Door de partij tussen Bobby Fischer en Boris Spassky zal iedereen bij de gedachte aan de koude oorlog toch snel de link leggen met het schaakspel. De meest besproken match ooit. Waarschijnlijk heeft iedere schaker die partijen al wel eens bekeken hebben en is iedereen bekend met de rivaliteit. Een andere koude oorlog is wat minder bekend lijkt me, een die ook bij mij nog niet lang bekend is. Toen ik me laatst wat verveelde en maar naar andere schaaksites ging om wat verslagen te lezen stuitte ik plots op een heel opmerkelijk verslag. Eentje van een concurrent uit onze poule die ons motto (wij zijn King en wij zijn de beste) in twijfel trekt. Ik was even in shock toen ik het gelezen had en had dan ook even tijd nodig om bij te komen. Nu dat gelukt is en ik me realiseerde dat de schrijver van het artikel waarschijnlijk een paar drankjes te veel op had, kon ik me weer focussen op het verslag en de belangrijke wedstrijd tegen Oisterwijk. Ik wil jullie het artikel niet onthouden, dus als je je afvraagt wie die onbekende tegenstander nou is dan kan je hier de link naar het artikel vinden.

 

http://schaakclubegs.nl (wij zijn EGS, wij zijn de beste (voorlopig)!

 

Nu maar eens beginnen met het verslag over de wedstrijd in Oisterwijk, die is namelijk het vermelden waard.

 

Voor de tweede ronde in de avondcompetitie speelden ons sterrenensemble in Oisterwijk tegen een outsider voor de titel. Doordat we met een hoop afmeldingen te maken hadden kwam er een verassend team uit de hoge hoed. Met Koen Haast op een, Rob Haast op twee, Erik van Dongen op drie en Bram van de Vrande op 4. Hierdoor waren we op papier favoriet maar dat was in de praktijk niet altijd zichtbaar.

 

Waar Koen sterk van start ging in de opening en een plusje snel te pakken had, zag het er bij Rob een stuk minder rooskleurig uit. Al snel had zijn tegenstander zijn stukken ontwikkeld en moest Rob concluderen dat rokeren geen optie meer was. Voor de buitenwereld leek het een onbegonnen missie om hier nog een resultaat uit te halen, Rob zag dat gelukkig anders. Toen het hem lukte om wat actiever te komen staan en zelfs dreigingen in de stelling kreeg. Kwamen er plots 2 resultaten binnen. Op bord 1 was het Koen niet gelukt om zijn goede stelling door te drukken, zijn tegenstander, een bekende (Rick van Loy) had het iniatief zelfs overgenomen en stond (zo heb ik me laten vertellen) beter. Toch was de stelling nog vrij ingewikkeld en koos Rick eieren voor zijn geld door voor eeuwig schaak te gaan. Deze was voor Koen niet te vermijden en daardoor was het eerste halfje binnen ½ – ½. Het andere resultaat was een stuk positiever, Erik had zijn partij op bord 3 gewonnen. Lang lukte het zijn tegenstander om goed weerstand te bieden en elke keer de beste zet te vinden. Maar net op het moment dat het er redelijk gelijk uitzag maakte zijn tegenstander een fatale blunder. Hierdoor kon Erik de stelling van zijn tegenstander binnendringen. Met als Resultaat dat hij minimaal een dame zou winnen. Dat zag zijn tegenstander ook en gaf dan ook meteen op ½ – 1 ½. Dan waren Rob en Bram nog bezig. Bram liep eigenlijk heel de partij achter de feiten aan, gaf zijn tegenstander een sterk paard en zou zijn sterke loper waarschijnlijk moeten geven. Gelukkig voor Bram liep het iets anders, door een verkeerde ruil van zijn tegenstander stond hij ineens een pion voor. Toen hij ook nog de kans kreeg om nog een pion te winnen met een kwaliteit, zag het er allemaal een stuk beter uit. Het eindspel is nog even doorgespeeld maar uiteindelijk kon zijn tegenstander niet voorkomen dat Bram een dame zou halen en gaf hij op. Hierdoor waren de punten voor King, maar de vraag is wat wordt de uitslag. Rob was nog als langste bezig en had het voor elkaar gekregen om een pion voor te komen en sloeg zelfs een remiseaanbod af. Na lang doorspelen moest hij uiteindelijk concluderen dat er echt geen winst meer in zat. Hierdoor wonnen we met 3-1 in Oisterwijk en kunnen we blijven hopen op het kampioenschap.

 

Wij staan dan wel een half bordpunt achter op Goirle maar wij zijn King en wij zijn de beste!!!

Groeten de teamcaptain van KiNG C, Louis van Gaal!