In het mes…
– gelopen

Donderdag 28 januari mocht het onverslaanbaar geachte KiNG B op bezoek in (en bij) Oisterwijk. Nadat Google Maps ons langs het spoor bijna een wisse dood in het gestuurd, besloot de navigator maar die grote blauwe borden langs de kant van de weg te gaan volgen. De dollemansrit eindigde 14 minuten later en daar merkte de Kopman en Kapitein tot zijn grote genoegen op dat er op een brede school werd geschaakt. Grapjes over de omvang van de bord 1 speler werden wederom binnenmonds gemaakt.

Oisterwijk ontving ons met een grote zwarte hoed en daarin een wit konijn! Stefan Hess zat onverwacht op bord 2 wat met gelach en gejoel werd ontvangen door ons als Genoten. Het zelfvertrouwen was wederom groter dan onze EGO-rating. We gaan de partijen af in chronologische volgorde.

Op bord 4 zat GBM – Groot Bitcoin Megalomaan – Carl Kuntze met de zwarte stukken tegen Jasper van Zeist. Hoewel beide heren niet veel voor elkaar onder doen leek het erop dat Jasper meer zitvlees heeft ontwikkeld dan onze kloeke held! ‘Als die Carl toch eens iets meer rust in zijn donder zou krijgen dan kan het nog een grote worden!’ aldus onze Voorzitter. Carl vernachelde zijn initiatief als een waar Genoot en besloot in een toch al lastig eindspel Jasper eens flink te helpen.

1

In deze stelling speelde de zwartspeler Te8-b8?? Wat werd beantwoord met Db5xb8+! En we staan dan met 1-0 achter.

Niet veel later eindigde de partij op bord 1 tussen Bo de Veth en Peter Hess in een overwinning voor eerstgenoemde. In een Koningsgambiet bleef zwart erg lang aan zijn pion hangen en bleef hierdoor achter in zijn ontwikkeling. In een iets mindere stelling liet zwart een combinatie toe die onmiddelijk beslissend was.

Op bord 3 speelde Jos Jacobs met wit tegen Roel Romanesco. De notatieformulieren van Jos zijn altijd een waar kunstwerk, verschillende Super Saiyans, Kenpachi’s en ‘’Fuzzy Brows’’ (allen anime, niet te verwarren met hentai) heb ik al voorbij zien komen. Dit gaat allemaal wel ten koste van de kwaliteit van noteren. Zo ook deze keer waar de 2e zet van zwart d2-d4 was?! En dan begint het puzzelen… 4 uur later heb je dan toch eindelijk 14 zetten in Chessbase gekregen en dan vergeet je dat klote ding op te slaan. Nimmer weer!!

Gelukkig zat in deze partij een geweld en dat wil ik graag met U delen.

2

Jos speelde hier natuurlijk Le2xh5!, want na g6xh5 speelt wit Dd2-e2! En het stuk zal worden teruggewonnen. Is het de liefde? Of toch het gebrek aan ritme? Hoe dan ook, Jos maakte het zichzelf weer verdomd lastig voordat hij het punt over de streep wist te trekken.

Dan aangekomen bij het witte konijn uit die hoge hoed. Stefan Hess besloot tegen Rick van Loy een kwaliteit te geven voor wat spel. Hoewel ik het idee kreeg dat Rick enig moment zeker het beste van het spel had kon Stefan er een rommeltje van maken en juist in die stelling bleek onze steunpilaar kwetsbaar. Kijk mee naar de volgende stelling.

3

Zwart is aan zet, maar wit wint! Hoe deze stelling tot stand is gekomen is mij ontgaan, wel weet ik dat Stefan het fantastisch uitmaakte en zo de eindstand van 2-2 op het scorebord zetten.

Nog 2 rondes te gaan en nog alles om voor te schaken! De volgende ronde is op 8 maart tegen HSC, daar zullen we samen met ons A-team naar afreizen. Er gloort iets moois aan de horizon…