Afgelopen vrijdag moest het vlaggenschip van SG KiNG op bezoek in Roosendaal bij De Pion A. Een enigszins aparte match was het toch wel gezien Cees uitkomend voor KiNG A ook uitkomt voor De Pion 1. Daarnaast kwam Jordy weer terug bij de club waar hij bijna heel zijn schaakcarrière heeft gespeeld, maar afgelopen zomer is vertrokken. Wij waren ook zo goed bekend bij De Pion dat ons werd gevraagd de klokken in te stellen, borden op te stellen en kwam de vraag wie eigenlijk onze tegenstanders waren. Jordy kwam met een verhelderend antwoord: “Wij zijn vandaag de tegenstanders”.

Na iedereen weer even gedag te hebben gezegd, waaronder de medebezoekers uit Tilburg (De Drie Torens A) konden we dan eindelijk beginnen aan de match. De Pion beschikt dit jaar over een zeer merkwaardige teamconstructie. Zoals ik had vernomen hebben ze maar slechts 2 vaste spelers en 13 reservespelers!? Wie er dan ook aan de borden zouden verschijnen was dan ook bijna niet te voorspellen. Maar ons maak het toch niet uit wie er spelen bij de tegenstander? Wij zijn KiNG, wij zijn kampioenen!!

Zoals jullie dus allang hadden voorspelt is deze match nooit spannend geweest, was het een totale walk-over en mocht De Pion blij zijn dat Cees een vriendenpuntje aan ze gaf. Voor jullie vermaak gaan we toch nog maar even in de op de details van deze match.

Beide teams verschenen met een opstelling gebaseerd op rating en daardoor was op bord 1 de match tussen Ngo Hin Cheng en Lars Vereggen. Zoals men Lars wel kent denkt hij nooit na. Hij is een soort machine die gewoon automatisch zetten speelt vervolgens zijn nicotine niveau weer verhoogt, weer een zet speelt en dat net zolang totdat hij weer naar huis mag. Ook deze partij ging het er zo aan toe. Hij wist een lichtelijk betere stelling te bereiken en ruim een uur meer op de klok. Die 20 minuten die Lars verloren had waren grotendeels door zijn avonturen buiten de deur. Deze lopende Stockfish wist echter elke onnauwkeurige zet van zijn tegenstander af te straffen en zo was de lichtelijk betere stelling al niet veel later een volledig punt geworden. De 1-0 voorsprong was daar.

Niet veel later verloor Cees IJzermans op bord 3 van Rene van den Broek. Cees had een eindspel met een paard, een loper en een hoop pionnen tegen een toren een pluspion en ook een hoop pionnen. Rene vertelde me na de partij dat hij nog een pion extra cadeau kreeg waarna het twee pluspionnen werden die vervolgens de stukken naar slechte velden wisten te drijven en daarmee het punt wisten te verzilveren. Na de uitspraak van Rene over de gratis pion wisten wij het zeker, Cees verloor bewust uit angst om geroyeerd te worden. Tussenstand werd hierdoor helaas wel 1-1.

Ondertussen hoorde ik in de wandelgangen dat de mensen bij De Pion de stunt al in de maak zagen, want ik ving toevallig op dat ze daar beweerden dat Koen Riemens op bord 1 gewonnen stond tegen onze enige echt FM Mark Haast. Maar is gewonnen staan ook voldoende op een punt te pakken tegen dit mega talent? Dat gevecht ging in ieder geval nog wel een tijdje door.

Ondertussen moest Jordy Schouten op bord 4 de aanval van Frank Lambregts zien af te slaan. Frank offerde snel twee paarden tegen een toren en een pion en kreeg daarbij ook het nodige aanvalsspel. Het offer klopte uiteraard niet, maar met veel tactische wendingen moest Jordy zeker scherp blijven spelen. Eenmaal een paar stukken geruild, moest Frank ook nog een kwaliteit geven om mat te voorkomen. Vervolgens mocht Jordy snelschakend laten zien dat hij een dame eindspel met een paard meer prima kan winnen. Dat lukte en zo stonden we 2-1 voor. Altijd nuttig die vrijdagavonden bij KiNG!

Ten slotte werden alle ogen gericht op bord 2 waar Mark mocht laten zien hoe hij ooit aan zijn FM titel is gekomen. Deze man schrijft ondertussen al een tijdje boekrecensies voor schaaksite en met al die kennis wist hij dat de op het oog verloren stelling bij lange na niet verloren was. Zoals te lezen valt in zijn laatste recensie blijkt uit statistieken dat men tussen zet 30 en 40 gemiddeld 200 punten zwakker speelt dan de rating die ze vertegenwoordigen. Laat nou net uit het verslag van De Pion blijken dat zijn tegenstander precies tussen deze zetten de kans op de winst heeft gemist. Mark wees eerder in de partij nog remise af, uiteraard met de gedachtegang dat zijn tegenstander vanzelf rare dingen zou gaan doen tussen zet 30 en 40. Mark heeft zijn tegenstander simpelweg mentaal overklast. Eenmaal een prima stelling met twee torens tegen een dame ging het ineens erg hard en wist hij snel te winnen. Wat een fenomeen is deze FM Haast toch ook!

Hiermee zorgde Mark ervoor dat de match met 3-1 gewonnen ging en mogen we zeggen dat we nu ongedeeld aan kop gaan in de hoofdklasse. Volgende station, Stukkenjagers A thuis, de huidige nummer 2.

Categorieën: Avondcompetitie