“Een gifbeker is ook een beker.”

KiNG-leden Niels O. en Bob J. (aangevuld met Paul Keres-prominenten Jan Jaap J. en Evert R.) togen afgelopen week naar het zonnige Cannes om daar onder het mom van een “schaaktoernooi” een week weg te mogen zijn van moeder de vrouw. Er zijn slechtere plekken op de wereld; 20 graden, prachtige zee en strand, en een speelzaal met een uitzicht om je vingers bij af te likken. Wat wil een mens nog meer?

Uitzicht vanuit de speelzaal

Aan de omstandigheden viel niet veel aan te merken, des te meer aan het schaakniveau. De gehele Nederlandse delegatie wist ondermaats te scoren en leek elkander alleen af te troeven in het overzien van blunders, paniekerige tijdnoodduels en schakende kinderen waarvan verloren werd. Zo wist Niels te verliezen van de 10-jarige Savva Vetokhin, zowel regerend Europees- als Wereldkampioen onder 10 jaar in ons edele spel. Dat hij onder de partij nog lekker met zijn Lego en knuffel aan het spelen was, weerhield hem er niet van om onze Niels in een eindspel op vakkundige wijze van het bord te zetten.

Savva Vetokhin, onthoud die naam. Of niet natuurlijk, dat moet u uiteindelijk ook lekker zelf weten.

Hoe dit precies ging kunt u nalezen in het uitstekende verslag op de Paul Keres-site: http://paulkeres.nl/?p=17282. Vergeet ook vooral niet aan het eind van het verslag even het eindspel van GM Flear te checken.

Niels in actie tegen IM Barseghyan

Uw verslaggever had op veler vlakken een uitstekende week in Zuid-Frankrijk, behalve op schaakgebied.

Meunier-Jansen, stelling na 40.Rf3+

Zwart heeft de hele partij slecht tot verloren gestaan en is na een tijdnoodscramble bijna in het zicht van de remisehaven. Er zijn in deze stelling een aantal dingen die zwart niet moet doen. Een daarvan is 40…Ke5?, daar dit tegen de regels van ons spel is. Een ander is alvast remise claimen omdat 40…Ke6 41.b3,Lxd3+ 42.Txd3,Txd3 43.Kxd3,Txf2 44.Txg5,Txh2 gemakkelijk tot remise leidt. Want probeer dat maar eens in het Frans uit te leggen aan dienstdoende arbiter. Een ander ding dat zwart niet moet doen is 40…Kg6? 41.Txc4,Txc4 42.Pe5+. U kunt nagaan wat er gebeurde.

Een paar ronden later wederom een huzarenstukje. Wit heeft de hele partij goed tot gewonnen gestaan en heeft het volste vertrouwen in dit eindspel. Immers, de witspeler heeft Jeremy Silman-Complete Endgame Course vluchtig doorgebladerd, heeft een editie van Jesus de la Villa-100 Endgames You Must Know op de wc liggen voor het geval het papier op is, en kan de naam Dvoretsky correct spellen. U begrijpt dat wit inmiddels denkt dat hij een nazaat van Capablanca is.

Enfin, het was dus lekker weer in Cannes. Voor het vrouwelijk thuisfront werden er nog enkele plichtmatige foto’s genomen om te bewijzen dat manlief daadwerkelijk aan het schaken was, en zich niet enkel liet fêteren in Le Carre Blanche (https://lecarre-blanc.com/en/le-club-en/), dat er ook echt geen gebruik gemaakt werd van de limousine service van ParadX (http://www.paradxcannes.com/?lang=en), en dat er geen omkijken was naar de aantrekkelijke en goed geklede dames die Cannes rijk is.

Bewijsstuk A: Het was enkel schaken wat de clocque sloeg, zelfs op de boulevard.

Bewijsstuk B: Niels tegen 5-time Italian Champion and ‘True Legend of the Game’ GM Michele Godena.

Bewijsstuk C: Uw verslaggever in de Franse zon.

Categorieën: On tour

2 reacties

Erik-Jan Colijn · 26/02/2020 op 17:13

Lekker bezig!

Rick van Loy · 28/02/2020 op 21:05

Leuk verslag Bob!

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.