Afgelopen vrijdag (2-3) had KiNG A het geluk dat het mocht afreizen naar Checkmate A (Weert). Maar Weert ligt toch in Limburg?! Ja dat klopt, maar het is natuurlijk logisch dat de Limburgers de Brabantse gezelligheid opzoeken in de avondcompetitie.

De match Checkmate A-KiNG A mocht echter niet verloren worden door KiNG A. Indien dat zou gebeuren moesten ze de laatste ronde winnen van De Drie Torens en dan hadden ze het nog niet in eigen hand. Een goed resultaat tegen Checkmate was dus zeer belangrijk.

De volgende vier spelers werden opgetrommeld om deze missie te voltooien:

  1. Rick van Loy (w)
  2. Mark Haast (z)
  3. Roel Romanesco (w)
  4. Jordy Schouten (z)

Vol vertrouwen en vooral erg veel gelach werd de rit ingezet richting Weert. Het werd zelfs soms zo gezellig dat sommige mensen zich wel afvroegen of onze bestuurder nog wel de weg goed in de gaten had. Rick heeft zichzelf in ieder geval ontdekt als cabaretier.

In een zaaltje achter het restaurant ‘de Liefhebber’ mochten wij onze schaakkwaliteiten de dienst gaan laten bepalen. De meeste ideale zaal was het wellicht niet gezien alles lichtelijk gedateerd was en daarmee wat geluid met zich mee nam. Zo werd onze bord 2 speler al afgeleid door zijn eigen teamleider omdat de vloer wat kraakte als er iemand overheen liep. Maar goed met zo’n hoge rating mag je hem best een handicap geven.

Zo bleek ook wel, want Mark kreeg met de zwarte stukken te maken met Raymond Briels (1967) en kreeg hierbij precies hetzelfde systeem tegen als 3 jaar eerder en leek hier al vrij snel gehakt van te gaan maken. Mark pakte de nodige tijd om alles tot in de puntjes uit te rekenen, maar dit resulteerde dan ook in een lijdensweg voor de tegenstander. Na een hele route met de witte koning werd er uiteindelijk op zet 25 opgegeven met de volgende stelling op het bord:

 

Ondertussen keek onze teamleider eens rustig over de borden heen en hij dacht op dat moment nog heel even dat het zowaar eens
0-4 zou kunnen gaan worden, maar goed he, we blijven KiNG.

Als tweede was Roel klaar. Hij zette het nodige oorlogsgeschut klaar om de vorst van Geert Gabriels (1964) naar de guillotine te dirigeren. Een loper, paard, toren en dame leken dit voor elkaar te gaan krijgen, maar helaas zat het kanon van de toren verstopt, ontplofte en zowaar was er een toren weg. Roel geloofde dit allemaal wel en hing daarna vrij snel de witte vlag uit. Erg zonde, want er stond een prachtig tactisch oorlogsplan op het bord. Buiten het resultaat om, gewoon een sterke pot!

Nou die 0-4 zit er dan al niet meer in, maar goed hopelijk dan de winst toch nog maar meepakken naar Tilburg. Nou dacht onze teamleider ik ga lekker op zwart zitten met 4, dat moet een punt worden. Nou niet dus. In een slaapverwekkende opstelling van wit kreeg zwart amper kansen om goed komen te staan, maar na de nodige zetten kwam Jordy dan toch eindelijk los en leek de stelling langzaam binnen te hebben. Extra detail was ook nog eens dat zijn tegenstander nog 4 minuten had voor 20 zetten! Maar zoals iedereen wel weet is onze teamleider niet de snuggerste en die besloot af en toe maar eens snel terug te zetten om zijn tegenstander in de problemen te duwen met zijn tijd. Stap 2 werd maar weer eens aan hem uitgelegd, want door middel van een simpele dubbele aanval ging er een loper en een paar zetten later de partij verloren. Hij moet zich schamen!

Hoofdschuddend achter zijn bord zag hij daarna ook nog eens dat Rick een verloren stelling had bereikt waardoor zijn 0-4 ineens leek om te slaan naar een 3-1. Gelukkig is Rick altijd aanwezig bij de KiNG avonden en heeft dus het snelschaken als een echte meester onder controle. Want met wat een souplesse wist hij tegenstand te bieden en mooie schaakjes te geven totdat er uiteindelijk 0 seconden nog over waren voor zijn tegenstander. Zoals al zo vaak eerder leveren die vrijdagavonden bij KiNG toch echt de kampioenen af! Onze rappe Rick wist hiermee een zeer belangrijk punt voor ons te winnen en daarmee de uitslag op 2-2 te bepalen.

Door dit gelijkspel en de nederlaag van Stukkenjagers A tegen De Pion A hebben we genoeg aan een 2-2 in de laatste match tegen De Drie Torens voor behoud. Tevens kan op dezelfde dag KiNG B kampioen worden indien zij winnen van RSG A en als De Pion B niet weet te winnen tegen De Raadsheer A. De laatste match op 23 maart in Boulevard Cafe zal dus voor ons beide teams erg spannend worden. Komt dat zien, komt dat zien!!