– Wat was hij denkende?

Externe team voor de Champignonnen Liga.
v.l.n.r staand: Bert – Christ – Erik – Bjorn – Bram – Ruben
gehurkt voor volk en vaderland: Bo – Frans

Zaterdag 28 september zal de boeken ingaan als een historische dag. De dag dat KiNG haar opwachting maakte in de zaterdagcompetitie van de KNSB! De meningen binnen de schaakwereld waren verdeeld over het debuut van ons Genootschap in de landelijke competitie. Niet dat mensen het ons niet gunde, integendeel zelfs. Maar waar was toch B.A.H Jansen? Het kon toch niet zo zijn dat de bord 4 speler van de Combinatie uit Asten de enige echte B.A.H. Jansen was. Jarenlang zijn mensen misleid! We waren in de veronderstelling dat het hier ging om de Harense origamikunstenaar Barry Jansen. Blijkt het potverdriedubbeltjes Oprichter, Bedenker, Kopman, Generaal, Dictator, Genoot van het eerste uur Bob Jansen te zijn.

Onze verslaggever aan het front besloot op zondag naar Tilburg te togen om Bob aan de tand te voelen over dit nogal gevoelige onderwerp. Bob was de beroerdste niet, hij liet zelfs zijn licht schijnen over de partijen van KiNG II. Wat een man.

Verslaggever: Bob, hoe kan het nou toch zijn dat jij niet het topbord bent van je eigen Genootschap? Zit hier meer achter dan enkel en alleen 2e klasse spelen? Je kan er vergif op innemen dat KiNG II daar over 2 seizoenen ook gewoon uitkomt. Of stroom je pas in als de Meesterklasse is bereikt?

 

Bob: Laat ik even voorop stellen dat ik absoluut niet uit vrije wil bij de Combinatie schaak. Maar na een akkefietje hier en een verslagje plaatsen daar werd ik enige moment gedwongen om uit mijn comfortzone te treden. Ik weet dat ze in Asten mijn schaakkwaliteiten niet op waarde schatten. Ik bedoel, wie zet met zijn gezonde verstand aan bord 4? Als het een wedstrijd voor de avondcompetitie was geweest dan had ik aan het laatste bord gezeten! Nee, daar begin ik niet aan. Het is bord 1 of anders bord géén. Ik kan je – off the record – wel zeggen dat ik nu in onderhandeling ben met Erik Biemans en Jordy Schouten over een transitievergoeding. Dat is nog een kwestie van de laatste plooien gladstrijken.

Verslaggever: Fijn om te horen! Dan kunnen ze bij KiNG alvast een plekje voor je inruimen in de kleedkamers en je shirtjes met rugnummer 1 laten bedrukken. Ik begreep dat je trouwens met een lach de partijen hebt gevolgd van KiNG 2. Misschien dat je daar iets over wil zeggen?

Biemans – Van Dijk (na 16…Pd7-e5)

Bob: Erik sloeg vroeger in Maarheeze al paarden. Daar komt zijn liefde voor het schaakspel vandaan. Zijn tegenstander is hier voor een soort ‘Egel-opstelling’ gegaan, dat is tegen Erik totaal overbodig. Hij heeft namelijk totaal geen openingskennis. Toen ik daarna ook nog 16…Pd7-e5 op de digitale borden zag verschijnen kon ik me alleen maar inbeelden hoe zielsgelukkig Erik was op dat moment. Goed of slecht, maakt niet uit, als Erik een paard kan slaan dan doet hij het. Het punt was daarna ook rap binnen.

Liefrink – De Veth (na 29. Ta1-a5)

Bob: Je weet met Bo dat hij het spel probeert te maken er meestal niets van bakt en dan is het wachten totdat hij met dat goddelijke lichaam weer eens volledig mistast. Zaak is dan om geen trucjes toe te laten. Wit staat royaal in deze stelling. Zijn laatste zet geeft Bo weer eens de kans om dat luie schaak van hem te laten winnen. Na 29…Pb6-a4 heeft zwart opeens een overweldigende stelling in handen gekregen.

Verslaggever: Wat te denken van je idool en persoonlijke held; Frans KiNGs? Had je de punten al genoteerd toen je zag dat hij het met zwart op mocht nemen tegen Remco Sprangers? Had jij niet zij-aan-zij willen strijden met deze mecenas van het Tilburgse schaak?

Bob: Frans is een Orakel op voeten. Ze mogen bij KiNG de schaakgodin op hun blote knietjes danken dat zo een compleet schaker, neen correctie, zo een compleet mens zich tussen het gepeupel schaart. De zetten zijn digitaal niet echt doorgekomen van de partij van Frans. Ik zag enig moment wel dat Remco had gewonnen. De enige verklaring die ik me kon bedenken is dat Frans in het harnas is gestorven en fysiek niet meer in staat was om een zet te doen. Punt voor Waalwijk.

Pol – Fokker (Na 1. b2-b4)

Bob: Kijk! De Poolse verdediging, voor als je net te lange armen hebt en eigenlijk 1. b3 wilde spelen. Ik herken dat wel, te lange armen. Je kan met zwart hier al een mokerslag uitdelen met d7-d5 om na Lc1-b2 te vervolgen met Dd8-d6 en winnen, winnen, winnen maar! Bjorn is natuurlijk nu enigszins stroef maar dat heeft hij er zo afgeschaakt. Dan zie je dat hij met dat ruwe talent toch vrij eenvoudig een remise binnen haalt. Hulde!

Hooghwerff – Schreurs (Na 35. b5-b4)

Bob: Ruben speelde een puike partij maar je kent misschien wel de gevleugelde uitspraak: Hoe dichter bij Dordt hoe kritischer men op zichzelf wordt. Zo ook onze Dordtse Dvoretsky, Ondanks een ratingverschil van 400 punten was Ruben vol ongeloof dat een gelijke stelling zo door zijn vingers was geglipt. In deze stelling zou wit Pe4-c5(-a6) kunnen spelen. Je lijkt dan de kleine doerak op de b-lijn mee te nemen en de remisemarge te vergroten.

Verslaggever: Door naar bord 6 waar Bert van den Barg zijn schaakkunsten liet zien. De Tilburgse Tal was weer bezig zoals we hem kennen? En had Bram op bord 8 meer uit het eindspel kunnen halen?

Bob: Sinds Bert wekelijk gesprekjes voert met lotgenoten kunnen we wel stellen dat hij beter is gaan schaken. Het bord stond weer in brand als vanouds, maar ik begreep dat Bo geen zin had om die hiërogliefen weer te ontcijferen van Bert. Een diagram moeten we de lezer dus schuldig blijven. Tegenstander Hans Sinnige is in Waalwijk gesignaleerd schreeuwend tegen iedereen met een pet op. Begrijpelijk.

Bram speelde op bord 8 een degelijke Siciliaan. Het was een partij waarin alleen zijn tegenstander een kleine mogelijkheid heeft gehad op een plusje. Zover kwam het niet en Bram kwam in een potremise eindspel terecht.

Verslaggever: Wat gebeurde er bij de Nestor van het gezelschap? Was het een moment van schaakblindheid? Of was het gewoon de drang om terug naar Roosendaal te gaan, laten we het heimwee noemen?

de Veth – Duquesnoy (Na 66. Lf6-d8+)

Bob: Na een episch gevecht voelde de Veth senior toch die dadendrang om geen half maar een heel punt binnen te slepen. Hij ging voor een zeer gecompliceerd matnet wat nu nog steeds niet gevonden is. De tegenstander besloot hier tot het niet al te gecompliceerde Pb7xd8 en ontlokte toen de uitspraak: ‘’Godverdomme!’’ van onze man aan bord 7. Eeuwig zonde! Hij had natuurlijk ook voor een andere kreet kunnen gaan, om maar een dwarsstraat te noemen: ‘’Kut Niet Gezien!’’ Buiten deze gemiste kans beoordeel ik zijn optreden toch met een stevige 7.

Tevreden over dit onderhoud met B.A.H Jansen spraken we af om volgend seizoen na de eerste ronde nog eens met elkaar te spreken. Ervan uitgaande dat De Grote Leider dan weer huiswaarts is gekeerd naar ons KiNG. Onze verslaggever kon toen op zijn ros ook weer naar huis waar moeders de vrouw hem stond op te wachten met de deegrol. ‘4-4 tegen Wolluk?! Gij kom hiero nie meer dur in!’

Categorieën: Extern