Na maandenlang wachten, was het afgelopen vrijdag eindelijk zover: het Tilburgs Snelschaakkampioenschap 2018. En wie had op Koningsdag 2014 kunnen bedenken dat in het vijfde seizoen SG KiNG zo populair zou zijn? Wat begon als een experiment is uitgegroeid tot een uitverkocht huis in Boulevard. Tijdens de eerste activiteit van ons lustrumjaar hebben we een unicum bereikt door voor het eerst het maximum aantal deelnemers te hebben bereikt. Boulevard zat dan ook tjokvol met 50 man!

En niet alleen in kwantiteit hadden we een speciale avond, ook kwalitatief zat het wel snor. Ongelooflijk hoe sterk het deelnemersveld was. Even wat feiten:

  • Er waren 9(!) titelhouders.
  • Maar liefst 19 spelers hadden een rating boven de 2100.
  • Brent Burg (2145) was 18geplaatst
  • De gemiddelde rating was 1970.

En omdat het deelnemersveld zo ontzettend sterk was, hebben we ervoor gekozen om de ratingprijzen voor dit seizoen wat aan te passen. Zo zijn er per avond prijzen voor spelers onder 2100 en 1850.

Nieuw dit seizoen is dat naast het algemeen klassement voor het gehele seizoen ook ratingprijzen te verdienen zijn voor het gehele seizoen. De beste zes ronden van de negen gelden voor het algemeen klassement en voor spelers met een rating onder de 2100 én voor spelers met een rating onder de 1850.

Dan naar het verloop van de avond. Op rating was debutant Hugo ten Hertog favoriet, gevolgd door een aantal zeer sterke 2300+ spelers: Mark Timmermans, Mark Haast, Niels Ondersteijn, Dirk van Dooren, Stefan Colijn en Alik Tikranian. Dat beloofde dus een spannende strijd te worden, zeker als je ziet dat snelschaakbeesten als Mark Clijsen, Bob Jansen, Wesley Vermeulen en Mischa Senders ook meededen. Om nog maar te zwijgen over outsiders als Brent Burg, Cees Ijzermans, Mark Smits en Frans Konings. Kortom, spektakel gegarandeerd. En dat kwam er ook!

Na drie ronden gingen Hugo, Niels, Dirk en Stefan C. aan kop met tot dan toe de volle buit. Dat betekent dat in ronde 4 al heel wat kanonnen tegen elkaar mochten. Niels en Hugo bleken te sterk voor hun tegenstanders (al was dat af en toe met heel wat kunst en vliegwerk, zeker van Niels), waardoor zij in ronde 5 tegen elkaar mochten strijden voor de zeer belangrijke op de helft van het midden van het toernooi. Niels bleek in een spannende strijd te sterk voor zijn tegenstander en was de enige die na vijf ronden de imponerende score van 100% had in dit geweldige deelnemersveld. Hij werd gevolgd door Hugo, Stefan C., Mischa, Mark H., Alik en de zeer sterk spelende Justin die allen 4/5 hadden.

Onderin was de strijd net zo spannend. Na ronde 6 was iedereen van de vervelende 0 af en werd er gestreden om elk punt. Voor de prijs onder de 2100 was alles nog open. Jordy Schouten Jan Poppelaars  (4/6) en Rob van Meurs, Eric de Moor en Martine Middelveld (3.5/6) leken de beste papieren te hebben om deze prijs in de wacht te slepen. Voor de prijs onder de 1850 stonden Jelle Mathieu, Bart van den Berg en Judith van Amerongen (3/6) er het beste voor. Maar je weet het niet, soms komen er spelers in de laatste ronden langszij.

Bovenin bleef Niels punt na punt pakken. Hugo deed overigens hetzelfde, waardoor het verschil een half punt bleef. De overige concurrentie verspeelde punten onderling waardoor de strijd tussen de ratingfavoriet en de finalist van 2014 ging (Niels verloor in 2014 de play-off in een zinderende strijd tegen een beschonken Matthieu Freeke, red.). De vroegtijdige beslissing kwam toen Mark Timmermans in ronde 9 tegen Hugo won en Niels won van Alik. Het verschil was inmiddels 1.5 punt geworden en dit was in de laatste ronde niet meer in te halen. Niels Ondersteijn mag zich Tilburgs Snelschaakkampioen 2018 noemen! En de de vraag was: doet hij het met de overweldigende score 9.5? En het antwoord was: JA! Niels versloeg ook Mark Timmermans en haalde daarmij de onwaarschijnlijke score van 9.5/10 én een TPR van maar liefst 2720! Wát een resultaat zeg. Hugo won zijn laatste partij van Mark Smits en stelde daarmee zijn tweede plek veilig. De derde plek ging naar Stefan Colijn die in de laatste ronde van Dirk van Dooren won en hem daarmee met een half punt inhaalde op de eindstand. Dirk en Mark T. vielen net buiten de prijzen met een score van 7/10.

De ratingprijs onder 2100 ging naar Eric de Moor die met 0.5/2 in de laatste twee ronden en een score van 6/10 ternauwernood Rob van Meurs (5.5/10) voorbleef. De ratingprijs onder 1850 ging naar Carlos Preuter, die met een overscore +3.29 en 50% zijn concurrentie versloeg. Jelle Mathieu en Michel van den Elzen (4/10) vielen hierdoor net buiten de prijzen.

Na de drukke prijsuitreiking bleef het nog erg lang supergezellig bij Boulevard. Zoals Ruben Hooghwerff treffende samenvatte: ‘Supermooi en gewoon chill hier’.   SG KiNG bedankt alle deelnemers, toeschouwers (zoals hoge piefen van de NBSB en schakend Tilburg) en Boulevard voor een fantastische aftrap van het nieuwe seizoen en een schitterende start van het eerste lustum van SG KiNG. Op naar 12 oktober: ronde 2 van de Tilburgse Snelschaakcyclus!

Hieronder vind je de eindstand en wat foto’s (gemaakt door Erik-Jan Colijn).  

Categorieën: KiNG's Nights