Op vrijdag 8 september zijn we weer begonnen met schaken! Traditiegetrouw startten we met het Tilburgs Snelschaakkampioenschap. Maar voordat we begonnen zijn, moeten we drie zeer belangrijke dingen delen met jullie.

  1. Jos Jacobs heeft een baan gevonden in Dublin! Goed voor Jos, maar erg jammer voor KiNG. Jos kan helaas niet meer bij KiNG blijven. Naar eigen zeggen is een retourticket elke maand te duur. Toch frappant aangezien deze man knaken verdient als water. We moeten hem helaas gaan missen.
  2. In de voorbereiding van de avond heeft Bart van den Berg gewonnen van FM Niels Ondersteijn. Ik weet niet precies of het uiteindelijk 5-1 of 1-5 is geworden, maar een overwinning van Bart op Niels is al even bewonderenswaardig als opmerkelijk.
  3. Onder aan het verslag vind je een fotoreportage van de avond.

 

Deze editie van het Tilburse Snelschaakkampioenschap was ontzettend sterk bezet. Met maar liefst 9 titelhouders denk ik dat we een record hebben voor onze snelschaakavonden. Vanaf de eerste ronde was het dan ook meteen spektakel. Ondanks dat het scherm of de laptop of de kabel of ikzelf het niet goed deed, liep de avond gesmeerd. De partijen en uitslagen volgende elkaar in razend tempo op. Na vier ronden stond IM Thomas Beerdsen (aka MeneerMandje) in zijn eentje op kop met 100%: 4/4. In ronde 5 gaf hij zijn eerste halfje af tegen de bekende en naar mijn weten de enige échte schaakcoach David van Kerkhof. Kijk voor alle informatie over schaakcoaching van David op www.schaakcoaching.nl.

Na 5 ronden was de enige die ook 4.5/5 had de regular Brent Burg. Thomas en Brent werden gevolgd door David en Mees van Osch, die zijn debuut maakte bij SG KiNG. Niels, Wesley Vermeulen en de altijd gevaarlijke Willem van den Brink volgenden hen met 3.5/5. Al nuanceerde Willem: ‘de heel soms gevaarlijke’. Bescheidenheid siert de mens. Ook vermeldenswaardig: Jelle Mathieu speelt tegenwoordig voor DSC Delft, omdat hij is verhuisd naar Delft. Hij heeft daar blijkbaar in korte tijd veel geleerd want hij doet het uitstekend hier bij het Tilburgs Snelschaakkampioenschap en draait mee in de middenmoot van dit snelschaakgeweld.

En dan gaat het snel: bij het ingaan van de een na laatste ronde hebben we een nieuwe leider in het klassement: de debutant FM Mees van Osch heeft maar liefst 6.5/8 en speelt tegen de nummer 2 Niels Ondersteijn. Niels deelt zijn tweede plek met David van Kerkhof en Thomas Beerdsen. Wisten jullie trouwens dat David schaakcoach is? Check zijn website www.schaakcoaching.nl om meer plezier te krijgen in het schaken en een nóg betere schaker te worden ;-). Niels won van Mees en neemt daarmee de leiding over met 7/9. David (met snor) won van Brent en komt daarmee gelijk met Niels op de eerste plek. De laatste ronde was dus de allesbeslissende ronde. Omdat zowel Thomas B, Niels O. en David van K. alle drie hun partij wisten te winnen, werd het kampioenschap beslist op weerstandspunten. We hebben op de avond zelf een fout gemaakt door de eindstand op rating te doen, maar hieronder vind je de juiste eindstand waardoor Niels eerste is geworden, Thomas tweede en David derde.

  1. Niels Ondersteijn met 8/10 en 64 weerstandspunten
  2. Thomas Beerdsen 8/10 en 61 weerstandspunten
  3. David van Kerkhof 8/10 en 59.5 weerstandspunten

Alledrie gefeliciteerd met deze zeer goede prestatie!

 

En dan waren er nog drie ratingprijzen te vergeven. De prijs voor <2000 ging naar de eerder vernoemde Willem van den Brink die een TPR had van ruim 2200. De prijs voor <1800 ging naar de levende legende Bart van den Berg en de laatste ratingprijs voor <1600 ging zeer verdiend naar het talent Jelle Mathieu.

 

Na het kampioenschap werd er nog lang nagepraat over schaken en het leven en werd er geschaakt en gedronken. Wij hebben weer enorm genoten van de gezelligheid en saamhorigheid die deze avonden altijd met zich mee brengen. Kortom: een prachtig begin van hopelijk weer een zeer geslaagd seizoen bij KiNG. Proost!

Erg veel titelhouders aan het werk

 

Senders vs. Senders

Twee bazen proberen te imponeren

Joost, kersverse secretaris van de NBSB: gefeliciteerd!

Jos zijn laastste optreden: onnavolgbare stijl

IJzermans vs. Mollema. Psychologische oorlogsvoering vooraf

De kampioen van 2017! Thomas Beerdsen

Ondersteijn!

David is door het dolle heen!

Willem met een TPR van 2200+

Living legend Bart from the Mountain

Jelle wint verdiend de ratingprijs <1600

Categorieën: KiNG's Nights