Bart versus de Baronnen
Jos deed ook mee

Het nieuwe seizoen van de avondcompetitie is alweer bijna 2 ronden oud en nu pas een verslag van ons B-team. Natuurlijk is dit team ontzettend getalenteerd, gezellig, eensgezind, knap, voorkomend, humoristisch, woest aantrekkelijk en redelijk laks. Dat is echter geen reden voor de teamleider om zo laat met een verslag te komen. De voorlopige strafeis door de ballotagecommissie is dan ook vastgesteld op een levenlang vaderschap. Het zij zo.

Dan naar de match tegen de Baronie. Breda – Tilburg. Oranjestad – Textielstad. De Parel van het Zuiden – Les Tricolores. Een mooier affiche om de 1e klasse mee te starten is haast niet denkbaar. We werden onthaald op een zeer mooie locatie met volautomatische deuren die enkel het ‘Swishhh’-geluid miste, want anders had je jezelf direct op starship Enterprise gewaand. Helemaal omdat er ook een persoon rondliep die toch wel getypecast kon worden als luitenant Worf.

We lopen de partijen in chronologische volgorde af, want dat schijnt hip te zijn onder de schaakverslaggevers.

Bart van den Berg (voorheen KiNG A) is sinds dit seizoen onderdeel van onze toch al indrukwekkende selectie. Via een listige ruilconstructie wist het Technisch Hart de op zijn retour rakende Rick van Loy te slijten aan KiNG A en werd deze jonge Adonis gecontracteerd tot medio juli 2046.

Waren het de zenuwen? Waren het asymetrische trekken van den tegenstrever? Waren het het gebrek aan asbakken naast de borden? We weten het niet. Wat we wel weten is dat Bart de Volgende stelling bereikte tegen de immer creatieve Jasper Willeboordse.

1

Wit is aan zet en die zou Lf1-e2 kunnen overwegen om vervolgens kort te rokeren. Dan valt het misschien nog mee dat je met 1. b2-b4 begonnen bent. Bart besloot echter dat het op 9e zet van de 1e ronde van de avondcompetitie al tijd was om alles of niks te spelen. ‘’Gung Ho’’ zo u wilt.  Dit is exact de reden dat we deze speler hebben gecontracteerd! Geen compromissen, geen slap gezeik met Lf1-e2?! Neen – g2-g4 was de zet van onze van den Berg. Dat hij 15 zetten later een 0 bij kon schrijven had hij ook allang gezien, maar hij had leut gehad en zijn tegenstander 2x wat te drinken laten halen. Pure winst.

Door naar onze nieuwbakken Kopman: Jos Jacobs! Het uitroepteken is niet vrijblijvend, maar maakt gewoon gewoon deel uit van zijn achternaam. Jos past zich altijd aan aan het niveau van de tegenstander, des te meer reden om dit ongekende talent op waarde te schatten en op bord 1 te stallen. Hij mocht het met de witte stukken opnemen tegen Willem van der Linden. Willem is sinds mensenheugenis jeugdtrainer bij SV de Baronie en zou enkel en alleen voor de liefde en vreugde die hij overbrengt op zijn leerlingen geridderd moeten worden. Ik spreek uit eigen ervaring. Genoeg veren in zijn billen, want hij was op die 27e september nog steeds een tegenstander en daar dient van gewonnen te worden.

2

Kopman Jacobs! gaf deze stelling remise, hoewel zijn tegenstander nog door wilde spelen was Jos duidelijk door te stellen dat het geen voorstel was als in  ‘’Remise?’’, maar dat het een voldongen feit was ‘’Remise!’’ en dat is hoe een Kopman dus rolt.

Daddy-Bo zat op bord 2 en daar was hij niet op zijn gemak. Hij zag hoe er op ‘zijn’ 1e bord tot remise werd besloten en daarop werd ook met tegenstander Henk Verstappen het punt gedeeld. De jongens van KiNG B hadden namelijk een test klaar liggen voor nieuw lid Rob Haast op bord 4. Bij deze 2-1 achterstand moest ‘de Dreun van Dongen’ namelijk wel winnen om een matchpunt te scoren. Terwijl Jos, Bart en Bo de omzet van British American Tobacco weer eens deden stijgen zat Rob soeverein een remise stelling naar een vol punt te schuiven.

3

Wit moet rekening houden dat als zwart op g4 kan slaan, dat terug slaan met de pion op h3 dan niet goed gaat. Zwart ruilt dan Torens op h1 en na een schaak op h8 met de Toren van b8 verliest wit veel materiaal. Tegenstander Jan Sulman was dusdanig onder de indruk van het imposante postuur (of de achternaam van Rob…) dat hij besloot tot a2-a4 en daarmee zijn eigen vonnis tekende. 2-2!

De volgende ronde is 21-10-2016 thuis tegen BSV. Als de teamleider dan weer het verslag zal schrijven dan staat dat rond de kerst op site.

(Noot van de redactie: Met ‘Kerst’ wordt ‘Kerst 2017’ bedoeld. En dat is nog vroeg.)