Hoe kun je het beste het jaar afsluiten? En hoe ga je het nieuwe jaar dan weer zo goed mogelijk van start? Als je het aan Max Warmerdam vraagt op dezelfde manier: met een grootmeesternorm! In een korte tijd (van 26 tot en met 30 december en van 3 tot en met 7 januari) werden er twee sterke toernooien georganiseerd in het Italiaanse Bassano del Grappa. En twee keer was de formule hetzelfde: 9 partijen in 5 dagen. Geen half werk dus! En tevens een dubbele kans om voor een grootmeesternorm te gaan.

Grootmeesternorm #1 (KNSB-competitie 2018-2019)

Max heeft zijn eerste grootmeesternorm op 19-jarige leeftijd behaald in de KNSB-competitie, in het seizoen 2018-2019. In zijn daaropvolgende KNSB-partij, de eerste van het seizoen 2019-2020, weet hij door een overwinning de ratinggrens van 2500 te beslechten. Kortom, om grootmeester te worden moet hij “alleen nog even” de laatste twee normen binnenhalen. Dat kan nooit lang duren, zou je denken. Maar een pandemie gooit roet in het eten en de afgelopen 9 maanden heeft Max geen serieuze partij gespeeld. Tot afgelopen week.

Grootmeesternorm #2 (Vergani Cup December 2020)

Van opstartproblemen heeft Max weinig last. Tijdens het eerste toernooi gaat hij voortvarend van start met 3,5 uit 4, waarbij in ronde 4 de Amerikaanse grootmeester Nicolas Checa (2527) wordt opgeknoopt. Een zwartnederlaag in ronde 5 tegen de ratingfavoriet (en latere toernooiwinnaar) Vitaliy Bernardskiy (2619) is ongetwijfeld een kleine tegenvaller, maar zoiets kan nou eenmaal gebeuren. De kunst is om er de volgende partij weer te staan, en dat doet Max! In ronde 6 en 7 worden twee IM’s verslagen, waardoor hij weer aardig op weg is naar zijn tweede norm.

Tegen de juiste tegenstand is het voldoende om met 1 uit 2 te eindigen op de slotdag. En hoe doen die grootmeesters dat altijd? Precies, met twee (grootmeesterlijke) remises! In ronde 8 komt Max met wit prima uit de opening tegen de Italiaan Luca Jr Moroni (2562), en de vrede wordt vroegtijdig getekend. Ronde 9 had op papier een zware ronde kunnen worden, met zwart tegen de Italiaan Pier Luigi Basso (2581). De toernooidirecteur is echter goedgezind en opnieuw eindigt de partij in remise. Het resultaat? 6,5 uit 9 en de tweede grootmeesternorm is binnen!

Hieronder het scoreverloop van Max:

 

Grootmeesternorm #3 (Vergani Cup January 2021)

De champagne kan ontkurkt worden (die stond toch al klaar) en het jaar 2020 wordt in stijl afgesloten. Al te lang kan er niet van de feestvreugde genoten worden, want het tweede toernooi staat alweer voor de deur. De druk is deze keer nog iets groter, want een goed resultaat zal leiden tot de derde grootmeesternorm en (tevens) de grootmeestertitel! Wederom is de start goed, met drie punten uit de eerste drie partijen. Vooral de zwartoverwinning in ronde 3, tegen de Duitse Annmarie Muetsch, maakt veel indruk (zie bijvoorbeeld de video van Agadmator).

In ronde 4 staat de eerste grootmeester van 2021 op het programma, de Algerijn Bilel Bellahcene (2510). Max lijkt hard op weg de Najdorf van zijn tegenstander te kraken, maar pakt niet door. Vanaf een zet of 30 kantelt de stelling en Bilel laat niet meer los. Opnieuw een tegenslag halverwege het toernooi, en ook deze keer laat Max zich van zijn beste kant zien. Diezelfde middag weet hij met zwart te winnen van de toernooidirecteur. Dat is toch een vriendelijke manier om Pier Luigi te bedanken voor het beslissende halfje in het vorige toernooi. In ronde 6 en 7 wordt er twee keer gewonnen, waaronder van de sterke Deense grootmeester Jonas Buhl Bjerre (2552).

Na 7 rondes staat de teller dus op 6, en opnieuw lijkt 1 uit 2 voldoende om de allesbeslissende grootmeesternorm binnen te halen. Hoe doet een grootmeester dat ook alweer? Juist, met twee (grootmeesterlijke) remises! Overigens is dat makkelijker gezegd dan gedaan. De omstandigheden zijn ook niet helemaal hetzelfde als de vorige keer. Ten eerste omdat zou blijken dat Max twee keer zwart heeft die dag (met wit remise maken is toch iets makkelijker), en ten tweede omdat beide tegenstanders vol voor de winst zouden gaan.

In ronde 8 staat de volgende grootmeester op het programma, luisterend naar de typisch Tsjechische naam Thai Dai Van Nguyen (2571). Max maakt zonder problemen gelijk in een Konings Indiër en na een zet of 20 staat er een prettig eindspel op het bord met voor hem het loperpaar. Dan sta je voor het dilemma: ga je vol voor de winst met het risico om na een 5 uur durende partij alsnog de vrede te tekenen, of pak je een snel halfje om energie te sparen voor de laatste partij? Max kiest voor het laatste. Een begrijpelijke keuze, want ondanks de (zeer) gunstige beoordeling van de engine lijkt de stelling niet eenvoudig te winnen.

Alles komt dus aan op de laatste partij! Zoals gezegd weer met zwart, ditmaal tegen de 17-jarige Amerikaan Hans Moke Niemann (2484). Op papier “slechts” een IM, maar hij heeft de grootmeestertitel al aangevraagd bij de FIDE. Een kort halfje om voor beiden de grootmeesternorm veilig te stellen zit er dus niet in. Sowieso was Hans geenszins van plan mee te werken aan de titel van Max, getuige zijn tweet voor de partij. Wat is dat toch met die twitterende Amerikanen?


Afijn, er wordt gewoon geschaakt. En zo hoort het eigenlijk ook! Er komt (net als in ronde 8) een Konings Indiër op het bord, die al snel overgaat naar een Benoni. Wit offert thematisch een pion met e4-e5, maar zijn compensatie komt niet echt van de grond. Integendeel, al snel krijgt zwart het beste van het spel. Als op zet 23 een tweede witte pion verloren lijkt te gaan, biedt Max remise aan. Neemt Hans dit aan, dan is Max grootmeester en wint hij het toernooi. Neemt Hans dit niet aan, dan krijgt hij een pak rammel. Al vrij snel neemt Hans het aanbod aan. Kortom, de grootmeestertitel is binnen! En passant wordt ook nog even de (ongedeelde) toernooioverwinning binnengehaald met 7 uit 9. Van harte gefeliciteerd Max!

Een overzicht van het scoreverloop:

Voor de volledigheid een link naar de toernooisite.

Categorieën: Algemeen

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.