KiNG B heeft onverwacht een punt overgehouden aan het treffen met WLC A in de derde ronde van de avondcompetitie. WLC was duidelijk favoriet, maar dat kon de gladiatoren uit Tilburg niet deren. Het werd 2-2.

En wie had dat een paar weken eerder kunnen denken, toen sterspeler Bert van den Barg zich afmeldde voor deze wedstrijd? De rasschaker pur sang, onze Tilburgse Tal met een vleugje defensieve kwaliteiten van Petrosian en een snufje eindspeltechniek van Capablanca, moest deze belangrijke match aan zich voorbij laten gaan. Deze man is simpelweg niet te vervangen. Koortsachtig overleg in de top van KiNG volgde en uiteindelijk werd Fransie ‘The King’ Konings aangesteld als vervanger. Dit trouwe lid van het eerste uur kent de regels van ons edele spel, maar het is vergeleken met onze Bert natuurlijk wel een aderlating. De gezichten van onze tegenstanders fleurden dan ook onmiddellijk op toen zij merkten dat Bert afwezig was. Hoon en gegniffel viel ons ten deel. “Die kunnen de laatste trein terug nog wel halen”, hoorde we vanuit achterin de zaal. Maar dan kennen ze KiNG B nog niet.

Frans was zich namelijk bewust van de zware taak die op zijn schouders rustte om onze sterspeler te vervangen, en schoof Bollen vanuit de opening tureluurs. “De La Bourdonnais-D’Arblay, Frankrijk 1930, ik had het allemaal al een keer eerder gezien”, aldus Frans.

Konings-Bollen

Frans heeft een duidelijk beter eindspel bereikt. Makkelijk gewonnen is het echter niet. Frans ging een paar keer remise uit de weg, wellicht vanwege de stand op de andere borden, maar verloor het eindspel vervolgens nog toen Bollen met zijn grote zwarte koning de witte stelling penetreerde. Gegokt en verloren, jammer maar helaas.

Op bord 2 nam Jansen het op tegen Medema. Ere wie ere toekomt, Medema vatte deze partij als beste samen: “Mijn partijen tegen Bob Jansen beginnen een patroon te volgen: in de opening gebeurt er niet zoveel, ik kom langzaam maar zeker beter en gewonnen te staan, en verlies door een blunder.” Dank u, en tot de volgende keer maar weer.

Bord 3 zag Bo de Veth het opnemen tegen Robert Klomp. Dat Bo een dierenvriend is weten we allemaal. Maar dat hij zo opgewonden wordt van paarden, was voor mij nieuw.

de Veth-Klomp, stelling na 20…Kg7

“Loperpaar, paardenpaar, gesloten stelling, open stelling, vleugels, eilandjes, het zal allemaal wel”, aldus de Veth. Na het horen van dit kundige commentaar kon Klomp niet anders dan zo snel mogelijk op remise aansturen. Tussenstand 1,5-1,5.

Op het laatste bord mocht Roel Romanesco tegen opnemen tegen ‘Der Rudy’, Rudy Simons. Dat Roel kan goochelen op het bord, wisten we natuurlijk al langer, maar daar kunnen ze in Woensel nu ook over meepraten. Roel kwam slechter uit de opening, wist vervolgens wanorde en desoriëntatie te stichten in het witte kamp door middel van een speculatief offer, en hield een eindspel van toren en 5 pionnen tegen toren, paard en 3 pionnen vervolgens remise te houden door actief spel.

Simons-Romanesco na 39…Rgd8

Simons kwam hier op de beruchte 40e zet met 40.Re2?, wat geen krachtzet is. 40.Re7+ is een stuk beter, zwart kan immers geen 40…Kg6? spelen door het matnet wat na 41.Kg4 ontstaat. Zwart is dus gedwongen tot 40…Kg8 of 40…Kh8, en dan gaat wit winnen door met zijn koning naar binnen te lopen. Na de zet in de partij werd zwart actief en hield het relatief makkelijk remise.

Een prima resultaat en daarmee redde Roel onze avond. Als kers op de taart kreeg Roel vervolgens ook nog gratis een hoorcollege van prof. mr. ir. drs. ing. Der Rudy. Tijdnood, gewonnen stellingen, van +3 naar -4 naar +1.7 naar -0.8 naar +2.37, het speciale avondcompetitietempo, en hoe de prof. mr. ir. drs. ing. Der Rudy daar stelselmatig door benadeeld wordt, vooral tegen spelers van SG KiNG, alles kwam langs. Wat kan men zich nog meer wensen op een dinsdagavond laat te Woensel?

Tot de volgende!

Categorieën: Avondcompetitie