KiNG moest afgelopen zaterdag aantreden voor de KNSB beker uit in en tegen Maastricht. Nadat eerder de uitwedstrijd tegen Goes werd gewonnen mochten we nu de andere kant van het zuiden der Nederlanden verkennen. Een gunstige loting was het zeker niet, maar gelukkig waren onze tegenstanders zo behulpzaam om mee te denken en de wedstrijd van een donderdagavond te verplaatsen naar de zaterdag.
Voor sommige een bekende speellocatie waar Maastricht tegenwoordig speelt. Namelijk in hetzelfde sportcentrum als waar het Limburg Open al een tijd gehouden wordt. Wij kregen echter niet de complete sportzaal toegewezen, tot ieders verbazing.
Dan de match zelf. Hoe werkte de KNSB beker ook alweer? Speeltempo? 100 minuten + 10 seconden. Ah top! Iedereen zit al achter zijn bord, maar moet er niet nog geloot worden? Ohja, ook dat natuurlijk nog. Kopman Mark Haast mocht net als in Goes de loting verrichten en pakte deze keer de zwarte pion. Bord 1 en 3 kregen zwart voor ons en bord 2 en 4 mochten met wit aantreden.
Als eerste was Cees klaar op bord 3. Hij speelde een Budapest gambit, maar zijn tegenstander leek hier wel iets op te hebben liggen. Een niet al te veel geziene variant werd uitstekend uitgevoerd en Cees kwam al redelijk snel in de problemen met zijn stukken. Eenmaal alle stukken goed van wit werd er vooruit gespeeld en ging het tactisch fout voor Cees. Een dame werd geofferd voor wat tegenspel, maar uiteindelijk keek de dame tegen 2 stukken en een toren aan. Deze bleken te sterk te zijn en zo kwamen we met 1-0 achter.
Als tweede was Mark klaar op bord 1. Mark kreeg een Trompovsky te verwerken, maar had hier ook wel zo zijn eigen variant op klaar liggen. Zijn tegenstander leek van het standaard Trompovsky idee af te stappen en zo kwam er een soort Benoni op het bord te staan. Hier leek lang de stelling in evenwicht te zijn totdat zijn tegenstander een kwaliteit cadeau gaf. De loper van wit had echter ook niet meer zo veel ruimte, waarna Mark deze probeerde op te sluiten. De tegenstander zat in de volledige focus van een pion die hij mogelijk zou verliezen. Mark had echter hele andere plannen en wilde de loper insluiten. Even gemist. Toen was het zowaar een volle toren meer op het bord. 1-1.
Toen kwamen we bij twee eindspelen aan bij Jordy op bord 2 en Eric op bord 4. Eric had eerder al remise aangeboden, wat werd geweigerd door de tegenstander gezien Jordy een toren eindspel met een pion meer speelde. 10 minuten werd er doorgespeeld en vervolgens stonden ze tegelijkertijd van het bord op en kwamen weer bij bord 2 kijken. Wat gebeurt hier dachten de spelers aan bord 2. Wat bleek, er zat een zettenherhaling in en wie moest deze nou zien te vermijden/opzoeken? Jordy dacht het te begrijpen en probeerde Eric te bereiken met een knikkende beweging. Eric vatte dit op als pak het halfje maar en deed dit dan ook. 1,5 – 1,5.
Toen mocht Jordy zijn eindspel zien te winnen. Jordy probeerde iets te veel controle over het bord te krijgen in plaats van dat hij gebruik maakte van zijn vrijpion. Tactische grappen kwamen zowaar in de stelling en bijna werd de toren ingesloten. Een koning terugzetten en vervolgens de toren offeren om de pion aan de overkant te krijgen leek handig, maar was feitelijk een blunder. Er konden pionnen geruild worden waarna de pion meer theoretisch remise werd. Eerst de pion slaan en dan die koning terug, dan klopte het tactisch wel. Gelukkig voor Jordy vond de tegenstander het remise eindspel niet en werd er slechts 1 pion geruild in plaats van 2. De koning van Jordy stond ondertussen wel goed bij zijn vrijpion en deze werd uiteindelijk dan toch naar de overkant gebracht. 2,5 -1,5.
Zo bekert KiNG door naar de volgende ronde en hebben we het ‘geluk’ dat we zowaar weer een uitwedstrijd hebben. En ja nog de verst mogelijke ook. Arnhem uit!
Zou de NBSB ons voor de beker ook weer uit loten? 6x op een rij een uitwedstrijd? De eerste mensen beginnen al te denken aan muiterij van onze externe wedstrijdleider!
Hierbij nog de uitslagen:
0 reacties