Vrijdagavond was goede reclame voor het schaken. Gezelligheid, goede partijen, spektakel op en naast het bord, een zeer gevarieerd deelnemersveld, hapjes, drankjes, alles! Alles was aanwezig voor een topavond. En dat was het zeker.

Het begon al tijdens het inschaken. Bart van den Berg wist Jordy in een snelschaakpotje te verslaan. En dan weet je het: alles kan gebeuren! Met een deelnemersveld met maar liefst 3 IM’s en en 4 FM’s aan de ene kant en heel wat deelnemers met een rating onder de 1500 of zonder rating waren de ingrediënten voor een prachtige snelschaakavond. Delegaties met schakers uit Apeldoorn, Nijmegen, Utrecht en Den Bosch waren allemaal aanwezig. Ook nieuwkomers Sander Lagarde en Stijn van Kruijsdijk, die twee maanden per ongeluk bij Boulevard terecht kwamen en zagen dat er geschaakt werd, deden deze avond mee. Tel daarbij op dat bestuurslid Jos Jacobs speciaal uit Dublin naar Nederland is gevlogen om erbij te zijn en dat zelfs Bo uit het verre West-Brabant de reis had gemaakt om alles in goede banen te leiden. Dat beloofde dus gezelligheid. En dat moest ook wel, want er waren tickets voor het NK Lightning op 9 juni in het Willem II Stadion te verdienen én aan het einde van de avond werd het avondteam van KiNG B gehuldigd.

Ok, dan naar het schaken. Na drie ronden stonden de drie IM’s Timmermans, Beerdsen en Kuipers met 100% fier aan kop. Zij werden gevolgd door bestuursleden van KiNG. Jordy en Jos(!) volgden met 2.5/3. Jos had gewonnen van Van Loy en Konings (en reglementair remise tegen Biemans). Wat was hier dan gaande? Was Jos daadwerkelijk aan het werk in Dublin of was hij stiekem zijn droom aan het najagen op toch maar eens GM te worden? Suspicious…

In ronde vier mochten Beerdsen en Kuipers tegen elkaar en die partij eindigde in remise. Of dat een barremise was of dat er echt gespeeld is, dat weet de reporter helaas niet. Mark Timmermans kreeg in de vierde ronde niet gewonnen van topspeler Jordy Schouten, zodat de drie IM’s nog steeds de lijst aanvoerden, maar niet meer met 100%. Zij werden vergezeld door Jos, die ook zijn vierde partij had gewonnen. Dit maal van the one and only Eric de Moor. Watskebeurt Eric? Jij speelt toch alles remise? Hoezo lukt dat dan niet tegen Jacobs?!

Onder in het klassement werd ook flink geschaakt. Paul Scheepens en (trouwe bezoeker) Dominique Kroon wachtten nog op hun eerste punt terwijl de rest van de nul af was. Stijn (1.5) en Sander (1) hadden ook hun eerste punten binnen. Later meer over deze twee huisschakers, want hun prestaties zijn zeer goed te noemen.

Een vertrouwd gezicht: de kale De Moor en Konings met twee biertjes

 

In ronde 5 mochten Beerdsen en Timmermans tegen elkaar en dat werd weer remise. Kuipie won zijn partij tegen Jos (hoe kan dat nou weer!?) en voerde het klassement aan met 4.5/5. Alleen Jordy konde IM’s bijbenenen en had 4/5. Op 3.5/5 stonden Jacobs, de jarige Thomas Mollema (Thomas Mollema Mollema, Thomas Mollema!), Mark Haast, Wesley Vermeulen en Ed van Eeden.

Omdat Stefan wist te winnen van Mark leek het bekende scenario zich weer af te spelen: we starten de avond allemaal met hoge verwachtingen en kansen op de titel en na een kleine drie uur schaken en 10 rondes verder wint Stefan Kuipers. Zou dat deze keer weer zo zijn? Of kon iemand nog roet gooien in het bekende eten?

Na ronde 7 was iedereen van de nul af! Dat is ook altijd lekker. Dominique had haar partij tegen Henk Slaats gewonnen en kwam daarmee gelijk te staan met Henk en Paul. Ondertussen hadden Umar Rage, Wout van de Bund, Stijn Kruijsdijk en Sander Lagarde (allemaal kanshebbers voor de ratingprijs) 2 of 2.5 punt.

Net echt, mannen 🙂

Kuipers (7.5) en Beerdsen (7) bleven hun partijen winnen en namen daarmee afstand van het peloton, aangevoerd door Mollema, Brent, De Moor en Konings (5.5/7). In ronde 9 wonnen Kuipers en Beerdsen weer en daarmee hadden zij met zekerheid een podiumplek deze avond. Het was wel spannend wie derde zou worden. Brent leek de beste papieren te hebben met 6.5/9. Hij werd gevolgd door Mark Haast, Jordy Schouten en Wesley Vermeulen (6/9). Waar was Timmermans dan? Niemand zal het weten…

Voor de ratingprijs onder 2000 hadden Stefan Hess en Jan Poppelaars de meeste kans. Zij hadden allebei 5/9. Jan Douwes en Youri Gerritse hadden ook nog een kans, want zij hadden 4.5/9. Voor de ratingprijs onder 1800 was het ook spannend. Nieuwkomer Judith van Amerongen en Ruben Hooghwerff streden hiervoor. Judith had 4 en Ruben 3.5. De laatste ronde zou dus allesbeslissend zijn.

In de laatste ronde verloor(!) Stefan Kuipers van Brent Burg. Dat betekende dat Beerdsen een kans had om eerste te worden! Hij nam het op tegen de altijd gevaarlijke FM Mark Haast. Na een spannende partij moest ook Beerdsen zich gewonnen geven, zodat het lang verwachte scenario toch uitkwam. Kuipie, Kuipie, Kuipie! Hij flikte het toch weer. Met 8.5 was hij de trotse winnaar van deze megagezellige avond. Thomas Beerdsen eindigde op plek 2 met 8/10. Door de overwinning van Brent in de laatste rond had hij de derde plek veilig gesteld.

De ratingprijs <2000 ging toch naar Hess, die goed in de olie was, maar desondanks zijn laatste partij won. Jan Poppelaars had het af moeten leggen tegen de bijzonder sterk spelende Jos Jacobs. Jan greep dus net naast de prijzen. De ratingprijs <1800 ging naar de goed spelende Ruben Hooghwerff. Hij had namelijk zijn laatste partij gewonnen, terwijl Judith verloor van Robin Verhoeven. En de ratingprijs <1600 ging na een spannende ontknoping naar Umar Rage. Hij had net als Sander 4/10, maar Umar had meer weerstandspunten waardoor hij net boven Sander eindigde. Stefan, Ruben en Umar wonnen alledrie een persoonlijk entreebewijs voor het NK Lightning Chess op 9 juni in Tilburg. Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor het snelste schaaktoernooi van Europa! Check www.sgking.nl/nk-lightning.

Een speciale vermelding is er voor Sander en Stijn die een enorm goed toernooi hadden allebei. Ze schaken normaalgesproken alleen tegen elkaar, maar bij KiNG ging het ook erg goed! Sander eindigde dus met 4/9 en Stijn met 3.5/9. Chapeau!

Stijn vs. Sander

 

En dan was het moment daar dat de HELDEN van SG KiNG B. Door hun prachtige kampioenschap zijn zij gepromoveerd naar de hoofdklasse van de NBSB-avondcompetitie. Zij komen daar volgend jaar samen met KiNG A. Op naar een nieuw kampioenschap! Hieronder zie je 50% van het dreamteam.

VLNR: uitzinnige Bo, Roel en Youri

 

Check hieronder de eindstand, sfeerimpressies en foto’s van een aantal winnaars.

Kuipie, TricksOnly, Steefie, Winnaar

BerserkOnly en zijn tweede plek

 

Brent en zijn verdiende derde prijs

De jarige Mollema

 

Categorieën: KiNG's Nights