Gisteren was de strijd tussen de continenten, tussen SG KiNG en Mechanics’ Institute uit 1854. We kwamen op het idee voor een match tijdens de internationale schaakconferentie die normaal gesproken in London plaatsvindt, maar nu online was. Het idee? 10 tegen 10 op chess.com met 15+2 als speeltempo. We hadden ons voorgenomen om de match live van commentaar te voorzien op onze Twitch, maar door technische mankementen is dat helaas niet gelukt. Gelukkig lukte het de tegenstander wel om te streamen. Je vindt hun uitzending met een verslag van de partijen hier. Aan het einde werd ik ook nog uitgenodigd om informatie over beide clubs uit te wisselen. Een geslaagd event dat voor herhaling vatbaar is!

 

Over de partijen
Op bord 1 speelde Bram tegen Austin Mei (2149). Bram had twee online schaakevents naast elkaar lopen, dus speelde twee partijen tegelijk, één op chess.com en één op Lichess. Wat een man hè. Dit leidde er wel toe dat hij de eerste partij verloor van Austin. Gelukkig trok hij de score gelijk in de tweede partij: 1-1.
Op papier waren we een stuk sterker en dat bleek in de praktijk ook zo te zijn. Op chess.com word je ingedeeld op basis van de rating van chess.com zelf en dus niet op basis van ‘echte’ rating. Hierdoor was de rapidrating van chess.com leidend. Dit leidde tot wat verschuivingen in de pairings. Je kunt de volledige pairings en partijen hier vinden.

 

Op bord 2 speelde ons aller FM Frans K. tegen Jacob Chiang (1991). Frans won de eerste partij vrij soepel materiaal en de partij, maar hij gleed uit in de tweede partij in een klassieke Benoni: 2-2.

 

Op bord 3 dan eindelijk onze ratingfavoriet, Mark. Hij speelde tegen Abhishek Handigol, een talentvolle speler met 2102. De eerste partij was erg spannend. Mark had twee pionnen voor een kwaliteit. De tegenstander speelde in het begin erg goed, maar raakte aan het einde van de partij toch de weg kwijt waardoor Mark het punt in de eerste partij binnen kon halen.

 

De witte pion wordt zwart te machtig.

 

Ook in de tweede partij was Mark de bovenliggende partij. Na een interessante en tactische opening had Mark materiaal gewonnen en kon hij zijn voordeel omzetten in winst: 4-2 voor KiNG.

 

Zwart speelt en wint

 

Op bord 4 speelde ik tegen Andrew Schley, een trainer met 1850. De eerste partij ging lang gelijk op, maar door tactiek op de koningsvleugel won ik die partij. De tweede partij was erg kort, omdat Andrew al vrij snel een stuk weggaf. Hij hield het voor gezien en gaf direct op: 6-2 voor KiNG.

 

Op bord 5 speelde Rob tegen Clarence Lehman (1700). De eerste  won Rob een paar pionnen in een scherpe partij en daarmee trok hij het punt over de streep. In partij 2 vlogen alle stukken over het bord en uiteindelijk kwam Rob als winnaar uit de bus(!), maar vraag niet hoe: 8-2.

Rob staat een volle toren achter, maar wint op miraculeuze wijze

Op bord 6 won Carlos twee keer tegen Ethan M. Vooral de tweede partij is het bekijken waard, want Carlos gaat vol voor de aanval, offert heel wat materiaal en verslaat zijn tegenstander glansrijk: 10-2.

 

Wit speelt en wint

Op bord 7 speelde Eric tegen de man met de geweldige naam Joe Bolognese. Aan het commentaar in de zoom te horen had Eric een erg makkelijke avond. Dat uitte zich in ieder geval in de score, want al vrij snel waren de punten binnen voor Eric. Zowel in de eerste als in de tweede partij won Eric materiaal en had Joe het nakijken: 12-2.

 

Op bord 8 had Bart geen problemen met Reka Sztaray, vermoedelijk familie van Judit Sztaray, de organisator van de match. Bart won de eerste partij binnen 10 zetten een stuk in het Sicilaans en ditzelfde gebeurde in partij twee met de karakteristieke opening van Bart: b4. Dat brengt de score op 14-2!

 

Op bord 9 speelde Frank tegen Andrew Ballantyne. De eerste partij ging soepel naar Frank. In de tweede partij had Frank wat meer moeite met zijn tegenstander. In een toreneindspel met een pion meer kon hij uiteindelijk ook het punt bijschrijven voor KiNG: 16-2.

 

En op bord 10 speelde Koen, omdat hij nog geen partij had gespeeld op chess.com en daarom een rating van 800 had. Zijn tegenstander was Tyler Wong. Ook hier was het krachtverschil enorm. Koen had geen kind aan Tyler en ook hij won zijn match met 2-0, waarmee de eindscore maar liefst 18-2 was in het voordeel van KiNG.

 

Tijdens de stream hoorden we regelmatig dat Mechanics’ Institute revanche wil. En aan het einde van de stream van de tegenstander heb ik toegezegd dat we hiervoor open staan. Hoogstwaarschijnlijk komt de Amerikaanse club dan met de kanonnen aanzetten, zoals Nick de Firmian. Wij zijn erg benieuwd en we zien dan ook graag de uitnodiging voor de rematch tegemoet.

 

Afterparty

Na de match hebben we met bijna 20 leden nog twee toernooitjes gespeeld op Lichess. De eerste werd gewonnen door Cees en Max en de tweede door secondant Max. De toernooioverwinning van Cees leverde Frans nog een mooi zakcentje op, omdat we het toernooi extra spannend hadden gemaakt met een weddenschap.

Toernooi 1 met Cees en Max als winnaar

Toernooi 2 met Max als winnaar

Categorieën: Online

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.