Zaterdag 18 september was het dan eindelijk zo ver. “De dag die je wist dat zou komen was eindelijk hier.” zou John Ewbank hebben gezegd.

We moesten uit tegen het eerste team van Bergen op Zoom. Op papier niet de minste tegenstander in de poule. Van te voren wisten we al dat enkele spelers niet beschikbaar zouden zijn bij de eerste ronde. Gelukkig bleek na overleg met Ruben (teamleider team 2) dat Bo de Veth wel kon invallen. Bij deze wil ik meteen hiervoor onze dank uitspreken naar het tweede team (die helaas 3,5-4,5 verloren hebben )!

Het begon eigenlijk meteen al goed. We stonden bij de speellocatie: tenminste dat dachten we… Links om het gebouw heen: geen duidelijke ingang. Dan maar rechts om het gebouw heen: ook geen duidelijke ingang… Vreemd! Gelukkig kwam vervolgens iemand van Bergen op Zoom langs gefietst (enkele teamgenoten leken hem te herkennen maar dat gold niet voor mij) en die kon ons wel de goede kant op wijzen. Daaruit bleek dat de speellocatie toch wel een meter of 200 verder lag dan wij hadden voorzien.

Eenmaal aangekomen bleek dat we in een klein schooltje gingen spelen. Alles was meteen goed verzorgd. Borden, stukken en klokken stonden ook al klaar. Heerlijk binnenkomen dus! Ik zag dat de klokken ingesteld waren op 90 min p.p. (+ 30 min na zet 40 en + 30 sec/zet vanaf zet 1) en ik keek even om mij heen. Zouden mijn teamgenoten nog wel weten hoe dit werkt na die lange coronaperiode en alleen maar King snelschaakavonden?? Dit was immers geen 1,3 of 5 min p.p. Gelukkig leek niemand geschrokken van het speeltempo en ik hoorde geen geklaag dat men had verwacht dat we zouden gaan snelschaken. Dat was weer een meevaller!

Qua partijen kan ik denk ik redelijk kort zijn. Natuurlijk heb ik wel het een en ander gezien, maar onthouden, ja dat is een ander verhaal. Ik zal alsnog even mijn best doen. Wellicht valt het mee!

Op bord 1 speelde Jordy met wit tegen de welbekende Arjon Severijnen (wie heeft geen training van hem gehad in zijn jeugd zou je bijna denken?). Uiteraard kwam ik met enige regelmaat even kijken, maar al snel had ik het gevoel dat Arjon het initiatief had – alhoewel er objectief wellicht weinig aan de hand is voor wit. Wit had veel stukken op de onderste rij staan en zwart leek te gaan aanvallen, maar kon (blijkbaar) nergens echt profiteren. Uiteindelijk eindigde deze partij dan ook in remise.

Op bord 2 speelde onze topspeler Mark Haast. Al snel leek mij dat Mark het initatief had en positioneel beter stond. Uiteindelijk kon Mark dit omzetten in tactisch voordeel, maar niet zonder te promoveren en een zwart paard bij mij te ‘lenen’. Voor dat ik zo ongeveer door had wat er gaande was, was het paard echter al weer terug en had de tegenstander zich sportief schaakmat laten zetten. Mooie partij en een puntje voor ons!

Op bord 3 speelde Bob een lastig potje. Uit de opening leek er weinig aan de hand, maar echt van voordeel kon men – naar mijn inschatting – ook niet spreken. Bob ging uiteindelijk nog voor een koningsaanval, maar zwart had te veel verdedigers en kon afwikkelen naar een dame-eindspel met (ik geloof) 3 pionnen meer. Hoewel dame-eindspelen altijd tricky zijn en alles vooral afhangt van koningsveiligheid, was hier helaas geen eer meer aan te behalen en moest Bob opgeven. Puntje voor de tegenstander. Jammer Bob, maar kan gebeuren!

Op bord 4 speelde Mark Clijsen met zwart. Meteen uit de opening leek het mij dat Mark ietsje minder stond (wat op zich ook niet gek is met de zwarte stukken). Mark verdedigde goed, maar kwam uiteindelijk toch in een eindspel terecht wat mij toch wel beter leek voor wit vanwege het loperpaar dat hij in bezit heeft. Mark deed vervolgens een paar nauwkeurige zetten (hij voorkwam hiermee onder andere een vijandige toren op de 7de rij) en de witspeler leek ook niet het onderste uit de kan te willen halen: remise.

Zelf mocht ik aantreden op bord 5. De opening verliep niet helemaal volgens plan en ik kwam duidelijk minder te staan. Uiteindelijk besloot ik te keepen en mijn kansen af te wachten. De zwartspeler miste vervolgens enkele tactische grapjes waarna ik alsnog een puntje mocht bijschrijven!

Op bord 6 speelde onze Cees die sinds korte tijd vader is. Nogmaals van harte gefeliciteerd Cees! Zulke levensgebeurtenissen zetten onze schaakwedstrijden toch weer in perspectief. Ik moet zeggen dat ik weinig heb meegekregen van de partij van Cees. In het begin/halverwege leek mij (of dit klopt weet ik niet) dat Cees toch wel wat minder stond (vooral dankzij gaten op de witte velden). Vervolgens liet Cees even zijn tactische skills zien en daarmee dwingde hij zijn tegenstander om op te geven: IJzersterk gedaan! 😉 Uiteraard verwachten we dat je de kleine ook gaat opleiden zodat ons eerste team over enkele jaartjes weer versterkt kan worden!

Op bord 7 speelde onze Eric. Altijd vriendelijk, altijd vrolijk, wat mij betreft is hij dan ook dé smaakmaker van ons team! Op het bord leek dit ook lange tijd zo te zijn. Enkele keren kwam ik kijken en telkens dacht ik: “het is nog niet voorbij, maar hij staat wel héél lekker”. Helaas ging het toch ergens niet helemaal goed en moest Eric berusten in remise. Jammer maar niet het einde van de wereld!

Op bord 8 speelde Bo de Veth. Dit was misschien wel de leukste partij van allemaal. Wat hier allemaal gebeurde, Joost mag het weten. Open koningsstellingen, stukoffers, meerdere pionnen van de tegenstander op de 6de en 7de rij. Werkelijk alles wat een mens kan bedenken kwam voor in deze partij en dit maakte het voor de neutrale toeschouwer dé partij van de match. Eén ding kan ik u wel vertellen: de bedenker van het schaakspel heeft met genoegdoening deze partij aanschouwt vanuit zijn rustplaats! Hoe liep het dan af, hoor ik u vragen. Nou in alle tactische complicaties leek Bo op ieder moment ‘in control’ te zijn en hij maakte het soepel af: een puntje voor ons en duizendmaal dank voor je invalbeurt Bo!! Mochten we je weer nodig hebben dan weten we je te vinden! 😉

Einduitslag: 2,5-5,5!

Rest mij alleen nog om even de wedstrijdleider en de spelers van Bergen op Zoom 1 te bedanken! Zoals gezegd was alles goed geregeld en dat is altijd prettig natuurlijk. Daarnaast ook een speciaal bedankje aan alle toeschouwers, waaronder de welbekende Ger IJzermans, voor de support. We zien jullie bij ronde 2!

Justin Senders

Persoonlijke uitslagen:

 

 

 

 

 

 

 

 

Categorieën: KiNG 1

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.