Voorlopig dan. In december was de laatste teambattle op Lichess. Hopelijk komt er binnenkort weer een vervolg op de zondagavonden, want het was al een erg fijne traditie. Zo fijn dat we er weer een video van hebben gemaakt om terug te blikken.

En dat niet alleen, ook hebben wij namens KiNG en Paul Keres gezamenlijk de organisator van de teambattle genomineerd voor vrijwilliger van het jaar 2020. Govert, enorm bedankt voor het geweldige initiatief en de perfecte organisatie. Hieronder lees je onze motivatie.

 

Namens SG KiNG en SV Paul Keres nomineren we Govert Pellikaan als vrijwilliger van het jaar 2020.

In het jaar waarin de hele wereld werd veranderd door Corona heeft Govert Pellikaan het initiatief genomen om een alternatief voor de landelijke competitie te organiseren. Govert heeft al heel snel een geweldige formule op Lichess bedacht om schakend Nederland elke zondagavond aan de PC te kluisteren. Wat klein begon, is eind 2020 uitgegroeid tot een zeer goed alternatief voor schakend Nederland. Voor alle schakers, van beginner tot grootmeester, is de Teambattle op zondagavond elke week een uitgelezen om zich te meten aan de rest van Nederland. Twee uur lang 3+2 bleek een gouden formule, want er deden elke keer honderden schakers mee.

 

Teambattles bij SG KiNG en Paul Keres

De wekelijkse Teambattles maakten de zondagavond bij SG KiNG en Paul Keres (en ongetwijfeld tientallen andere clubs) tot een gezellige, levendige en sportieve avond. Standaard stond Zoom de hele avond open wat het clubgevoel erg ten goede kwam. Met de mogelijkheden van lichess was het voor verschillende leden een fluitje van een cent om een onderhoudend verslag te maken van de Teambattles. Een kleine greep uit de onze verslagen:

 

Nadenken is voor idioten (6/10 Paul Keres)

KiNGs versus Queens, Haast ladykiller (12/10 SG KiNG)

Primeur Paul Keres met prolongatie Teambattle (13/10 Paul Keres)

Waarom ik de Teambattle zo leuk vind! (6/11 Paul Keres)

Dankzij MartJan 7e bij teambattle (10/11 SG KiNG)

Don Fire! (14/12 Videoverslag van SG KiNG)

 

Teambattles in cijfers

Alle statistieken zijn te vinden op https://www.groningercombinatie.nl/gc-zondag-teambattles. In 2020 zijn er 27 (!) Teambattles plaatsgevonden, in de eerste Corona-golf van 23 maart t/m 28 juni en in de tweede golf van 4 oktober t/m 27 december. In de grande finale op 27 december werden er maar liefst 3.996 partijen gespeeld in 4 klasses. Klasse!

 

Govert als kartrekker

Met het vervallen van de KNSB-competitie, interne competities en toernooien was er een grote behoeft om te schaken én iets met clubgenoten samen te doen. Daar is Govert snel op ingesprongen. In maart was nog niet duidelijk hoe lang het allemaal zou duren, maar wat hij toen bedacht had is er nog steeds. Govert heeft de kar getrokken, bedacht een promotie-en-degradatiesysteem en stuurde elke week keurig op tijd de indeling waardoor de toernooien 100% soepel verliepen. ‘Never waste a good crisis’ moet hij dan ook gedacht hebben, want het was een schot in de roos. De Teambattles zijn sterk gegroeid met veel trouwe deelnemers, voor elk niveau een klassen en flexibel qua in- en uitstromen. Iemand moet dit starten én volhouden, en dat heeft Govert gedaan. Geheel belangeloos en vrijwillig heeft hij iets geregeld waar heel veel spelers zich thuis voelen.

Categorieën: Online

2 reacties

twanburg · 05/01/2021 op 09:49

Helemaal eens met deze nominatie!

wallie666 · 05/01/2021 op 10:05

Inderdaad, goed bezig!

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.