Een goede voorbereiding is het halve werk natuurlijk, maar wat is een goede voorbereiding? Op tijd naar bed of met wat alcoholische versnaperingen op laat naar bed? We zijn er nog niet uit na de match tegen De Giessen en Linge 1.

De match vond plaats in onze nieuwe thuislocatie, In de Boomtak, een gemoedelijk buurthuis met meer dan voldoende plek en een uitstekende buitenplaats. Het enige minpuntje volgens uw verslaggever is een verraderlijk steile trap, maar er is ook een lift aanwezig. Nu is het makkelijk om een woordspeling te maken met die lift, maar dan moeten we volgende ronde winnen en hoewel niets anders verwacht wordt, is het toch een gewaagde voorspelling dus laten we de woordspeling achterwege en gaan we over naar de partijen.

Bart v.d. Berg speelde op het 8e bord tegen Tijmen Schakel. Een typische partij, pionnen naar voren, en hopen op een stoomwals richting de koning. Maar Tijmen bleef goed staan en kreeg tegenspel in het centrum. Zonder rokade werd dat tegenspel gevaarlijk voor Bart, maar de tegendruk op de koningsstelling met wat open lijnen en pionnen op a5 en b6 was voldoende om remise overeen te komen.

Youri Gerritse had ondertussen een uitstekende stelling bereikt op het vijfde bord. Hij had de controle over een open b- en c-lijn en had twee lichte stukken bij de koningsstelling weten te krijgen. Louis Rutgers probeerde die open lijnen op te lossen maar daarbij kwam ook een toren van Youri in de stelling terecht en die haalde wat stukken op. Louis had daardoor wel een vrijpion op de c-lijn, maar met de stukken voorsprong kon die vrijpion tegen gehouden worden en was het eerste volle punt een feit. Dat zal een fijnere terugreis zijn geworden voor Youri!

Het volgende resultaat liet even op zich wachten, maar het ging daarna vrij snel. Frans Konings had op bord 2 Henk Boot tegenover zich. Wie heb je tegenover je? Een vraag die gesteld moet worden volgens het whiteboard in gebruik voor, wat leek, een communicatietraining in de speelruimte van het 1e. Het antwoord voor Henk was iemand die zich optimaal aan het voorbereiden is voor Hoogeveen. Frans kwam goed uit de opening en bouwde heel wat tactics in richting de koning. Dat ging lang goed voor Henk, tot dat er een toren van zwart verdwaalde op a1 zo leek het. De precieze winstmanier heeft uw verslaggever niet gezien, maar offers op f7 en e6 zagen er interessant. Frans kennende was dat een kwestie van tijd om daar de winst in te zien en zo geschiedde. Konings ging vervolgens verder met zijn voorbereidingen voor Hoogeveen. Dat moet goed komen! Volg vanaf komende vrijdag zijn verrichtingen via https://www.hoogeveenchess.nl.

Twee bordpunten voor! Wat een fijne tussenstand, zeker met de gedachten dat een aantal stellingen op dat moment vrij gelijk stonden. Erik Biemans had zo’n stelling bereikt. Het begon tegen Jaco Vonk niet helemaal top naar mijn idee. De witte stelling oogde fijner maar de optische voordelen, ook hier de b- en c-lijnen die belangrijk waren, bleken niet voldoende en Erik kon afwikkelen naar een eenvoudig remise-eindspel en speelde het goed uit.

3-1! Toch? Het uitslagenformulier liet een andere tussenstand zien. Stond er nou dat Youri had verloren? Dubbelcheck, hij zal toch niet door zijn vlag zijn gegaan. Uit navraag bleek van niet en dat de uitslag verkeerd was opgeschreven. Dat scheelt, dat betekende dat Bjorn Fokker en uw verslaggever het eerste matchpunt konden binnenhalen. Bjorn had het centrum weggegeven in de opening na een paar zetten, althans dat vond hij. Maar dat viel achteraf mee. Hij had Tim Schakel opgezadeld met een dubbelpion op de c-lijn en wist zijn minder goede lopers te ruilen en hield een paard tegen loper eindspel over. De witte loper was niet bedreigend en de dubbelpion op de c-lijn werd niet echt opgelost. In de analyse achteraf werd beweerd dat voor Bjorn nog op winst kon spelen in het eindspel, maar wit was overtuigd dat er toch wat meer voor hem in zou kunnen zitten. Voer voor de computer, de uitslag in ieder geval remise.

De partij van uw verslaggever was nooit echt heel spannend. Heel even dacht ik een pionnetje te kunnen winnen van Tony Else, maar dat was onjuist. Er werd afgewikkeld naar een eindspel met twee paarden waarbij al snel een paard werd afgeruild. Door een ongelijke pionnenstelling, op de damevleugel 3-2 en op de koningsvleugel 3-4 was het lastig een doorbraak te forceren, bang dat de ander zou gaan doorlopen. Na herhaling van zetten, was remise het eerste resultaat van uw verslaggever voor KiNG 2! En zoals beloofd, als onderdeel van de alcoholische versnapering-voorbereiding, een verslag van mijn hand.

Daar was onze teamcaptain Ruben Hooghwerff natuurlijk maar al te blij mee. Hoeft er niemand onder dwang aan het tikken gezet te worden. Niet blij was Ruben met zijn partij. Hoewel er lang niet veel aan de hand leek, wist zijn tegenstander, Hans Karelse, meer druk uit te oefenen op de rokadestelling van Ruben dan andersom. Bovendien werd de a-lijn geopend en was die goed in het bezit van Hans. Met een koning op de damevleugel werd het steeds lastiger voor Ruben en zeker nadat een toren binnen kon komen was het snel afgelopen.

Last man standing was Rob Haast. Rob hoefde alleen maar remise te keepen. Makkelijker gezegd dan gedaan. Toen uw verslaggever remise op het bord had, zag hij ook remisekansen bij Rob. Het was lastig, maar zeker mogelijk. Een vergevorderde vrijpion tegen twee iets minder vergevorderde gebonden vrijpionnen van Eddy Korevaar. Die vrijpionnen wist Rob er af te halen, maar daar tegenover had Eddy ook de vrijpion van Rob te pakken en een nieuwe vrijpion gemaakt op de b-lijn. Met allebei op dat moment nog een toren over en een beter staande koning voor Eddy (op de a-lijn tegenover de koning van Rob in het centrum), was het technisch gewonnen voor Eddy. Maar dat moest nog bewezen worden. Wellicht werd het verkeerd ingeschat en was het toch remise? Dat bleek niet het geval. Eddy bracht de pion langzaam naar de overkant. Zo werd het tegen zessen dat de wedstrijd werd besloten in 4-4.

Met het wisselend resultaat voor de mannen die op tijd naar bed gaan als voorbereiding, maar ook met het resultaat van de mannen die tot de kleine uurtjes nog wakker waren op vrijdag, is nog niet bewezen wat nou de key tot succes is. Wellicht dat 6 november het een spektakel kan worden in Breda wanneer KiNG 1 en KiNG 2 samen uit tegen De Baronie spelen. De voorbereidingen zijn gestart!

De uitslagen:

Rating
Rating
1 Biemans, E. (Erik) 2035 Vonk, J.J. (Jaco) 2085 ½ – ½
2 Konings, F.P.A. (Frans) 2119 Boot, H. (Henk) 1926 1 – 0
3 Fokker, B. (Bjorn) 1947 Schakel, T.T. (Tim) 2027 ½ – ½
4 Lambregts, F.J.J. (Frank) 1866 Else, A.J. (Tony) 1814 ½ – ½
5 Gerritse, Y.A.J. (Youri) 1972 Rutgers, L.W. (Louis) 1710 1 – 0
6 Haast, R. (Rob) 1844 Korevaar, E.L. (Eddy) 1854 0 – 1
7 Hooghwerff, R.L. (Ruben) 1761 Karelse, J.M. (Hans) 1730 0 – 1
8 Berg van den, B. (Bart) 1651 Schakel, T. (Tijmen) 1688 ½ – ½
Gemiddelde Rating: 1899 Gemiddelde Rating: 1854 4-4

 


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.