Oftewel broedermoord, naastenliefde, en hoe KiNG A wegkwam met het onmogelijke.

Wat het nadeel is van een tomeloze honger naar meer teams, meer kampioenschappen, en meer faam? Dat eens de dag komt dat kameraden tegenover elkander staan, oog in oog, bij morgenstond en ochtendgloren. Dat die dag voor eenieder niet onvoorbereid mag komen.” – Bo de Veth, september 2018.

Aldus geschiedde op vrijdag 28 september te Café Boulevard aan de Noordstraat, waar Goliath en David verschenen in de vorm van KiNG A en KiNG B. Met KiNG A in de rol van Goliath welteverstaan, al was het verzwakt door de absentie van Lars Vereggen. Het ratingverschil bedroeg nog steeds een duizelingwekkende 225 Elo-punten. Professor in de Elo-kunde Jansen had thuis uitgedokterd dat dit betekende dat David slechts in 1 van de 10 gevallen Goliath aan het wankelen zou krijgen. En dat was enkel wankelen, de grote meneer moest daarna ook nog gevloerd worden.

In zijn traditionele opbeurende motivatiepraatje was teamleider de Veth echter duidelijk tegenover zijn manschappen. “Een team waar Jordy Schouten aan bord 2 zit, kan geen favoriet zijn. Deze man zou bij ons tijdens trainingen niet eens opgesteld worden, kan geen loper van paard onderscheiden, verliest zelfs van het kleine zusje van Haast, en heeft nog geen procent van het talent dat Bert van den Barg heeft. Wij moeten dus gewoon winnen. Nee Jansen, het maakt me niet uit wat Professor Elo daarvan zegt. De enige Elo die ik ken zijn de Elo-koekjes die ik elke ochtend na mijn rauwe eieren eet, al kijkend naar Rocky V in voorbereiding op deze match.” Kon iemand vermoeden dat deze inspirationele speech ervoor zorgde dat David zo dichtbij winst kwam?

Het werd een avond die je alleen zou geloven als je erbij was. Op bord 1 nam kopman de Veth hoogstpersoonlijk de witte stukken tegen Mark Haast. Iets met verantwoordelijkheid nemen en leiderschap tonen. Het werd een geweldig gevecht, met een op en top voorbereidde en gemotiveerde de Veth. We komen erin bij zet 25:

Stelling bij B.de Veth-M.Haast, na 25…Pa8?

Een regelrechte sensatie hing in de lucht. De witspeler heeft zijn tegenstrever vanuit een gesloten Siciliaanse opening totaal overklast. Welke pannenkoek zet er nou zijn paard op a8, zijn toren op a7, en zijn loper op e8, en durft zich na deze wanvertoning nog steeds FM te noemen? Voorzitter Biemans werd direct geïnstrueerd om zijn contacten bij de FIDE te gebruiken om deze man postuum zijn titel te ontnemen.

Daar kwam bij dat Haast inmiddels in grote tijdnood verkeerde. Niet gek, omdat hij zich een groot deel van de partij buiten de speelzaal bevond. Bitterballetje eten, een rondje geven, met de rokers praten, kijken naar het darten, allesbehalve schaken. Hoogmoedigheid, dat moet je bij de Veth niet doen. Met bijna een uur meer op de klok besloot de Veth tot gallery-play in plaats van het vernuftige, doch effectieve 26.hxg6, waarna mat snel volgt. U zult het niet geloven, maar zwart wist deze partij in het diepe eindspel nog te winnen ook nog. Het had de zwartspeler gesierd als hij na deze vernedering alsnog had besloten op te geven.

Tussenstand 1-0 voor Goliath. Maar geen man overboord, want net na het eindigen van de Veth-Haast stond een tweede sensatie voor de deur:

Stelling bij E.J.Colijn-B.v/d Barg, na 36.Dc1?

Bert had zijn geliefde Scandinavische opening op het bord gebracht en een flitsende aanval opgezet. Een pionoffer, nog een pionoffer, en als kroon op het taartstuk een prachtig kwaliteitsoffer. Hij staat inmiddels huizenhoog gewonnen en iedere aanwezige had het punt al geteld. Bert miste echter op het moment suprême het sublieme slotstuk 36…Pg3+!!, waarna geforceerd mat volgt: 37.hxg3,Dh4+!! 38.gxh4,Txh4 mat. Wat een slotstuk was dat geweest! Men zal het niet geloven, maar de normaal zo scherpe Bert miste deze kans en liet wit glippen. Ongelofelijk, maar waar! Hoeveel geluk kan men hebben? Veelzeggend was het commentaar van E.J.Colijn na deze partij: “Ik wist niet meer waar ik het moest zoeken. Ik ben gewoon zoekgespeeld. Ik heb Bert mijn excuses aangeboden dat ik met zoveel geluk gewonnen heb. Dit is de meest onverdiende overwinning in mijn gehele schaakcarrière.”

Tijd om bij te komen van deze sensationele partij had het publiek niet. Aan bord 3 was Romanesco bezig om IJzermans een pak slaag te geven.

Stelling bij Romanesco-IJzermans, na 34…,Tf7?

Romanesco heeft in zijn bekende recht-toe-recht-aan stijl de zwartspeler aan het wankelen gebracht. Hij staat een pion voor en heeft een vernietigende aanval. Beide spelers zitten inmiddels in hevige tijdnood, wat er waarschijnlijk toe leidde dat Roel hier 35.Txd7! miste. De pointe is dat na 35…Dxd7 36.Le5+ en 37.Dxa8 volgt, maar dat 35…Txd7 36.Le5+ ook erg vervelend is. Zwart moet dan in onderstaande stelling in hevige tijdnood een oplossing bedenken tegen allerhande dreigingen.

U voelt hem al aankomen: Vrouwe Fortuna zat deze avond niet alleen diep op schoot bij KiNG A, maar had tevens een hele set engeltjes meegenomen om haar te vergezellen op de brede schouders van Goliath.

Als klap op de vuurpijl moest de partij Schouten-Jansen nog eindigen. Jansen had de bekende ‘kastje-muur’- strategie op het bord getoverd en Schouten dacht inmiddels dat hij naar een pingpongpartij zat te kijken. Het resultaat ziet u hier:

Stelling bij Schouten-Jansen, na 48…a5

Net wanneer je zou denken dat het geluk nu echt op moet zijn, gebeurde het volgende. Jansen staat inmiddels 5 pionnen en een kwaliteit voor en bezit niet alleen de enige open lijn op het bord, maar ook nog eens de 2e rij. Schouten kan geen kant meer op en kon enkel nog hoofdschuddend zijn eigen stelling aanschouwen. Jansen besloot even later echter 3 pionnen en een kwaliteit terug te offeren voor initiatief, waarna opeens een theoretische remisestelling ontstond. Kunt u het nog geloven?

Na deze ongelofelijke ontknopingen daalde de surrealistische werkelijkheid in voor de spelers van KiNG B, ze hadden toch echt verloren. Geflatteerd is daarbij niet het juiste woord, ‘een gestolen overwinning’ zeggen ze dan.

Sportief als KiNG B is, feliciteerden we onze tegenstanders, trakteerden ze op bier, deelden schouderklopjes uit en bestelden bitterballen voor onze kameraden. KiNG B wist het, KiNG A dacht het: “Wij zijn KiNG B, wij zijn de échte kampioen!”

Categorieën: Avondcompetitie