“Boeren, burgers en buitenlui, komt dat zien! Twee teams van acht koningen komen strijden tegen twee teams van acht baronnen. Nabij de Duivelsbrug in het Ginneken wordt op 6 november aanstaande op de meest adellijke manier beslist of de titel van Baron van Breda wel echt toe behoort aan de Koning.” De heraut was al weken voorgaande tekst aan het omroepen. Overal waar je kwam, werd je op de hoogte gebracht van dit spektakel. De eerste teams hebben het wedstrijdverslag al op de digitale pamfletten laten zetten, maar de echte strijd wordt natuurlijk gevoerd door de tweede teams. En ziet hier, een verslag om je vingers bij af te likken.

Koning Fokker wist als eerste af te rekenen met zijn rechtstreekse uitdager, Jan van Roestel. In de opening ging het mis, Fokker kon rustig afruilen op d4 waarna zijn dame het kasteel van de Baron binnen kon komen. Aldaar volgde een ravage van de rechtertoren en was het snel beslist dat de Koning ditmaal beter was in het schaken.

Uwer heraut hoorde tijdens de verscheidene schermutselingen een remise-aanbod op de onderste strijdpanelen. Het klonk bij de strijd tussen Koning Haast en Baron Karoly Kapitany vandaan te komen. Kort daarvoor had de heraut nog even gekeken bij de stelling en had geoordeeld dat de Koning op dit slagveld gunstiger stond, maar veel concreets was er niet. Toen er kort na het remise-aanbod weer geluid van het slagveld kwam, was de veronderstelling dan ook dat de strijdbijl was begraven. Niks bleek minder waar, Haast had gewonnen!

Tot dusver leek de titel van Baron van Breda toe te behoren aan de Koning. Discussies over of de titel al dan niet in het jaar 1962 is uitgestorven door het overlijden van Koningin Wilhelmina, er was geen mannelijke opvolger, immers na Koningin Wilhelmina kwam Koningin Juliana op de troon, waren al beslecht in 2002 door de toenmalige regering. Wat zou de reden zijn dat er dan toch een mogelijke aanspraak op de titel Baron van Breda door de Baronnen gedaan kan worden?

In ieder geval niet de schaakpartij die Koning Konings tegen Baron Matthijs van Merwijk. Tijdens de festiviteiten na afloop van de strijd, werd uitvoerig over dit onderdeel gepraat. Was wat Konings speelde wel goed? Tuurlijk was het goed, Van Merwijk had een toren die buitenspel stond, een koning die in het midden van het kasteel verbleef, zwaktes dus. En Konings maakte daar dankbaar gebruik van met een paard-offer voor extra spel en maakte het af met een dubbele aanval.

Ook bij de schaakpartij van Koning Eric tegen Edwin Lessmann kon de reden niet gevonden worden. Veel van deze partij heeft de heraut van dienst niet gezien, maar het debuut van Eric dit seizoen leverde in ieder geval geen nul op. De vrede werd ondertekend.

Koning van openen met b4, Bart, liet maar eens zien hoe soepel die opening eigenlijk werkt. Met mooi combinatiewerk werd Baron Frank Creuels van het slagveld afgestuurd en was de eerste overwinning voor het team dit seizoen een feit! Koning Bart hield het hier niet bij. Tijdens het genieten van het feestmaal, werd ook Koning Justin nog het leven zuur gemaakt op het digitale schaakbord. Wat een genot!

Kapitein-Koning Ruben kreeg het vervolgens voor elkaar om de overwinning voor de onzen een duidelijke overwinning te maken. Een heel concreet voordeel was er niet altijd te bekennen tegen Gert Vogelaar, maar her en der werden tactische trucjes ingebouwd. Vroeg of laat moest dat misgaan. Een boer werd gepakt, de dame nam terug en de loper zette schaak en het was misgegaan voor Gert. Die dame stond opeens ongedekt aangevallen. Vijfeneenhalf bordpunt!

Uwer heraut, Koning Frank, mocht het strijdtoneel betreden tegen Peter Severeijnen. Na de eerste rookpluimen was Frank weer eens tevreden over zijn opening en dacht zelfs voordeel te hebben bereikt met zwart. Dat gevoel had zijn tegenstander ook, maar bewijs het maar eens. Dat bleek lastiger dan gedacht en na een afgeslagen remise-aanbod, maar een soort van afgedwongen zettenherhaling door de Baron, volgde een remise-aanbieding van de kant van Frank. Voorbereiding op beters zullen we maar zeggen.

Als laatste was Koning Bo nog bezig. Even leek het erop dat het een kwestie was van “Ik kwam, Ik zag, Ik overwon” met een ijzersterk loperpaar, een dolende dame van tegenstander Kapitein-Baron Joost Rutten, en fijne aanvalsmogelijkheden. Maar er werd taai verdedigd en plots had Bo, toch als laatst bezig van het team, wel zin in een Hertog Jan of iets dergelijks. Het punt werd verdeeld.

Onder luid gejuich, werd vervolgens gevierd dat de titel Baron van Breda toch toebehoort aan de Koning en sloot het eerste team aan bij de festiviteiten door een overwinning van 7-1 te pakken. Geen enkel heel punt bleef achter in Breda. U raadt het al, er was geen reden meer dat de titel van Baron van Breda in Breda hoorde.

De Koning, Willem-Alexander, zal blij zijn. De volgende keer kan hij wellicht raad vragen aan de Raadsheer, maar dat is pas in december. De volgende ronde mag het team uitrusten, en verdiend!

Rating
Rating
Merwijk van, M. (Matthijs) 1787 Konings, F.P.A. (Frans) 2119 0 – 1
Roestel van, J. (Jan) 1814 Fokker, B. (Bjorn) 1951 0 – 1
Rutten, J.G.H. (Joost) 1778 Veth de, B. (Bo) 1970 ½ – ½
Severeijnen, P.M.M. (Peter) 1760 Lambregts, F.J.J. (Frank) 1864 ½ – ½
Vogelaar, G.J. (Gert) 1717 Hooghwerff, R.L. (Ruben) 1747 0 – 1
Lessmann, E.A.B.M. (Edwin) 1664 Dongen van, E.A.W.M. (Eric) 1774 ½ – ½
Creuels, F.M.J. (Frank) 1604 Berg van den, B. (Bart) 1652 0 – 1
Kapitany, K. (Karoly) 1620 Haast, R. (Rob) 1832 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1718 Gemiddelde Rating: 1864 1½-6½

1 reactie

Frans · 08/11/2021 op 19:13

Leuk verslag Frank, thx

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.