Afgelopen vrijdag was IM Jasper Broekmeulen te gast om de aanwezige schakers het nodige bij te leren en daarna in de simultaan zijn krachten te laten zien.

Helaas waren er maar weinig aanmeldingen en op het laatste moment nog wat afmeldingen, maar dat mocht de pret natuurlijk niet drukken. Met een kleine groep (Joost, Frank, Erik en Jordy) kon iedereen genoeg vragen stellen over de zeer interessante partij die Jasper liet zien. De theorie achter 1. b3 was bij velen niet goed bekend en dit kon dus mooi even uitgelegd worden door middel van zijn partij. Na wat interessante theoretische zetten kwam er een stelling op het bord waarbij Jasper vol voor de aanval kon gaan en gezien zijn tactische inzicht, maar ook de rust in zijn spel won hij deze partij heel koelbloedig. Meerdere interessante ideeën die hij voorbij liet komen waar iedereen weer van kon leren.

Na een uitgebreide analyse van zijn partij mocht hij zich eraan wagen om de kloksimultaan te gaan spelen. Gezien er slechts 4 tegenstanders waren besloten we de simultaangever een uur te geven en de simultaannemers 30 minuten.

Jasper vloog uit de startblokken en speelde op elk bord een andere opening en wist dit de eerste minuten a tempo vol te houden. Al snel kwam er een remiseaanbod vanuit Jordy zijn kant in een stelling waarbij remise op zijn plek zou zijn, maar Jasper besloot door te spelen. Iets later kwam er een erg sterk paard op d6 binnen bij Frank en leek de stelling compleet uit elkaar te vallen. Frank zette moedig door, maar kon helaas de verzwakte stelling niet meer repareren.

Frank probeert er nog moedig wat van te maken

Iets hierna zag Joost even iets over het hoofd wat hem een pion kostte, maar tevens ook een mindere stelling. Ook Joost wilde graag zijn mede simultaannemers nog helpen door Jasper het tot het bittere end door te spelen. Helaas voor Joost ging hij uiteindelijk door zijn vlag in een toch al verloren eindspel.

Wat een plezier heeft Joost toch in het schaken

De derde uitslag kwam van Jordy zijn bord waarbij snel veel stukken werden geruild en remise werd afgeslagen door Jasper. Het eindspel wat restte was remise, maar Jasper dacht het te kunnen winnen. Helaas voor Jasper had Jordy dit eindspel goed doorgerekend met een promotieschaak wat Jordy daarmee dus het punt bezorgde.

Na Kf3 en Kxg3 gaf wit op

Als laatste was Erik nog bezig die een interessante partij had neergezet en hiermee een beter toren eindspel overhield. Jasper had een toren + b,g,h pionnen en Erik had een dubbele f-pion en een g en h pion. Jasper bleef echter rustig en bleef de juiste zetten vinden waardoor het uiteindelijk nog vrij makkelijk remise te houden was.

Al met al had IM Japser Broekmeulen een hele kluif aan de schaakgenoten. Hij wist uiteindelijk met minimale cijfers van dit kwartet schakers te winnen: 2,5-1,5

IM Jasper Broekmeulen in actie