De beste stuurlui staan aan wal. Zo ook teamcaptain Bob Jansen van KiNG A. Ik heb in mijn schaakcarrière geen grotere lul meegemaakt. Niet alleen liet hij zijn avondteam in de steek door op het laatste moment af te zeggen met als reden: “futiliteiten”, tevens vond meneer het nodig om tegen het sluiten van de markt café Boulevard binnen te vallen en tegen Jan en alleman te gaan oreren. “1,5-2,5! Het is net een groep schapen zonder herder hier. Dwalende basisschoolleerlingen zonder oversteekjuf. Ajax zonder Cruijff. Zwemles zonder Benno L. Stelletje ongeregeld. Kan ik één wedstrijd niet meedoen, en meteen weten ze het te verneuken”. Om vervolgens als een kleuter wiens bal afgepakt is naar buiten te stormen. De rokers buiten konden uit zijn oneindige woordenbrij nog net opmaken: “Ik neem ontslag! Ze zoeken het maar uit hier!”, iets wat met luid applaus en gejuich ontvangen werd in Boulevard. Een waar volksfeest met een hossende meute volgde. De kastelein gaf nog een rondje van het huis, van Loy hing in de kroonluchter en in koor werd: “Die zien we nooit meer….terrrrruuugg!” ingezet. En het feest duurde nog tot in de kleine uurtjes.

De Quiz voor vandaag:

Vraag 1.

WIllemen-Jacobs1

                                                                                 Willemen-Jacobs, stelling na 19.Pc2.

Zo af en toe ontwaart men tussen de malaise van de avondcompetitie echte pareltjes. Zo ook afgelopen vrijdag. Willemen en Jacobs hadden afgesproken om een partij ‘Teruguit-schaak’ op te zetten. Bij ‘Teruguit-schaak’ is het de bedoeling om, na de opening, zo snel mogelijk de stukken op de onderste rij terug te krijgen. Simpele regel: Wie het eerst alle stukken op de onderste rij krijgt, wint. Willemen koos voor de meest scherpe opening in deze schaakvariant: het Engels. Een opening voor winnaars in ‘Teruguit-schaak’, en voor mensen die twijfelen tussen dammen en schaken in Klassiek schaak.

Zwart speelde in bovenstaande stelling 19…,Lf8!, waarna wit met het geniepige 20.Dc1! kwam. Een nieuwtje, zo werd mij later verteld. In deze stelling is 20.Le1!? (met het idee Pd2-Pf1-Lh1-Pa1) blijkbaar nog bekend, maar beide heren lieten zien over een uitstekende voorbereiding te beschikken.

WIllem-Jacobs2

                                                                                Willemen-Jacobs, stelling na 20.Dc1!

Zwart aan zet, speelde:
a) 20…,Pb8!, met het idee Tg7-g8 en Kh8, en zwart wint.
b) 20…,Lh3!, om het witte plan Lh1-Le1-Pd2-Pf1 te verstoren, zwart heeft dan immers een blokkade met 21…,Lf1!
c) 20…,Kg6?, dat gaat dus de verkeerde kant op, met het idee om naar h3 te lopen om alvast oppositie in het eindspel te hebben.

Vraag 2.

Kroon-de Veth

                                                                               Kroon-de Veth, stelling na 24.Pf3.

We kruipen in het ongecompliceerde brein van de Veth vandaag.

Zwart aan zet, speelde:
a) “24…,Lc3!, waarna ik na bijvoorbeeld 25.bxc3, bxc3 26.Td5, Da3+ een gevaarlijke aanval krijg. Ziet er leuk uit!”
b) “24…,c6, daar komt die Kroon toch nooit doorheen. Remise is genoeg.”
c) “Pfoe, is het al 10 uur? Morgen is het weer vroeg dag. Ik moet de muren nog witten morgen. En m’n vriendin wil dat ik dat laminaat ook nog leg. Waarom zit ik hier eigenlijk nog? Mijn auto staat om de hoek. Zal ik ‘m er gewoon tussenuit peren? Die alcoholisten hier merken het waarschijnlijk niet eens. Weet je wat, ik speel gewoon 24…,f6?? om de g-lijn voor mijn tegenstander alvast open te maken. Sabotage? Teambelang? Merken ze toch niet! Ben ik lekker op tijd thuis vanavond. Toedelodokie!

Vraag 3.

Schouten-Heijmans

Schouten-Heijmans, stelling na 2…,d5?!

De laatste vraag is voor diegenen die de ontwikkelingen in de openingstheorie op de voet bijhouden. Zwart heeft met zijn laatste zet een onnauwkeurigheid begaan. Wit speelt en wint.

a) 3.c4!, want in het meest recente boek van Emanuel Berg (‘Fuck the French, New in Chess 2015’) wordt deze zet aanbevolen als weerlegging van het Frans.
b) 3.c4!, want ik ben godverdomme Schouten en ik ga godverdomme matzetten!
c) 3.c4!, want op 3…,c5!? heb ik 4.f4! met uitstekende winstkansen voor wit.

Onder de goede inzenders wordt een Leffe Quadrupel verloot. Inzendingen mogen naar info@sgking.nl.

De uitslagen:
KiNG A-Kentering A 1,5-2,5
1.Frans Konings-Piet van Eijndhoven 0,5-0,5
2.Jordy Schouten-Stan Heijmans 0,5-0,5
3.Bo de Veth-Mike Kroon 0-1
4.Bart v/d Berg-Jan Arts 0,5-0,5

KiNG B-Kentering B 2,5-1,5
1.Jos Jacobs-Paul Willemen 0-1
2.Rick van Loy-Arjan Gras 0,5-0,5
3.Youri Gerritse-Peter Zijderveld 1-0
4.Jelle Matthieu-Pieter Roos 1-0