We hebben er weer lang naar uit gekeken: het jaarlijkse NK schaakvoetbal in Utrecht! Zoals afgelopen twee jaar was ook dit jaar SG KiNG weer volle bak aanwezig. Met shirts van het welbekende Reiling CV & Sanitair uit Maarheeze traden wij met een zeer sterk team aan. Omdat sterspeler Bart van den Berg op het laatste moment had besloten om geld te verdienen met pokeren in Spanje moest de captain op zoek naar een vervanger. En die hebben we gevonden in de persoon van JRL de Moor. Vorige jaren schitterde Jeroen nog bij Black Sheep en gelukkig heeft KiNG hem dit jaar last minute transfervrij over kunnen nemen, omdat het zwarte schaapje niet meedeed.

We hadden verder alleen maar spelers die ook afgelopen jaren hebben meegedaan, op één iemand na: Geert. Geert is gescout door de vriendin van de captain. Hij kan niet alleen voetballen, hij is ook nog eens erg gezellig en daarom past hij uitstekend bij KiNG. Over zijn schaakkwaliteiten? Laten we zeggen dat hij best aardig een balletje kan trappen.

Dan naar het toernooi. Er waren slechts acht deelnemende teams, maar dat maakte het voor de indeling wel makkelijk. Twee poules, de nummers 1 en 2 plaatsen zich voor de 1e finalepoule en de nummers 3 en 4 plaatsen zich voor de 2e finalepoule. Geen play-offs dus. Ook het scoresysteem was veranderd. We konden per gewonnen voetbalwedstrijd maar liefst vier matchpoints verdienen. Naast de voetbalwedstrijd schaakten de teams twee keer tegen elkaar. Elke gewonnen schaakmatch leverde twee matchpoints op. Elke schaakvoetbalmatch konden we dus acht matchpoints verdienen.

We waren ingedeeld met oud-Nederlands kampioenen HMC Den Bosch en Kennemer Combinatie en outsider SiSSA 2. Om in voetbaltaal te blijven: dan weet je dat het een lastige opgave gaat worden om je te plaatsen voor de 1e poule. De eerste wedstrijd mochten we voetballen tegen HMC. Tim had traditioneel zijn scheenbeschermers weer meegenomen. Waarom? Sommige mensen leren het nooit. We hadden één geluk: Jasper B. was te laat dus die deed niet mee. We moesten nog een klein beetje wennen aan elkaar in het veld, maar verdedigend stond het vrij aardig. Onze topkeeper Jordy was ook zeker in vorm, maar we misten het scorend vermogen om zelf gevaar te stichten. Na veel tegenhouden vielen toch twee goals voor HMC. Zelfs Geert en topverdediger Hess konden ons hier niet voor behoeden.

Het sterrenensemble van dit jaar

 

We mochten daarna ons geluk beproeven op het schaakbord. Tegen het sterkte KC werd de eerste match met maar liefst 6-2 gewonnen. Dat beloofde wat voor de rest van de dag! Of toch niet? Direct daarna mochten we in dezelfde opstelling tegen precies hetzelfde team nog een keer. Helaas verloren we deze match op onverklaarbare wijze met 5-3. Het werd gelijk met schaken, dus moesten we het van het voetballen hebben. Nou, Stefan C. was slechts drie minuten te laat doordat hij van zijn sigaretje aan het genieten was en toen hij de sportzaal binnenliep, stonden we al met 4-0 achter. Dit was niet helemaal zoals de captain het zich had voorgesteld. We hadden toch best een aardig voetbalteam? Na een scheldkanonnade van de keeper en de vrouwelijke coach nam Geert ons op sleeptouw door met een prachtige combinatie met Erik B. de 4-1 te maken en zorgde Jeroen ervoor dat het zelfs 4-2 werd. Daar bleef het bij, maar gelukkig waren de eerste goals gescoord en werd de eer gered. We wisten toen al dat het heel erg lastig werd om ons te plaatsen voor de 1e finalepoule. Zeker omdat we daarna tegen HMC verloren met schaken. Volgens mij werd het twee keer een kansloze exercitie. Ik verloor twee keer van mijn schaakcoach: David. En hoewel Tim na zes partijen zijn zesde (!) punt haalde, verloren we deze schaakmatch twee keer vrij duidelijk.

 

De laatste wedstrijd in de voorronden was tegen SISSA 2. Het was FISSA voor ons, want wij wonnen met schaken zowel de eerste als de tweede match (7-1 en 6.5-1.5). Ook met voetbal dachten wij SISSA wel even de oren te wassen, maar dit pakte helaas anders uit. Na een zeer spannende wedstrijd die op en neer ging werd het uiteindelijk 2-2 na een prachtige lob van Geert in de laatste minuut. We eindigden op de 3e plek in de poule en mochten ons dus opmaken voor de 2e finalepoule. Op zich niet erg, want we waren er wel achter gekomen dat de eerste twee tegenstanders echt te sterk waren.

 

In de 2e finalepoule kwamen we OZU, Stukkenjagers en SISSA 2 tegen. We wonnen twee keer met schaken van OZU (7-1 en 5.5-2.5) en met voetbal scoorden topvoetballer Jeroen, schaakkopman Niels en scheenbeschermer Tim prachtige goals. We hadden eindelijk onze eerste overwinning met voetbal in the pocket! We mochten daarna eerst één partij schaken en dan voetballen tegen onze stadsgenoot Stukkenjagers. Ondanks het feit dat de captain met een toren en drie pionnen tegen een toren niet tegen Herman kon winnen, wonnen we zeer verdiend met 4.5-3.5. Colijn haalde zijn eerste halfje van de dag tegen Anne. Respect! Dan voetbal: blijkbaar hadden sommigen van ons iets te veel bier op, want met een kans of 15 kwamen we niet verder dan 1-1. We hebben wel twee keer de paal en twee keer de lat geraakt. Bram en vooral Jeroen hadden het vizier deze wedstrijd niet op scherp staan. Dit konden wel eens heel dure punten worden.

 

We mochten het voor de derde en vierde keer opnemen met schaken tegen SISSA 2. We wonnen de eerste match met 6.5-1.5 en de twee match werd op de valreep gelijk doordat Bram zijn tegenstander ternauwernood in tijdnood over de knie wist te leggen. Volgens Bram: rustig blijven, niks aan de hand. Daarna volgde eindelijk een goede voetbalmatch tegen SISSA. Omdat Stukkenjagers een voetbalmatch had verloren, maakte de laatste schaakpartij tegen Stukkenjagers geen verschil meer. Laten we het daar maar niet over hebben. Alleen deze foto’s herinneren ons aan deze match.

Onze topborden!

Nog meer topborden met Unter & From da Mountain

Schouten on fire!

Biemans & De Moor

We waren kampioen van de 2e finalepoule. Een zwaarbevochten, maar terechte eindklassering van de helden die uiteraard weer een heerlijke taart opleverde. Het was verbazingwekkend om te zien dat hamburgers, Kartoffelsalat, ketchup en kersentaart een heerlijke combinatie bleek voor SG KiNG.

Onze welverdiende prijs: taart!

Alle deelnemers en organisatie bedankt voor een prachtige dag. Tot volgend jaar!

Categorieën: Evenementen