Vaak hoor je dat je er overheen kunt springen.  Lang geloofde ik dit niet. Een tweede eis is, dicht bij jezelf  blijven. Puur ruimtelijk mag het springen over je schaduw dan nauwelijks meer problemen opleveren. Ik speelde dus met SG King tegen de Stukkenjagers. Vlak voor de wedstrijd sprong ik meermaals over mijn bord. Mijn schaduw bleef helaas weg door de slechte belichting. Onze teamleider Bo, duwde me steeds dichter bij mezelf. “Geen gelul,jij en jezelf alle twee winnen” sprak hij. Bo is een teamleider naar mijn hart. In mijn eerste wedstrijd vroeg  ik hem nog of ik een remise aanbod mocht aannemen. Ik zag aan alles dat hij deze vraag nog nooit eerder had gekregen. Dus tegen de Stukkenjagers niks aannemen en goed op je schaduw letten, dacht ik bij mezelf.

Ik geloof dat we tegen Stukkenjagers E moesten. De E staat voor Eco. Dit team produceert zo weinig CO2 dat de klimaatdoelen diezelfde avond nog gehaald konden worden. Ik zelf speel nu voor Schaakgenootschap King. Zij doen met het vereiste decorum, in besloten kring, iets met een koning. In dezelfde ruimte speelden ook nog twee teams waarvan de herkomst nauwelijks te achterhalen was, terwijl ik ze toch allemaal kende. Van vroeger wist ik nog dat  Stukkenjagers nooit  fuseren noch integreren. Als stroming zijn ze goed te vergelijken met Forum voor Democratie. Toch speelden onmiskenbaar vier Stukkenjagers tegen vier Stukkenjagers. Het kon niet anders, dat hier een volledig nieuw concept van wedstrijdleiding  aan ten grondslag lag.

Waren er ook resultaten? Zeker wel, mijn team waarvan de alfabetische rangorde me even ontschoten is won met 3,5 tegen 0,5. Bo had het zo gepland, het moest een dikke overwinning worden met één halfje voor het ecoteam. Toch werd de avond gestolen door Bram van den Berg die haarscherp liet zien hoe King op een andere koning reageert. Wat Bram als erkend coffeeshopschaker ook nog uit een paar glazen bier kan halen grenst aan het ongelooflijke.

Omdat dit pas mijn derde wedstrijd voor het Genootschap was, moet ik het hierbij laten. Het is me wel duidelijk dat de doelstellingen van een Genootschap met goed liggen. In besloten kring, met het vereiste decorum, hogere doelen nastreven.

Toon Mentink

Categorieën: Avondcompetitie