De stemming zit er goed in bij KiNG. Na de daverende 4-4 overwinning van KiNG II bij Waalwijk I (“Wij zijn KiNG, wij zijn kampioenen!”) vlogen de schouderklopjes en bitterballen over tafel. Veldmaarschalk de Veth toonde zich vanzelfsprekend enorm in zijn nopjes met dit KNSB-debuut: “De score had zelfs nog veel hoger kunnen uitvallen. De Veth senior was al de hele middag bezig met een partij die zowel de titel ‘Partij van de Eeuw’ als de Nobelprijs voor de Vrede verdiende. Maar verdomd, blijkt die de Veth senior de update van de FIDE-regels per 1-7-2019 (http://rules.fide.com/images/stories/FIDE_General_Regulations_for_Competitions_-_final_3.pdf) niet doorgenomen te hebben. Op aandringen van FIDE-president Arkady Dvorkovich is het tegenwoordig dus toegestaan dat paarden ook achteruit mogen slaan. Dat hadden ze ‘El Patron’ niet verteld.

de Veth senior– Duquesnoy, stelling na 66. Lf6-d8+

Daar waar 66.Lf6-d8+!! dus vroeger een sublieme, Tal-achtige zet was geweest die naar geforceerd mat zou leiden, was het door de vernieuwde regelgeving nu slechts een discutabel stukoffer. Een kleine smet op een verder vlekkeloze teamoverwinning.”

De Veth senior, gevraagd naar zijn mening over de nieuwe regels: “Ik ben vorige week potverdikkie 93 geworden. Ik heb met de commando’s nog tegen de Duitsers, Taliban en de Vietcong gevochten, en dat allemaal in dezelfde week. Het enige wat ik nog moet is wekelijks naar de dokter voor mijn strip Viagra, en anders niks. En nu verwachten ze dat ik elke maand de nieuwe FIDE-regels doorneem om te kijken of de stukken nog dezelfde kant op gaan. Straks gaan ze me nog vertellen dat een paard zoals een toren gaat, een toren als een loper, en een loper als een kruising tussen een olifant en dame, enzoverder. Ik kan het allemaal niet meer bijhouden”. Aldus het genie.

Christ de Veth, ‘El Patron’, de kostbare nieuwe aanwinst voor ons Genootschap.

Met deze overwinning op zak werd het volgens prominent KiNG-bestuurder Schouten tijd om ‘groot te gaan denken’, ‘de organisatie naar grote hoogten te stuwen’, en ‘met een lean-bril de agile organisatie uit te kristalliseren’. De doelstellingen waren blijkbaar bijgesteld. Despoot cq. praeses Biemans eist dit jaar een dubbelkampioenschap in de zaterdagcompetitie, een kampioenschap en twee promoties in de avondcompetitie, en zowel de KNSB- als de NBSB-beker. Dat zijn 7 prijzen in één jaar. ‘Minimaal’, aldus Schouten. En dus mochten we aan de bak. De vliegende start in de zaterdagcompetitie werd een week later gevolgd door de 1e ronde van de NBSB-beker, ook wel ‘De Cup met de Grote Oren’ genoemd. In de eerste ronde stond hiervoor het Tilburgse onderonsje SG KiNG-De Drie Torens op het menu.

Voor SG KiNG is dit altijd een fijne tegenstander. Jaren geleden, toen KiNG KiNG nog niet was, toen er nog gewoon ‘kut!’ geroepen mocht worden terwijl je drie halflauwe bitterballen in je strot probeerde te stouwen en toen buggy’s nog geen gespreksonderwerp voor de vrijdagavond waren,  kwam veldmaarschalk de Veth al met een uitgekiende strategie om De Drie Torens de komende decennia onder de duim te houden. “We sturen die Haast gewoon vooruit. Elke maandagavond ‘les van een IM’ noemen ze dat. Maar wij weten wel beter. De laatste keer dat deze Meester een didactisch verantwoorde les uitdeelde was toen hij enkele vrouwelijke schaaksters vertelde over zwarte gaten. Dat deze niet enkel in de ruimte bestaan en tevens geïdentificeerd, geëncadreerd, en gepenetreerd dienen te worden. Volgens de gangbare theorie van Stephen Hawking dan hé. Dat wordt natuurlijk helemaal niks. Operatie ‘Paard van Troje’ noem ik dat.” En warempel, we zijn twee jaar verder en er zijn op maandagavond voornamelijk ratingpunten verloren (30 punten vanaf 1-9-2017). Enkel prominent lid van het eerste KiNG-uur Joost v/d Bighelaar heeft significante ratingprogressie geboekt, 63 ratingpunten in twee jaar. Waarvoor hulde. “Voor de rest kan men net zo goed Clown Bassie voor de groep zetten, die maakt ze misschien nog aan het lachen”, aldus een messcherpe, doch realistische de Veth.

Clown Bassie, getipt als simultaangever voor het komende 10-jarig KiNGjubileum

Aan bord 2 had Schouten deze boodschap goed begrepen. De enige speler met aantoonbare potentie, Bighelaar, moest in toom gehouden worden.

Schouten-v/d Bighelaar, stelling na 29.Td3.

Nadat Schouten vakkundig het Frans onschadelijk heeft gemaakt door de hele armada te ruilen, bood hij hier met zijn bekende onweerstaanbare zwoele stem remise aan, hetgeen Joost niet kon weigeren. Een prima remise in het licht van de teamstrategie.

Aan bord 4 was Rob Haast, alias de Dreun uit Dongen, hard bezig om zijn 150 punten elo-achterstand om te buigen in een daverende overwinning:

R.Haast-Leemans, stelling na 19.Tb1.

Haast heeft een prima stelling weten te krijgen uit de opening, maar de slinkse Leemans tovert hier een truc uit de hoge hoed: 19…Pd4! en wit heeft opeens problemen om zijn dame te behouden. Er volgt immers …Tb5!. Wit kan met 20.Lxd4,Tb5 21.Lc5 besluiten om zijn loper op te geven, maar Rob besloot zijn kansen te proberen in het eindspel toren en paard vs. dame met 20.c3. Aan die hoop had Leemans vroegtijdig een einde kunnen maken door vervolgens met…

R.Haast-Leemans, stelling na 25.Td1.

25…De4+! Toe te slaan. Leemans vond dit echter toch niet zo duidelijk en besloot tot 25…Dxd5??

R.Haast-Leemans, stelling na 25…Dxd5??

…waarna de Dreun uit Dongen kon toeslaan met 26.Th8+! en 27.Lxg7+!, waarna wit een goed eindspel overhoud. Robbie besloot echter op zijn eindspeltechniek te vertrouwen en voor het veilige 26.Th3 te gaan. Vele verwikkelingen, omwegen, en sluipweggetjes verder wist onze Dreun dan toch het volle punt bij te schrijven. Een puike prestatie!

Aan bord 1 mocht kleine broer Mark, alias de Meester, zijn geluk proberen tegen Wilbert Kocken.

Kocken-M.Haast, stelling na 33.Tf8.

Kocken heeft zojuist 33.Tf8? gespeeld. Dit laat echter een belangrijk element van de stelling varen: de 2e rij. Onze gewiekste Meester was er dan ook als de kippen bij: 33…Td2! 34.Pxd2,Txc2 en opeens hangt er vanalles bij wit, niet in de laatste plaats de pion op e4. De partij duurde niet lang meer.

Ondertussen had Jansen aan bord 3 een lastige kluif aan de meest underrated speler van De Drie Torens, Michele Montenegro. Michele rocheerde wat vroeg in een Engelse opening wat hem in tijdnood voor onoverkomelijke problemen op de koningsvleugel stelde. Al met al een prima 3,5-0,5 overwinning voor KiNG. Op naar de Cup met de Grote Oren!