(Noot van de webredactie: Dit is een gekuiste versie van het origineel)

Competitievervalsing (de; -en): Vervalsing van de werkelijke verhoudingen in een sportcompetitie; met name aan het einde daarvan.

We hopen dat ze er enorm blij mee zijn in Roosendaal. En dat nota bene in de avondcompetitie, een Brabantse competitie die synoniem staat voor gezelligheid, gemoedelijkheid, en fair play. Maar nee, enkele toppers regelen als invaller, je gemiddelde rating eenmalig opkrikken van 1978 naar 2182, het nietige KiNG B (gemiddeld 1948) verslaan, waarschijnlijk wordt Pion A daarmee ‘Sportploeg van het Jaar‘ in Roosendaal. Maar na vrijdagavond is het, buiten het feit dat KiNG B gaat degraderen uit de hoofdklasse van de avondcompetitie, vooral een andere conclusie die getrokken kan worden. De Pion A verloor zichzelf deze avond in morele dwalerij, en zal zich met enkel door lafheid gevoede onsportiviteit nog een jaar langer in de hoofdklasse handhaven.

Vrijdagavond 1 februari had alles in zich om een ‘Classicó’ te worden op schaakgebied. Degradatiekandidaten Pion A en KiNG B mochten in een rechtstreeks duel uitmaken wie van de twee zou gaan handhaven, en wie zou gaan degraderen.

Aangezien drie teams degraderen uit de hoofdklasse, zou de winnaar van dit onderlinge duel zichzelf veilig spelen. Mano a Mano, een wild-west shoot-out, mooier kan het op sportgebied niet.

KiNG had in aanloop naar deze belangrijke wedstrijd met een fikse tegenvaller te maken. Sterspeler Bert van den Barg moest zich een uur voor de wedstrijd ziek melden(?) vanwege een voedselvergiftiging(?) na het gourmetten(?) met zijn ouders(?) waarmee hij uiteindelijk vijf kilo is afgevallen(?). U ziet aan het aantal vraagtekens in deze zin dat dit verhaal een twijfelachtige reputatie toegedicht wordt. Op het laatste moment werd professioneel sloper E. van Dongen uit de poolhal getrokken. Of hij, zonder avondmaaltijd en met volop bier in de mik, even linea recta in de auto wilde stappen om in Roosendaal iemand de duimschroeven aan te draaien. Natuurlijk! Zonder vragen te stellen, met ijzeren discipline, stapte onze Genoot in. Deze mate van clubliefde voor KiNG mag niet snel vergeten worden.

Bij aankomst in Roosendaal bleek Pion A een andere lezing van een spannend degradatieduel te hebben. De gemiddelde ratings van de Pion waren tot deze wedstrijd ongeveer gelijk aan die van KiNG:

Pion A KiNG B

Ronde 1 1935 1909

Ronde 2 2003 1970

Ronde 3 1931 2053

Ronde 4 2044 1948

Gemiddeld 1978 1970

Daar waar de gemiddelde rating van Pion A tot deze wedstrijd op 1978 lag, bleek die door het opstellen van enkele toppers als invaller opgekrikt tot een reusachtige 2182.

Basisspelers Hin Cheng (2025), van den Broek (1889) en Lambregts (1839), goed voor 75% van de partijen tot vrijdag, werden aan de kant geschoven voor Colijn (2325), Tikranian (2312), en Kok (2121), die allen tot vrijdag nog niet meer dan één partij gespeeld hadden. Een enkel konijn uit de hoge hoed, daar werd nog wel rekening mee gehouden. Maar drie konijnen, tegelijk uit dezelfde hoge hoed, dat werd vooraf niet mogelijk geacht. Zelfs de teamleider had zichzelf uit het team gezet voor een speler met 436 punten meer. Veel moeite om deze laffe strategie te verhullen werd er niet gedaan, de gebruikelijke basisspelers waren zelfs de hele avond in de speelzaal aanwezig om hun vazallen aan het werk te zien.

Natuurlijk hadden wij dat ook gekund, een blik 2300-spelers opentrekken en ons daardoor handhaven. Maar dat is niet onze stijl. De mannen van KiNG B spelen al bijna het gehele seizoen in dezelfde samenstelling en gingen dan er dan ook eens goed voor zitten. Een verrassing was nog ontzettend dichtbij:

Meesterinvaller van Dongen mocht het opnemen tegen de nieuwbakken kopman van de Pion, die slechts 545 elopunten meer meebracht. Erik speelde een goede partij en liet zien dat je in een partij altijd kansjes krijgt, ook hier:

van Dongen-Colijn, stelling na 21…Ted8

Zwart heeft de opening beter behandeld dan wit en heeft een plusje, maar door de ongelijke lopers is de remisemarge nog steeds ruim. Wit ging verder met 22.Tad1, maar raakte na 22…f6 23.Txd2,Txd2 24.La3,h5 de draad kwijt en moest enkele zetten later opgeven. Het alternatief 22.Lc3,T2d3 23.Tac1 gevolgd door 24.Db5 of 24.Tfd1 houdt de witte stelling bij elkaar en geeft gerede remisekansen, al is zwart natuurlijk nog steeds de bovenliggende partij. Prima verweerd door Erik.

Beter verging het op bord 4:

Kok-de Veth, stelling na 14.Lc2

Genoot van het eerste uur de Veth heeft een Spanjaard voortvarend aangevlogen en mag inmiddels aanspraak maken op een plusje. Zwart staat klaar voor …c7-c5, eventueel met …Ta8-c8 en …Pa5-c4, en het witte plan blijft ongewis. Een voorbereidende zet als 14…Pf6-d7 zou zwart een mooie stelling geven, maar onze Genoot houdt niet van teveel gedraal. Zwart speelde direct 14…Pc4, wat wit de mogelijkheid gaf tot 15.Lg5. Nog niets aan de hand, maar dit baasje op g5 bleek even later dermate vervelend te worden dat …h6 en …g5 volgden, waarna wit opeens allerlei aanknopingspunten had. Wat volgende was een manhunt op de zwarte koning, met als toppunt

Kok-de Veth, stelling na 22…Pxb2

23.f4!? van wit. De zwarte stelling leek even te kraken, maar toen wit geen vruchtbare voortzetting meer zag koos hij eieren voor zijn geld, remise derhalve.

Ondertussen leek Romanesco met een Morra de duimschroeven van Riemens aangedraaid te hebben, maar dit bleek toch vooral optisch te zijn.

Romanesco-Riemens, stelling na 21…Le7

De grote vraag is natuurlijk of wit de diagonaal a1-h8 werkzaam kan krijgen, of dat de zwarte controle over de zwarte velden, en in het bijzonder e5, voldoende blijkt te zijn. In de partij bleek het tweede. Wit werd gedwongen om een kwaliteit te offeren op d3, waarna de zwarte aanval sterker bleek dan de witte en zelfs eeuwig schaak niet meer haalbaar bleek, 0-1.

Tikranian-Jansen was een partij die zich kort laat samenvatten. Ingewikkeld en hevige tijdnood waarin beide spelers 10 zetten in 8 seconden moesten doen. De witte tijdnood was net wat heviger dan de zwarte, waarmee de 2,5-1,5 nederlaag een feit bleek. Daarmee was het lot van KiNG bezegeld en vulde het geluid van een enkele vroegtijdige Roosendaalse zaadlozingen de ruimte. Pion A blijft, KiNG B degradeert, de platte kar kan in Tullepetaonestad van stal.

Eerlijkheidshalve moet gezegd worden dat er bij de Pion enkele zeer sympathieke lieden rondlopen, die door de jaren heen met verschillende KiNG’ers warme persoonlijke en organisatorische banden opgebouwd hebben. Het is dan ook schrijnend om te zien dat het megalomane idee om Pion A coute que coute in de hoofdklasse te houden volledig ten koste gaat van de sportiviteit.

Reactie huisadvocaat Jacobs:

Hoe ik me voel? Ik voel me leeg van binnen en gebruikt van buiten. Wij zijn, in goed oudhollands, ‘in het ootje genomen’, ‘voor het lapje gehouden’, en ‘een rad voor de ogen gedraaid’. En dat allemaal tegelijk, op een vrijdagavond, in Roosendaal.

Namens het bestuur van KiNG kan ik zeggen dat wij het hier niet bij laten zitten. De door angst gevoede onsportiviteit van deze Roosendaalse bedriegers zullen we aanhankelijk maken bij het CAS, het hoogste onafhankelijke sporttribunaal te Lausanne. Volgens artikel 326 van het Wetboek van Strafrecht hebben we een goede kans deze zaak te winnen. En daar wil ik het voor nu graag bij laten.”

Categorieën: Avondcompetitie