Zaterdag 5 februari, KiNG 1 moet op bezoek bij Goes 1. Het ritme was ver te zoeken na een aantal maanden alleen maar op Lichess te hebben gespeeld. Bij Klassieke partijen moet je namelijk nadenken in plaats van meteen zetten en moet er blijkbaar ook een plan op tafel liggen in plaats van kindertrucjes. Toch een interessante variant van het schaakspel, die klassieke partijen.

Daar kwam nog eens bij dat we maar 5 man tot de beschikking hadden. Gezien wij op dat moment 2 matchpunten voorstonden op nummer 2 Goes leek het een bijna onmogelijke optie om deze voorsprong te behouden. We zouden immers met een 3-0 achterstand beginnen. Gelukkig voor ons had Goes hetzelfde probleem als wij hadden, 11 spelers voor 2 teams. Goes was zo sportief om hun spelers daardoor in het 2e in het zetten waarna er nog 5 tegen 5 overbleef bij onze match. Drie maal een reglementaire 0-0, nou mensen ik heb het nog nooit eerder meegemaakt. Er werd overeen gekomen dat bord 1,3 en 8 reglementair werden beslist.

Urenlang scheen de zon letterlijk en figuurlijk voor Goes, want na een aantal uur schaken zag ik het erg pessimistisch in. Op bord 2 had Clijsen met zwart een lastige stelling te pakken tegen ratingfavoriet Ricardo Klepke (2290), die ondertussen richting een open eindspel ging met twee flanken, maar waar Ricardo het loperpaar had. Niet heel veel later kostte dit ook nog eens een boer. Het zag er dus naar uit dat Clijsen een lastige middag te wachten stond, prognose 0/0,5.

Op bord 4 zat ik met zwart het mezelf erg moeilijk te maken. De opening leek prima te gaan, maar na een onnauwkeurige zet leek het als een kaartenhuis in elkaar te vallen. Op de damevleugel werd een boer gegeven en ineens stonden er 2 verbonden vrijpionnen op b5 en c6. Alles werd eraan gedaan om tegenspel te krijgen richting de witte koning, maar dit leek allemaal te traag te zijn. Prognose: 0.

Op bord 5 zat onze topspeler IM Haast met wit te spelen en ja die kan je om een boodschap sturen. Zonder enige twijfel leek hij de gehele partij onder controle te hebben. Het was nog zeker niet uit, maar hij leek er erg relaxt bij te zitten. Prognose: 1

Op bord 6 zat Justin met zwart aan te kijken tegen een Maroczy Bind. Dit is praktisch de weerlegging van de versnelde draak en ik spreek uit ervaring dat dit vaak geen leuke middagen zijn voor de zwarte. Op topniveau wordt dit eigenlijk nooit meer gespeeld gezien dit alleen wit kansen geeft om iets te proberen. Typisch gevalletje op twee resultaten spelen. Zijn tegenstander wist ook hoe hij dit systeem moest spelen, maar leek geen aspiraties te hebben om de partij te winnen. Hier werd afgewikkeld naar een gelijk toreneindspel. Prognose: 0,5

Op bord 7 hadden we dan nog Eric de Moor met wit. In een afruilfrans dacht hij zo’n 10 zetten later maar eens met Lxh7 binnen te komen. Dit zag er interessant uit, maar na het vervolg met Df5 klopte er werkelijk niks meer van. Een stuk ging de doos in. Om toch iets van spel te krijgen op de verzwakte koning offerde hij er nog maar een bij. Twee stukken en zeer minimale compensatie, prognose: 0.

Halverwege de middag kwam ik en wel meerdere tot de conclusie dat we niet verder zouden komen dan 1,5 of 2 punten. Gezien we in ieder geval niet wilde verliezen hadden we echter minimaal 2,5 punten nodig.

En zowaar kwam de storm opzetten in Goes, donkere wolken verjoegen de zon en alle weersveranderingen leken bijna een letterlijke weerspiegeling te zijn van de stellingen van de Goes spelers.

Als eerste was Eric klaar, hij had gewonnen!? Maar hoe dan? Nou hij stond totaal verloren, gooide alles op de koning en de tegenstander miste in tijdnood meerdere winstopties. Om Eric zijn mataanvallen af te stoppen offerde zijn tegenstander een stuk en een toren en zowaar mocht Eric een eindspel ingaan met een kwaliteit meer. Het zag er niet meer heel spannend uit, maar Eric speelde dit erg soepel op techniek uit. Fraai staaltje blufpoker!

Niet veel later had Justin het ook wel gezien, de meest kansloze stelling was immers omgezet in een punt, dus zijn halfje was gerechtvaardigd. De hele partij leek in evenwicht te zijn, dus een terechte uitslag.

En toen was daar het moment dat we de gelijke stand wisten te bereiken, Mark had zijn goede stelling alsmaar beter gemaakt en wist uiteindelijk zijn punt bij te schrijven. Geen hele spannende partij, maar ouderwets veel subtiele zetjes spelen waarmee de tegenstander steeds meer in de problemen kwam. Toch de kwaliteit van een IM zullen we maar zeggen.

Ondertussen was er bij zowel Mark Clijsen als bij mijzelf het nodige afgeruild en stonden er zowaar twee eindspelen op het bord waarbij een halfje toch dichtbij leek te zijn, waarmee we zelfs nog zouden winnen. Clijsen mocht een toreneindspel met ongelijke lopers zien te keepen. Klein verschil was dat Clijsen ondertussen twee boeren minder had. Ik kwam erg goed weg doordat mijn tegenstander zichzelf misrekend had en daardoor ook moest afwikkelen naar een toreneindspel maar hij had maar een pion meer. Al snel werd hier wat geruild en hield hij een toreneindspel over met f-h tegen h.

Bij beide partijen probeerden de tegenstanders nog wel wat om het te winnen, maar echt uiterste pogingen werden niet ondernomen en zo wisten wij het beide droog te houden en konden we nog tweemaal een halfje noteren.

Hoe slecht het er halverwege uitzag, zo goed was uiteindelijk de uitslag: 3,5-1,5. Dokter Stockfish wist ons te vertellen dat we in zijn taal een -20 stelling in een punt hadden omgezet en dat we van een -3 en -5 stelling beide een halfje wisten te maken. De plaatselijke Chinees werd goed leeggegeten en ook het bier mocht niet ontbreken. Het kampioenschap kan ons ondertussen bijna niet meer ontschieten.

Hierbij nog de persoonlijke uitslagen en de huidige tussenstand:

Categorieën: ExternKiNG 1

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.