In de eerste ronde van de avondcompetitie hebben alle KiNG-avondteams het volle pond weten te behalen: 6 uit 6. KiNG A wist overtuigend te winnen van de Pion A, 3,5-0,5. Volle winst was er voor Mark, Bram, en Cees. Remise was er voor Jordy. Zou het lukken om het sterke HMC Den Bosch A dit jaar pootje te lichten?

KiNG B wist nipt te winnen van Baronie A, 2,5-1,5 Winst was er voor Youri en Bjorn, Bob speelde remise. KiNG B mag in de spannende klasse 1B proberen EGS A en DSC A af te troeven voor een promotie naar de Hoofdklasse, waar KiNG B natuurlijk thuishoort.

KiNG C wist eerder in de week overtuigen te winnen op bezoek bij RSG B. Het werd liefst 4-0 met winst voor teamcaptain Bram, Frank, Ger en Eric. KiNG C gaat daardoor fier aan de leiding in klasse B2, maar heeft in EGS B een geduchte concurrent voor het kampioenschap.

Drie KiNG-kampioenschappen, mogen we even dromen?

 

Jop dacht er weer het zijne van…

Het publiek stond op de banken

Frank L., ongelukkig debuut

Kersvers Meester

Jordy scoorde de enige remise

De stemming zat er weer goed in

3,4-methyleendioxymethamfetamine, in de volksmond ook wel MDMA genoemd, is een organische verbinding met als brutoformule C11H15NO2. MDMA werd ontdekt en gepatenteerd door Merck KGaA in 1912 en in 1967 herontdekt door Alexander Shulgin, een scheikundige van University of California – Berkeley, die veel met het middel experimenteerde en gelijksoortige amfetaminen ontwikkelde.

MDMA en de verwante stoffen MDA, MMDA en MDEA zijn semisynthetische verbindingen die geclassificeerd worden als psychostimulantia en hallucinogenen. MDMA is een van de meestgebruikte synthetische drugs met name in de subcultuur van elektronische muziek (met name techno, trance, house en hardcore), maar ook bij psychotherapie. Gebruikers van MDMA ervaren geen lichamelijke verslaving en de psychisch verslavende werking is minder dan cocaine of methamfetamine.

Ecstasy of xtc is de straatnaam voor pillen of poeders die onder meer de stof MDMA bevatten. Deze tabletten bevatten soms ook andere stoffen dan MDMA, bijvoorbeeld mCPP en PMMA. De stof MDMA staat sinds 1988 op Lijst 1 (harddrugs) van de Nederlandse Opiumwet. MDMA wordt in de scheikundig puurst mogelijke vorm verkocht in de vorm van zandkleurige kristallen. De Amerikaanse straatnaam voor MDMA (kristal) is molly.

MDMA wordt vooral verkocht als XTC in tabletvorm, waarbij het MDMA-gehalte tussen de 60 en 360 mg ligt. Daarnaast wordt MDMA in “pure” vorm verkocht in de vorm van zandkleurige kristallen en als poeder dat gesnoven kan worden. Meestal worden de losse of verpulverde kristallen oraal ingenomen. Het is ook mogelijk om het in een drankje op te lossen en te drinken. De vorm is afhankelijk van de grondstoffen en de bereiding. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van PMK of Safrol zijn. MDMA wordt meestal verkocht in pilvorm en wordt dan ecstacy of xtc genoemd. In Nederland bevat 89% van de xtc-pillen alleen MDMA als werkzame stof, hoewel de doseringen sterk variëren (DIMS-jaarverslag, 2014). De meeste gebruikers ervaren een prettig effect wanneer zij 1-1,5 mg MDMA per kilo lichaamsgewicht gebruiken, maar er zijn zelfs pillen met 366 mg MDMA gevonden.

In de jaren negentig kwamen ook wel tabletten op de markt die schadelijke stoffen bevatten, maar tegenwoordig bestaan de meeste tabletten, op slechts enkele maar zeer gevaarlijke uitzonderingen na, die bij de testservices worden getest enkel uit MDMA en bindmiddelen. De hoeveelheid werkzame stof varieert van 50 tot 200 milligram per tablet, met in Nederland uitschieters naar 360 mg. Een gebruikelijke prijs is tussen de 5 en 10 euro per tablet. In Nederland liggen de prijzen doorgaans (aanzienlijk) lager (men betaalt daar nu 3 tot 5 euro per pil) omdat de grondstoffen daar makkelijk te krijgen zijn en er op grote schaal professioneel wordt geproduceerd.

De chemische structuur van MDMA lijkt zowel op die van mescaline als van methamfetamine. De stimulerende werking op het centrale zenuwstelsel en de psychedelische effecten worden veroorzaakt door de neurotransmitter serotonine en in mindere mate door dopamine. MDMA veroorzaakt een tijdelijk sterk verhoogde vrijgave van serotonine in de synaptische spleet, blokkeert de heropname en blokkeert de aanmaak. Daarnaast blokkeert MDMA de heropname van de neurotransmitters noradrenaline en (in mindere mate) dopamine. Dit effect begint meestal binnen 30 minuten en na 1,5 uur komt men op het hoogste punt van het effect. Geleidelijk aan gaat het effect weg, dit duurt ongeveer 3 tot 6 uur. De serotoninevoorraden in de neuronen raken uitgeput en de concentratie in de synaptische spleet neemt af. Bovendien trekken receptoren voor signaalstoffen zich terug in de cel, waardoor ze minder gevoelig worden.

De effecten van MDMA zijn onder meer een gevoel van euforie, vergezeld van een ontspannen gevoel, empathie en energie. Het seksuele verlangen neemt toe. Echter is een erectie krijgen of klaarkomen erg moeilijk. Dit kan zich uiten in een sterk verliefd gevoel en een sterke emotionele binding met andere gebruikers. Soms komen ook impulsieve en paranoïde reacties voor.