Afgelopen vrijdag stond DE match van het seizoen op het programma. HMC A – KiNG A. Beiden op 11 matchpunten en gevolgd door Stukkenjagers A dat op 10 matchpunten stond. Zie hieronder de tussenstand na 6 rondes:

KiNG A leefde in de veronderstelling dat een 2-2 in Den Bosch genoeg zou zijn voor het kampioenschap, maar niets bleek minder waar toen KiNG B de woensdag ervoor met maar liefst 4-0 ten onder ging tegen Stukkenjagers A waardoor Stukkenjagers A op een half bord kampioen zou worden bij een 2-2 bij HMC A – KiNG A. Spanning en sensatie was dus gegarandeerd bij de match gezien HMC en KiNG beide kampioen zouden worden bij winst en Stukkenjagers als lachende derde kon optreden bij een 2-2. Stukkenjagers ging hier misschien al lichtelijk vanuit waardoor ze besloten met het team aanwezig te zijn bij deze ware clash.

In de autoreis richting Den Bosch zat de sfeer er al goed in en waren we vol vertrouwen in een goede afloop. Verder werd er ook al wat gediscussieerd over de mogelijke opstelling van HMC. Bij binnenkomst waren we dan ook enigszins verrast toen we hoorden dat voorzitter en basisspeler Thomas Mollema alleen als toeschouwer ging fungeren deze avond. Voor hem was IM Jeroen Bosch opgetrommeld en verder was ook IM Jasper Broekmeulen ingevlogen om het kampioenschap van HMC te kunnen bewerkstelligen.

Sommigen van ons vonden het wellicht jammer dat hiervoor werd gekozen gezien de match met de vaste spelers al heel interessant zou zijn met een lichtelijk overwicht voor Den Bosch. Andere KiNG-genoten vonden het juist heerlijk om te zien en hadden de platte kar al besteld voor een overwinning op dit sterke team met een gemiddelde rating van maar liefst 2392! Een record een avondcompetitie?!

In de volgende opstellingen gingen de teams volle kracht er tegenaan:

  1. IM Jeroen Bosch              (2411)   – Jordy Schouten       (2075)
  2. GM Twan Burg                  (2514)  –  Cees IJzermans      (2114)
  3. IM Jasper Broekmeulen  (2369)  –  Bram van den Berg (2229)
  4. FM Siem van Dael             (2275) –  FM Mark Haast        (2360)

Lange tijd wisten wij zelfs de reservering van de platte kar goede hoop te geven. Mark stond al vrij snel erg goed en leek een punt te kunnen gaan bijschrijven indien hij de complicaties in de stelling de baas kon blijven. Een bord verderop leek Bram ook lange tijd een goede stelling te hebben met ook nog eens een duidelijk tijdvoordeel wat zeer van belang is in de avondcompetitie. Op bord 2 was Cees bezig met een prima partij, wist veel te ruilen maar leverde hiervoor wel een pion in. Deze pion was slecht een extra dubbelpion voor Twan en daartegenover kwamen er ongelijke lopers op het bord. Op het oog een remise eindspel. Op bord 1 leek er ook lange tijd niet al te veel aan de hand te zijn. Al was het wellicht goed zichtbaar dat Jeroen Bosch minder moeite had met goede plannen verzinnen.

Helaas had Jordy op bord 1 niet meer goed het overzicht over de verschillende speldenprikjes die zijn tegenstander probeerde uit te delen en zodoende werd zijn stelling als een ballon lek geprikt. Daarnaast had Cees zijn tegenstander de mogelijkheid gegeven de dubbelpion te ruilen tegen een gezonde pion. Vervolgens kwam de grootmeester met zijn koning en stukken naar binnen gelopen en moest helaas hier ook de witte vlag uitgehangen gaan worden. Waar de hoop was gevestigd op wellicht twee halfjes werden ze beide niet gepakt en stonden we ineens  met 2-0 achter.

Mark wist zijn materiële voorsprong niet meer uit handen te geven en wist zijn punt gedecideerd binnen te halen. Voor onszelf maakte dit helaas niks meer uit, maar wellicht dat hij zijn andere club Stukkenjagers hiermee nog een gunst deed? Verder kroonde hij zichzelf ook topscoorder van dit team met een score van maar liefst 5,5 uit 6!

Bram had ten slotte zijn tegenstander ongeveer heel de partij wel flink bij de ballen te pakken. Af en toe een beetje draaien en kijken of hij zou bezwijken onder de pijn. Meer dan het weggeven van een van zijn kleintjes werd het niet. Het toreneindspel met een pion meer wist Bram helaas niet om te zetten naar een volledig punt en daarom moesten we het uiteindelijk doen met een 2,5-1,5 nederlaag. Gezien het verloop van de gehele match hebben we onszelf taai geweerd en zijn we verre van kansloos geweest. Erg jammer is het natuurlijk wel als je beseft dat we alle 6 de rondes hiervoor op plek nummer 1 stonden en door deze late nederlaag nog terug zijn gezakt naar plek 3.

Persoonlijk vond ik het erg jammer om te zien dat het kampioenschap eigenlijk vrij weinig deed met HMC. Wij daarentegen zijn nog gezellig de kroeg in gedoken om toch nog maar het glas te heffen op een goed en gezellig seizoen! De voorraad witbier kon onze vraag nu al niet aan, hoe was dit afgelopen als we wel kampioen waren geworden?! Dat is hopelijk een vraag voor volgend jaar!

Als teamcaptain wil ik graag nog iedereen bedanken van mijn eigen team voor hun inzet, maar daarnaast ook de spelers van KiNG B en KiNG C voor de gezellige thuiswedstrijden!

Hopelijk zien we jullie volgend seizoen weer allemaal terug bij SG KiNG!

Categorieën: Avondcompetitie