De transferperiode zit er op en KiNG B heeft die “uiterst succesvol afgerond” liet de kersverse topcoach aan uw verslaggever weten. Na stevige onderhandelingen is een topcoach aangetrokken voor het avondcompetitieteam. “Alles winnen? Dat is gebruikelijk. Kijk anders even de beelden van seizoen 2017-2018 terug. Mijn team pakte vrijwel de volledige buit. Her en der probeerden we onze tegenstanders te vriend te houden. 12 matchpunten uit 6 wedstrijden en 21.5 bordpunten. Dat is dit seizoen ook de richtlijn voor dit topteam. Dan spelen we de laatste wedstrijd nog voor spek en bonen en zijn we kampioen. Zo simpel is dat.” Met die coach zit het dus wel goed. Maar hoe zit het met de spelers? Dat kunnen we merken bij de eerste wedstrijd van het seizoen, tegen De Baronie A uit Breda.

Sommigen hebben de hele zomer doorgetraind, anderen hebben vooral gedaan wat van ze verwacht kan worden: Bier drinken en niks uitvoeren. De Veth jr. sprak daarover met de coach. “Afgetraind zoals ik altijd ben, is mijn weerstand niet meer zo goed. Een van mijn parels is wat ziek en pff, dat merk ik meteen. Als Bob er is, laat Bob spelen. Ik zeg het u.” Zo gezegd, Bob kwam, zag en overwon. Ahnee, dat is een ander historisch figuur. Bob kwam, zag en schaakte maar daar hield het ook wel een beetje bij op. Met grote klasse haalde hij de tijdscontrole tegen Jasper Willeboordse, stond wat pionnetjes achter, maar kreeg de kans om remise overeen te komen.

Iemand die wel kwam, zag en overwon was Youri. Uw verslaggever bleek tijdens de partij de stelling niet helemaal te overzien, maar dat deerde niet. Dhr. Gerritse pakte de kansen die hij kreeg om voordeel te krijgen met beide handen aan, won een kwaliteit met prima combinatiespel en die kwaliteit werd als vanzelf een volle toren. Willem van der Linden kon niet anders dan het punt af te staan. De coach was tevreden.

Een van de nieuwe troeven van KiNG B is Bjorn Fokker. Fokker wilde graag weer laten zien op wat voor niveau hij kan schaken. De verloren broer van GM Dimitri, zo hebben collega’s van uw verslaggever hem eerder genoemd, verbaasde het publiek met pracht zetten als Pf6-g4 en Ld7-e8. En met optimaal gebruik van een open F-lijn (hoe kan het ook anders), werd Carlos Hemmers goed onder de voet gelopen. Alweer een uitermate tevreden coach, zeker gezien het feit dat een remiseaanbod van Carlos toch maar was afgeslagen.

Het scoreverloop was tot de laatste partij goed te noemen voor de doelstelling van de coach. “Mijn tactieken falen nooit,” aldus de topcoach, “oké, oké, dan moet ik niet zelf aan de stukken zitten. Dat vormt een risico.” Dat bleek, na wat gebluf kwam de topcoach zelf een stuk voor. Maar de overgebleven stelling bleek onder controle van de tegenstander, Jo Godderij. Met enig manoeuvreer leek de topcoach onder de controle uit te komen. Op het beslissend moment nam hij echter het verkeerde besluit. Remise-achtige varianten had hij gezien, winst-achtige varianten werden gezocht, verliezende varianten werden gespeeld.

In de nabeschouwing, kwamen vroegere basisspelers aan het woord. “Deze coach heeft zich misschien wel bewezen in een paar klassen lager, maar hoe hij met topspelers als ons om moet gaan, weet hij totaal niet. En dan zichzelf ook nog eens opstellen in plaats van een klasbak als Roel. Schande is het. We zullen dit aankaarten bij de technische commissie.” De coach liet in een reactie weten: “We hebben de twee matchpunten, wij zijn de beste, wij worden kampioen.” Hij sloot af met de befaamde worden: “Wij zijn KiNG, Wij zijn Kampioen!” Of dat voldoende is om de gemoederen te bedaren is de vraag. Uw verslaggever denkt dat de komende wedstrijd uit in Tilburg al beslissend kan zijn.

Was getekend, uw verslaggever: Frank, de Topcoach, L.