Op 29 september 2017 stond de eerste uitwedstrijd tegen promovendus HMC op het programma voor het vlaggenschip van KiNG. Of er gewonnen ging worden was geen sprake van, maar met hoeveel er gewonnen ging worden. Dat HMC komt ten slotte pas net kijken in de hoofdklasse. De druk, hectiek en klassenverschil kunnen ze simpelweg niet aan was onze conclusie.

Voor de eerste ronde besloten we dan ook maar eens om een andere teamopstelling te maken gezien de winst toch al binnen was en we hadden besloten dit jaar een gezellig team te willen. Om te beginnen met aftredend voorzitter, de verrader op de bank te zetten. Zulke mensen zonder clubhart beïnvloeden de sfeer alleen maar nadelig. Rick zei het volgende over het feit dat hij niet speelde: ‘Dat ze me überhaupt durven te vragen uit bij een promovendus te spelen, iedereen weet dat ik alleen voor de belangrijke matches in aanmerking kom!’ Toptalent Rick  lieten we daarom ook maar thuis zodat de vrede bewaart zou blijven, hij begon namelijk al lichtelijk te stampvoeten.

Het ultieme team voor deze wedstrijd bestond uiteindelijk op bordvolgorde uit Bram, Jordy, Bart en Rob. Eenmaal aangekomen bleek ook nog eens dat HMC met een zeer verzwakte opstelling was komen opdagen. Nu waren de punten toch echt al binnen.

De volgende partijen werden er die avond gespeeld:

  1. Mischa Senders (2285) – Bram van den Berg (2235)
  2. Nargiz Umudova (2258) – Jordy Schouten (2109)
  3. Twan Burg (2516) – Bart van den Berg (1694)
  4. Thomas Mollema (2225) – Rob Haast (1822)

De eerste partij waar het spannend werd was op bord 3, waar onze eigen GM Bart van den Berg speelde tegen GM Twan Burg. Bart zei het volgende over zijn tegenstander: ‘Het maakt niet uit wat ik doe, zulke spelers rol ik gewoon op.’ Bart opende dan ook maar met zijn vertrouwde b4 en ging later met de g en h pion naar voren om de zwarte koning te komen ophalen. Bart ging vol voor het punt, en het liefst binnen het uur.

Jordy was op bord 2 prima uit de opening gekomen en had al snel een evenwichtige stelling met zwart bereikt. Tot het moment dat de belchinezen zich gingen bemoeien met de match. De chinezen gingen van een sneller punt uit van The Schout en dus moest er even geholpen worden zodat de miljoenen weddenschap wel verzilverd zou worden. De chinezen besloten Nargiz eens een belletje te geven en ja hoor de telefoon ging af. Heel de zaal zat in afwachting wat er ging gebeuren. De voorzitter van HMC zat Jordy zelfs met een gezicht vol verwachting aan te kijken. Voorzitter Mollema wordt op het moment ook verdacht van samenzwering voor matchfixing. Jordy besloot echter anders en deed er niets mee. De stelling was immers redelijk bij hem bekend en hij wist gewoon dat dit geen stelling was met problemen voor beide kanten. 1 zet later bood hij dan ook maar remise aan en wat tot grote woede van de beller werd aangenomen.

Bart leek op weg naar een simpel puntje tegen Twan, maar ook hier was er blijkbaar anders ingezet op Unibet. Bart zijn telefoon stond echter op stil dus besloten de Chinezen de telefoon maar eens even te hacken, wat als gevolg had dat Bart zijn navigatie hem ineens de weg probeerde uit te leggen. Twan sportief als hij is besefte dat hij gewoon verloren stond en wilde niet op zo’n manier het punt pakken. Er werd doorgespeeld, maar helaas had Bart zijn toppunt van zijn zenuwen bereikt door dat moment en deed ineens alles in de aanbieding op het bord. De totaal gewonnen stelling van Bart was niets meer waard, hij verloor. Ook Bart wordt nog meegenomen in het onderzoek van de KNSB naar matchfixing.

Bart betrapt in zijn overleg met de belchinees?

Bram was ondertussen ook al een geruim uur bezig en had een stelling te pakken waar hij zelf niet meer zoveel van begreep. Mischa leek ook maar wat te spelen, want ook van zijn kant was het allemaal niet zo duidelijk wat hij nou wilde bereiken. Bram vertrouwde het allemaal niet meer na 2 telefoons die waren afgegaan en bood maar snel remise aan. Mischa besloot echter anders, want hij weigerde het remise aanbod, deed een zet en bood toen zelf maar remise aan. De wijze woorden van Mischa ging als volgt: ‘Met dit tactische remise aanbod wilde ik de druk bij Bram neerleggen.’ Bram leek even van slag te zijn, maar na een extra slok bier was hij weer terug op aarde en accepteerde het aanbod.

De echte held van de avond was natuurlijk de enige echte Haast. Rob is altijd al onderschat, maar de mensen die dichterbij hem staan weten natuurlijk gewoon dat hij vele malen meer getalenteerder is dan de rest van de familie. Nadat Rob hoorde van Jordy dat Thomas werd verdacht van matchfixing was hij vast besloten om Mollema eens helemaal kapot te maken achter dat bord. Rob stond wat onhandig, maar met zijn kwaliteiten was dit nog minimaal een remise zoals hij zelf bescheiden zei. Juist op het moment dat hij los leek te komen had Mollema uit het niets een pion meer nadat Rob wat drinken was gaan halen. Rob werd woest en schreeuwde door de zaal dat de voorzitter weer verder ging met zijn corrupte zaken. De voorzitter tolereerde echter geen tegenspraak en besloot zichzelf het punt toe te kennen. Na buiten nog even op de vuist te zijn gegaan stond Rob in ieder geval weer op 1-1, maar het bordpunt was toch echt voor HMC.

Rob nadat hij Mollema een knock-out had gegeven

De uiteindelijke uitslagen:

  1. Mischa Senders (2285) – Bram van den Berg (2235) ½-½
  2. Nargiz Umudova (2258) – Jordy Schouten (2109)      ½-½
  3. Twan Burg (2516) – Bart van den Berg (1694)           1-0
  4. Thomas Mollema (2225) – Rob Haast (1822)             1-0

Totaal:                                                                         3-1

De winst leek natuurlijk al snel binnen, maar de matchxfixing praktijken leken ons de das om te doen. We hadden beter moeten weten gezien de KNVB eerder ook al een waarschuwing stuurde naar alle voetbalclubs: https://nos.nl/artikel/2195440-knvb-waarschuwt-beruchte-matchfixer-actief-in-nederland.html. We hebben nog hoop op het onderzoek van de KNSB.


1 reactie

Eerste horde genomen door HMC A « Schaakvereniging HMC Den Bosch · 01/10/2017 op 21:20

[…] op vrijdagen en snelschaaktoernooien in het weekend waaronder het NK Lightning. Zelfs met het verslag van onze wedstrijd waren ze […]

Gesloten voor reacties.