KiNG A heeft over twee verschillende dagen de match tegen HSC A in de Hoofdklasse afgewerkt. Na een enigszins onhandige planning voor de avondcompetitie (Brabantse competitie spelen tijdens Carnaval) werd de wedstrijd een week eerder gespeeld. Helaas bleek last minute dat Helmond geen volledig team had door het welbekende Noteboom toernooi. Gelukkig werd er een oplossing gevonden door vrijdag twee partijen te spelen en de maandag erop bij De Drie Torens te mogen aanschuiven voor de andere twee partijen (waarvoor dank!).

De teamcaptain had het team een duidelijk plan laten zien over hoe de 4-0 moest worden gepakt. Er werden uren openingen voorbereid, puzzle rushes werden oneindig gemaakt en elk lid van KiNG A is nu op de hoogte van alle eindspelen uit de Dvoretsky. Dit moest ons het mooie uitgangspunt gaan geven dat we aan een 2-2 genoeg zouden hebben in de kampioensmatch tegen HMC A.

Frans Konings was echter gaan afwijken van deze tactische voorbereiding en zat in een hoekje gewoon alle boeken van Tal door te nemen. En ja hoor we waren een uurtje bezig en onze Frans KiNGs had alweer een stuk erin gegooid. “Pxf7 moet altijd toch wel kunnen!?” Enigszins schuldbewust kwam hij al naar de bar toe met de melding dat hij even niet meer bewust was van het feit dat er 4-0 gewonnen moest worden. Tal had hem echter zo geïnspireerd dat ook maar de kleinst mogelijke compensatie genoeg aanknopingspunten gaven om zijn tegenstander gek te maken. Onder tijdsdruk wist Maarten Smit zijn hoofd niet koel te houden en had Frans toch gewoon voor een 1-0 voorsprong gezorgd.

Cees kon zich nog iets herinneren over centrumpionnen uit het boekje van stap 2. Twee centrumpionnen tegen twee pionnen op de a en b lijn. In zijn hoofd had hij het punt allang binnen. Met eeuwig wat stukken op en neer te schuiven, druk zetten op de pionnen en zijn eigen pionnen naar voren te schuiven wist hij steeds wat beter komen te staan. Eenmaal een trucje gezien was hij er als de kippen bij om zijn eerste boer in ontvangst te nemen. Dvoretsky zat er nog vers in en zo wist hij een dubbel toreneindspel met een pion meer vrij soepel tot winst te brengen.

Zo wisten de eerste genoten de vrijdag een mooie startscore te geven door een 2-0 voorsprong te boeken. Aan Mark en Jordy de taak om dat nogmaals over te doen.

Mark gaf van te voren nog toe compleet gek te zijn geworden door zijn puzzle rushes. Hij moest en zou de 40 puzzels halen en zo is hij maar liefst 8 uur aan een stuk aan het puzzelen geweest. Ondertussen zag hij eigenlijk gewoon niks meer, koos weer eens voor een rustige opening en wist na Da5 van Johan Wuijts al Pc3xe4 niet meer te vinden. Pxe4 zou simpelweg een pion winnen doordat het paard de dame op d2 zou dekken. Misschien had onze Mark gewoon met Cees moeten meekijken bij stap 2? Na een paar gewaagde spa rood kwam de rust weer terug in zijn bol en wist hij toch nog de nodige pionnen te winnen in een paardeneindspel. Toch maar weer een punt voor onze topscoorder. 3-0

Uiteindelijk was het de teamcaptain die zijn eigen opgegeven missie om zeep hielp. Na al die uren in Dvoretsky was hij ervan overtuigd dat hij een eindspel zou winnen. De dames gingen al vrij snel van het bord af en hij mocht het gaan bewijzen in een eindspel waarbij hij de kansen had vanwege het verkregen loperpaar. Jordy wist echter het hoofdstuk van dubbele toren + loperpaar vs dubbele toren + paard en loper niet meer terug te halen in zijn gedachte en ging maar wat verzwakkingen proberen aan te richten op twee flanken. “Zo werkt een eindspel toch?” Genoeg ideeën gezien, maar telkens slecht doorgerekend. Toen er toren 4 vs toren 4 overbleef werd de vrede getekend, 1/2-1/2. Misschien was het verstandig geweest als Jordy gewoon een paar uur van Mark had overgenomen in de puzzle rushes. 

Met nog één ronde te gaan staan we nog steeds aan kop, maar de laatste ronde moet nog gespeeld worden in het hol van de leeuw. HMC A- KiNG A. Een 2-2 zou genoeg zijn om HMC achter ons te laten, maar dan zou Stukkenjagers A bij een 4-0 overwinning over ons heen gaan met een half bordpunt. Gezien Jordy het liet afweten, moeten we nu hopen op de hulp van KiNG B die nog op bezoek gaan bij Stukkenjagers A. Een overwinning op HMC zou ons meteen het kampioenschap bezorgen. Het is in ieder geval zeker dat het een uitermate spannende laatste ronde gaat worden!

Categorieën: Avondcompetitie