Dinsdag 29 november is tot ons grote verdriet Frans Konings overleden.
Het kwam niet als een verrassing, toch als het moment daar is blijft het een enorme klap.

Maart 2022 werden we opgeschrikt met het feit dat er bij Frans maagkanker was geconstateerd en dat dit dermate ver was uitgezaaid dat slechts een chemo kon zorgen voor extra tijd (palliatief) en er bleek toen al geen mogelijkheid tot genezing.

Frans heeft zich waanzinnig knap door zijn ziekte heen geknokt.
Na 6 chemo’s zag de wereld er ook weer wat mooier uit en zo had hij in de zomer nog fijne momenten waarbij hij kon genieten van vele dingen die hij deed in zijn leven:
Avondje bridgen bij Theseus
Avondje schaken bij SG KiNG
Middagje spoorpark, lekker alleen genieten van de rust en sereniteit
Middagje spoorpark met een vriend voor een goed gesprek
Middagje spoorpark met schakers, schaken en daarna een hapje eten met soms weer een biertje erbij.
Wandelen en fietsen met vrienden.
Weekendje weg met Anita.

Frans was een goede schaker, die op late leeftijd nog knap FM werd, iets waar hij een tijd tegenaan hikte. Hij was bovenal een liefhebber!
Je kon hem geen beter plezier doen dan een gezellige tegenstander een doldwaze partij met beide kans op resultaat, waar dit dan ook in resulteerde en na de partij gezellig een biertje, met veel toeschouwers, teamgenoten of wie dan ook erbij! Als er geen feestje was maakte Frans wel een feestje.

Verantwoordelijkheid kende hij als woord, maar na 5 bier was dat voorbij en ging de dag om zoals het gebeurde, veel bier, laat naar huis en de dag erna niks waard, altijd jong gebleven.

Als schaker was hij vooral een noeste werker, 9 van de 10 keer veel beter voorbereid dan zijn tegenstander, verraste tegenstanders waar het kon en zocht ze op geplande momenten graag in hun achtertuin op om met een idee (ergens gelezen of bedacht). Frans heeft velen door de mangel gehaald in varianten waarvan we nog nooit een probleem hadden gezien, hij liet jou ook weer werken aan het spel, omdat schaken zo mooi is.

In zijn laatste 10 jaar ging hij wat meer gokken, snel spelen, de tegenstander het uit laten zoeken, dat kostte hem minder energie en met zijn bagage was dit ook verantwoord. Hij is bij Sg KiNG (een vereniging die mede dankzij zijn donatie tot stand kwam!) zelf een keer kampioen geworden van de snelschaakavonden. Als je daar over sprak zei hij altijd: ‘ach Bram, ik ben niet zo een snelschaker, soms heb ik een goede avond en dan kan alles’.

Frans was schaker (bridger) met een andere kijk dan de meesten op het spelletje en altijd met een lach, die lach!

In zijn laatste jaren koos hij er ook voor om in het 2e van de SG KiNG te spelen bij de externe, lekker op de fiets naar Waalwijk ipv weer een uitwedstrijd naar Sluiskil. Daarnaast vond hij het leuk om met de jonge honden zoals hij ze noemde op pad te gaan en ze wegwijs te maken in het hele schaakgebeuren, waar het bij deze mannen nog wel eens aan ontbrak. Daarna lekker op het fietsje naar huis en afhankelijk van de zin, mee uit eten, of gewoon lekker naar huis. Als Frans er was maakte hij er altijd een feest van, hij wist de laatste jaren echter ook dat dit niet altijd kon en dat enige rust nodig waren die hij dan pakte, Frans trok altijd zijn eigen plan.

De laatste jaren schaakten we veel in het spoorpark, zijn plek, ook om gewoon rustig te zijn en te genieten van het weer, de mensen wat dan ook. Hapje eten met vrienden en dan in een dolle bui nog een bridgeavond erachteraan!

Frans werkte bij de politie en deed voor zijn werk veel met databases, maar in het echt was hij voornamelijk met de mens bezig. Ok, jij wilt een bepaalde rapportage ik kan je vertellen dat ons systeem dat niet kan bieden, maar wat heb je nodig dan denk ik met je mee wat wel mogelijk is! Werkuren waren hem vreemd, hij was niet iemand die perse heel veel uren per week maakte, maar hij was altijd bereikbaar voor zijn collega’s om te kijken wat hij kon betekenen, of dat nu in Meppel of Eindhoven (lekker op de fiets) was!

Fietsen sowieso een van zijn hobby’s we. Vaak ging het via de app, vanmiddag fietsen? Dan kwam hij naar mij of ik naar hem en had hij op zijn bovenarmen weer wat cijfertjes staan, ik heb een leuk ideetje deze route gaan we fietsen, we moeten wel zorgen dat we het bord met 64 niet missen. Zo fietsten wij veel en hij ook alleen, na een dag lekker je hoofd leegmaken, van werk of andere zaken. Praten over alles en iedereen, blijven luisteren en geen idee of opmerking was te gek. Frans vond een gedachte al snel goed en ging daar serieus op in, omdat hij geloofde dat die gedachte vanuit jou ergens vandaan kwam en dus een plek verdiende.

Zijn familie ken ik niet zo goed, tijdens het fietsen hadden we het regelmatig over zijn kinderen en Anita, hij was altijd positief over ze, tuurlijk dacht hij ook wel eens en dit en dat. Bovenal was hij trots op ze, hun ontwikkeling de keuzes die ze maakten, ja Frans je laat ze veel te vroeg achter maar als bijzondere vader heb je ook deze taak knap vervuld!

 

Waar de zomer fijn was en er goede moment waren, werd het kort voor we naar Hoogeveen gingen kritiek, je ging mee en allemaal wisten we het al, ergens vanbinnen niet eens al te diep. Toch hebben we hier ook nog mooie momenten gekend en laten we die allen koesteren.

Frans, mooie man, fijne vent, oprecht, betrokken, bevlogen en in alles die lach, altijd die lach!

Dank Frans en cu!

 

 

 

Categorieën: Algemeen

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.