Afgelopen vrijdag had ik de eer om onze leden te vermaken met een Masterclass. Wanneer je die eer krijgt toebedeeld, ga je malen; wat kan je KiNG-leden nog bij brengen? Een uur lang praten over waarom de Harry Potter-wereld zo tof is, welke helikopter je nou echt moet aanschaffen als CEO van een multinational of wat technisch geneuzel over hoe een IT-systeem in elkaar steekt? Dat kan, maar wat heeft een KiNG-lid aan al die informatie? Niets toch, daarom had ik wat leuke partijen opgezocht en mijn twee favoriete schaakboeken afgestoft.

De twee titels die de revue passeerden waren “Dynamic Chess Strategy” van Mihai Suba en “The Story of a Chess Player” van Jaan Ehlvest, absolute aanraders voor in ieders boekenkast. In beide boeken komen partijen voor die niet zo zeer instructief zijn, maar wel ontzettend leuk omdat er onverwachte gedachtegangen in naar voren komen of een bijzonder verhaal aan de partij ten grondslag ligt. En dat maakt ze dan toch weer de moeite waard omdat juist de aanpak die getoond wordt in die partijen zo fascinerend is.

Zulke partijen, samen met een paar partijen van ondergetekende, gaven genoeg vermaak voor een dik uur, inclusief een intermezzo van onze Koning van de Anekdotes, Frans Konings. Daarna konden we, omdat we dat nog niet genoeg zouden hebben gedaan/doen die week, wat partijen spelen in een toernooitje. De Don wist, na een slechte start, iedereen achter zich te laten in dat toernooi, via deze link kun je de eindstand daarvan zien. De Helikopter was alweer geland zoals je in diezelfde eindstand kunt zien.

Enkele partijen die in de Masterclass voorbij kwamen waren:

En de partij waar veel bewondering voor was, voornamelijk door de manoeuvre Dd6-Dh6.

Alles wat je voorbij kon zien komen, vind je hier: https://lichess.org/study/PStUi8RJ

Categorieën: KiNG Academy

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.