Eindelijk weer een NK Lightning Chess, schaken op hoge snelheid

Een bijzonder kampioenschap, eergisteren in het Willem II-stadion, maar met voetbal had het sportieve gebeuren niets te maken. In een zaal in de Tilburgse arena werd namelijk het Nederlands Kampioenschap Lightning Chess gehouden.

Dat was nogal wat voor de liefhebbers van het snelschaken, een vliegensvlugge variant op het klassieke schaakspel, want de afgelopen jaren moesten ze het zonder zo’n evenement stellen.

‘Vroeger’ konden ze nog in Apeldoorn terecht, maar onder meer door het wegvallen van subsidiegeld was het kampioenschap daar ten onder gegaan. Nu heeft het Tilburgse schaakgenootschap KiNG het nieuw leven ingeblazen.

Dat daarmee in een behoefte voorzien wordt, was wel te zien. De zaal zat vol met 150 deelnemers, die van heinde en verre waren gekomen. Uit Groningen bijvoorbeeld, maar ook uit België en Duitsland. Ze speelden partijen van maximaal vier minuten: twee minuten per speler, nauwkeurig bijgehouden met een klok die bij ieder bord stond. “De snelheid van het spel, dat vind ik zo mooi aan deze schaakvorm”, zegt deelneemster Ingrid Voigt. Na meerdere rondes te hebben afgelegd, kwamen de schaakliefhebbers afhankelijk van hun sterkte uiteindelijk in verschillende finalegroepen terecht.

“Zo’n evenement kom je niet vaak tegen”, weet Jos Jacobs van KiNG. ,,Tegenwoordig wordt op internet veel aan snelschaken gedaan. Maar om met z’n allen zo bijeen te zijn, heeft natuurlijk wel veel charme. Fantastisch om zoveel enthousiastelingen naar Tilburg te krijgen.”

De deelnemers vormen een gemêleerd gezelschap. Nou ja, wat leeftijd – tussen de pakweg 8 en 70 jaar oud deed mee – en ervaring betreft dan. Behalve fanatieke hobbyisten waren ook grootmeesters als Loek van Wely en Robin Swinkels van de partij. Dat schaken een bezigheid is waar vooral mannen voor te porren zijn, is ook duidelijk. Het aantal schaakdames is op de vingers van een hand te tellen.

De andere aanwezige vrouwen zijn moeders die geduldig zitten te wachten tot hun kinderen zijn uitgeschaakt.

Sophia Perrou is zo’n moeder. Zij heeft in de zaal maar liefst drie zoontjes zitten die met opperste concentratie en vingervlugheid gehakt proberen te maken van hun tegenstanders. ,,Ik vind het wel leuk om te kijken hoor, en houd zelf ook van de spanning van dit snelle spel”, vertelt Perrou.

Veel gesproken wordt er niet door haar jochies. Niet zo vreemd want ze komen uit Griekenland en wonen maar tijdelijk in Nederland. En ach, spreken is ook niet nodig. Als je de regels van het spel maar kent, zijn woorden overbodig. Vandaag wordt hier in Tilburg de universele taal van het snelschaken gesproken.

Tilburgse schaakclub KiNG blaast snelschaken nieuw leven in


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.