Het eerste Nederlands Kampioenschap Bullet is gewonnen door GM Jorden van Foreest. In een zinderende finale won hij met 8-7 van de regerend Nederlands Kampioen Lightning Chess: Hing Ting Lai.

Zaterdag kwalificeerden 32 spelers zich voor de knock-outfase van het NK. Hierin moesten zij in de zestiende, achtste en kwartfinale vier keer winnen om door te gaan naar de volgende ronde. In de halve finale was zes keer winnen genoeg om door te gaan naar de finale en Nederlands Kampioen Bullet kon je worden door in de finale 8 keer te winnen. Onder deze 32 spelers waren enorm veel goede én snelle spelers, zoals GM’s Giri, Bok, Smeets, Ernst, Ten Hertog en Burg., maar ook snelschaakbeesten als Warmerdam, Beerdsen, Timmermans, Vrolijk, Kevlishvili en Admiraal hadden zich geplaatst. En dan hebben we een hele hoop geweldige spelers niet genoemd. Meest opvallende naenm bij de laatste 32 waren wel Arthur de Winter (1971), Dragan Skrobic, (2039) Hendrik de Groot (2107) en Cees IJzermans (2119). Zij hebben zich heel knap weten te plaatsen in een van de qualifiers.

 

De eerste twee ronden waren spannend, maar over het algemeen werden de matches duidelijk beslist. Wel moesten we in de achtste finale al afscheid nemen van vier GM’s. Timmermans won van Ten Hertog, Lai won van Bok, Warmerdam won van Smeets en Kevlishvili won van Burg. In de kwartfinale was er een erg spannende match tussen Max Warmerdam en Robby Kevlishvili. Bij een stand van 3-3 was het Max die de vierde overwinning over de streep trok en zich plaatste voor de halve finale.

 

De halve finales waren om van te smullen. Anish speelde tegen Jorden en Hing Ting tegen Max. Jorden won na een geweldige match met 6-5 van Anish. En ook de tweede halve finale was heerlijk om te kijken. Hing Ting won ook met 6-5 tegen Max. Twee keer dus de maximale spanning van de knock-out.

 

In de finale stonden dus twee (oud)-Nederlands kampioenen Lightning Chess tegenover elkaar. En wat eerder in het Willem II stadion in Tilburg gebeurde, gebeurde nu online. Jorden hield Hing Ting van de titel af. Na een start met een overwinning voor beide spelers won Jorden maar liefst 4 keer achter elkaar. Daarmee leek de finale snel afgelopen te zijn. Maar niets was minder waar, want Hing Ting won daarna vijf(!) keer achter elkaar van Jorden. Met een tussenstand van 6-5 was het weer tijd voor twee overwinningen van Jorden: 7-6. Ook hier gebeurde wat in de halve finale was vertoond: Hing Ting won de volgende partij en het werd 7-7. Weer de uiterste score voor een beslissing op het scorebord. Jorden won de laatste partij in een paar zetten, omdat Hing Ting dacht dat hij een stuk blunderde. Hing Ting gaf opeens op, maar het bleek dat het stuk helemaal niet geblunderd was. Heel erg zonde voor Hing Ting, maar zoals Jorden aangaf in zijn interview achteraf was hij hier heel blij mee!

 

Wij kijken terug op een prachtig experiment en we danken daarvoor onze sponsor LBV, alle deelnemers en uiteraard alle kijkers die hebben genoten van twee dagen snelschaken op het hoogste niveau. Iedereen bedankt en wie weet tot een volgende editie of anders natuurlijk in 2021 in het Willem II Stadion bij het NK Lightning.

 

De stream van de finale is terug te kijken op de Twitch van SG KiNG.

Categorieën: Online

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.