Afgelopen vrijdag mocht ons mooie KiNG aantreden tegen HMC den Bosch voor de KNSB Beker. Hoewel we officieel thuis zouden spelen, werd – in overleg – De Biechten in Den Bosch aangewezen als speellocatie. Dit was nu eenmaal makkelijker in verband met de coronamaatregelen die nog van kracht waren/zijn.

Vol goeie moed gingen we richting HMC. We verwachtten een sterk opkomend team en dus hadden wij besloten om ook zo sterk mogelijk op te komen. Van te voren hadden we besproken dat het het gunstigste zou zijn dat we zwart op de oneven en wit op de even borden zouden krijgen bij de loting. U raadt het al: onze eerste bord speler Mark Haast pakte de witte pion bij de loting… Kleine tegenvaller, maar geen paniek zou je nog kunnen denken.

Al snel bleek echter dat het een lastige avond ging worden. Op bord 1 had Mark het zwaar tegen Twan Burg. Op bord 2 was Jordy vrij aardig aan het spelen maar ook hij bleek het uiteindelijk af te moeten leggen tegen Jeroen Bosch en op bord 4 was ik met de zwarte stukken al snel aan het improviseren geslagen (wat er helaas voor zorgde dat mijn tegenstander al vrij snel een dikke positionele plus had).

Op bord 3 gingen we lange tijd het beste. Brent (SG KiNG) speelde goed tegen Thomas Mollema (HMC) en kwam een stuk voor door middel van een kindertrucje (na daarvoor toch vrij bedrukt te hebben gestaan – in ieder geval op de damevleugel – naar mijn idee). Uiteraard zou Thomas ‘Thomas de mol’ niet zijn als hij niet toch nog iets van gek tegenspel zou kunnen creëren. En ja hoor: Brent kon niet voorkomen dat hij twee belangrijke pionnen op de damevleugel kwijt raakte na het sterke Ba3! Hij stond weliswaar nog steeds een stuk voor, maar de zwarte pionnen op de damevleugel hadden de opdracht gekregen richting promotie te gaan en met nog maar weinig tijd op de klok voor Brent kreeg ik al snel het gevoel dat het toch nog wel eens de verkeerde kant voor ons op zou kunnen gaan. Brent speelde nog even sterk en creërde daarbij wat problemen voor de zwarte koning, maar moest helaas later toch de handdoek in de ring gooien. Dat is het nadeel van het bekertempo (1u 40 min + 10 sec/zet zonder extra tijd na 40 of 60 zetten): als je eenmaal in tijdnood bent, kom je daar ook niet meer uit…

Ook Mark, Jordy en ik moesten helaas het punt afstaan aan de tegenstander. Na zelf vrij bedroevend uit de opening te zijn gekomen, had ik het idee dat ik toch nog wel wat goede verdedigingen had gevonden en dat ik het mijn tegenstander lastig aan het maken was. Mijn tegenstander bleef echter goede zetten vinden en uiteindelijk kon ik niet voorkomen dat mijn stelling alsnog uiteen viel. Balen!

Felicitaties aan HMC! Voortreffelijk gespeeld. 4-0 was een beetje jammer voor ons en het was zeker niet nodig geweest, maar soms heb je van die avonden dat het niet wil lopen en alles mis gaat. Dit was er zo eentje. Het was in ieder geval goed om te zien dat de clubavond van HMC goed bezocht werd (ook bij de jeugd). Het schaken blijkt toch nog enorm te leven! We gaan deze avond snel vergeten en ons weer richten op de KNSB Competitie waar het eerste team de schaal en de promotie al kan ruiken!

Justin Senders

Categorieën: BekerKNSB beker

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.