Afgelopen weekend werd door EGS het 5e Goirles Weekend Kampioenschap (GWK) georganiseerd. De voorzitter van KiNG was duidelijk, alle kanonnen naar Goirle toe en we gaan verdomme dat toernooi winnen ook!

Onze voorzitter had hiervoor een select gezelschap gekozen die het moesten gaan doen namens SG KiNG: In de A-groep waren dit: Eric van Dongen, Mark Haast, oud-voorzitter Bob Jansen, Jordy Schouten en Lars Vereggen. In de B-groep was iedereen zo overtuigd van de kwaliteiten van Bram van de Vrande dat hij het alleen mocht doen namens KiNG.

Zoals ook vorige jaren werd het toernooi weer gespeeld in de kapel van het Cultureel Centrum Jan van Besouw. Een uiterst mooie speelzaal met zo nu en dan was special effects. Zeker de eerste ronde hadden sommige mensen het lastig met hun epileptische drang te onderdrukken nadat weer eens de discolichten door de zaal heen flikkerden. Andere zaten daarentegen weer geniepig te lachen dat hun tegenstander uit de concentratie was.

Blijkbaar hadden onze clubgenoten het ook niet zo op deze lichten, want de eerste ronde viel meteen wat tegen. Alleen Mark en Bob wisten de volle buit te behalen, Lars en Jordy remiseerde en Eric en Bram moesten nog wachten op hun eerste punten.

Dan maar een nacht proberen goed bij te slapen en klaar zijn voor de drieklapper op de zaterdag. De dag werd goed begonnen met punten voor Mark, Bob, Lars en Jordy. Bram pakte zijn eerste halfje en helaas moest Eric opnieuw zijn meerdere herkennen in zijn tegenstander.

In de middagpartijen was het helaas niet mogelijk om meer dan 5 uit 6 te gaan scoren gezien Mark en Bob het tegen elkaar mochten gaan opnemen. Deze partij werd tot in de diepe blessuretijd doorgespeeld en uiteindelijk keurde de VAR een promotie toe aan Mark waarmee hij de partij ook meteen won. Jordy en Bram wisten een punt bij te schrijven en Lars kwam niet verder dan een halfje tegen onze Duits-Russische vriend die eerder ook al won van Eric en remiseerde tegen IM Herman Grooten. Eric kwam ten slot dan ook van de 0 af door een halfje te pakken tegen een jeugdtalent.

De avondpartij leek niet geschikt te zijn voor al onze genoten en daarom kozen Eric en Jordy ervoor om lekker naar huis te gaan en daarmee hun kansen voor de dag erna te vergroten. De echte die-hards van KiNG lieten zien hoe het echt moest en wisten gezamenlijk maar liefst 3,5 uit 4 binnen te slepen. Jammer dat het enige halfje bij Mark viel, gezien hij bij winst als enige nog 100% zou hebben gehad.

Voordat de laatste dag begon waren er nog steeds genoeg kansen op podiumplaatsen voor SG KiNG. Mark stond gedeelde 1e met 3,5 en werd gevolgd door Bob, Lars en Jordy die allen 3 punten hadden. In de B-groep was er ook nog steeds een klein kansje voor Bram. Indien hij nog beide partijen zou zien te winnen kon hij ook nog op 4,5 punt komen.

In de 5e ronde wisten we het voor elkaar te krijgen om op geen enkel bord te verliezen, en daarmee waren er ineens erg veel kanshebbers voor de titel. Mark en Jordy remiseerde en Lars en Bob wisten een punt bij te schrijven, waardoor Mark, Bob en Lars gedeeld 1e stonden met 4 punten en nog werden gevolgd door Jordy met 3,5. Bram zag zijn kans schoon om ook nog richting het podium te kruipen en dat leek ook lang te gaan gebeuren toen hij een goed idee had gevonden om een pion te winnen tegen Frans Deckers. Helaas koos Bram ervoor om zijn loper op een wat ongunstig veld neer te zetten waardoor Frans met actief spel de pion niet verloor en uiteindelijk soepeltjes het ongelijke loper eindspel remise wist te houden. Eric was wegens bij mij onbekende redenen helaas niet aanwezig.

In de laatste ronde moest het dan gaan gebeuren, de 1e plek was het enige dat telt zei onze voorzitter nog van te voren, dus iedereen wist wat hem te doen stond. Lars en Bob mochten het onderling gaan uitvechten, Mark speelde tegen mede koploper Jeffrey van Vliet (2355) en Jordy mocht nog een poging wagen tegen Bram Klapwijk (2194). Helaas voor Bram speelde hij niet meer voor de prijzen mee, maar mocht hij zich nog wel gaan meten met Eric Hamers (1714), een op een papier sterkere speler.

Mark verloor jammer genoeg van Jeffrey van Vliet en ook Bram kon het niet bolwerken tegen Eric Hamers. Bob had een eindspel met een pionnetje meer, maar Lars had hiervoor de nodige compensatie. Beide zagen geen kansen op de winst en dus werd het punt gedeeld. Jordy was nog als een van de laatste bezig en leek lang op weg naar een punt, maar in het diepe eindspel wist Bram Klapwijk nog een listige eeuwig schaak variant erin te bouwen waardoor ook Jordy genoegen moesten nemen met een halfje.

Doordat Jeffrey had gewonnen van Mark was hij de uiteindelijke winnaar van het toernooi. Een terechte winnaar in mijn ogen als je van mede favorieten FM Mark Haast en IM Herman Grooten weet te winnen. Door de puntendeling van Bob en Lars werden zij respectievelijk 2e en 3e met beide 4,5 punt. Mark en Jordy eindigden op 4 punten en Bram haalde 3 punten.

Al met al was het weer een leuk toernooi en KiNG heeft zichzelf weer laten zien aan de buitenwereld door maar liefst 2 podiumplaatsen op te eisen!

Voor alle persoonlijke uitslagen:

Groep A: http://www.schaakclubegs.nl/Poule_A/SMWSite/index.html
Groep B: http://www.schaakclubegs.nl/Poule_B/SMWSite/index.html

 

Categorieën: Evenementen