Enkele weken geleden alweer speelde KiNG 1 een oefenmatch tegen UVS, leuk becommentarieerd door Twan Burg, Mark Haast en Erik Biemans, maar we verloren wel.

Een uur voor de wedstrijd kreeg UVS en ook ik het droevige nieuws te horen dat Lukas van der Linden was overleden.
Dat was toch even schrikken. Zag ik Lukas veel, nee, en toch.
Toen ik bij de senioren van SMB ging schaken was Lukas iemand waar ik al snel naar keek.

Willy Hendriks, Jan van de Mortel, Dharma Tjiam, Jochem Aubel kende ik al van de jeugd dat voelde ‘normaal’ voor mij toen ik als jeugdspeler naar de senioren ging.
Joost Retera, Anton van Rijn, Erik Swinkels daar had ik snel een klik mee, schaken, zuipen, darten etc. Zij namen mij mee naar een wereld die ik niet kende. 😉
Carl Wustefeld, Hans Klip, Theo Hommeles geweldige schakers, maar zag ik qua schaken toch als houwdegens, beter dan mij, maar dat ‘snapte’ ik.

Voor Erik van Heeswijk gold dat ook, al had Erik ook dat verrassende. Hoi, ik ben Erik heb al lang niet geschaakt en wil het weer eens proberen, ja, Erik die heeft me veel geleerd van de pirc en het schaakspel en hij kon ook nog een beetje poolen.

Bas van Esch en Lukas van der Linden daar keek ik toch anders naar.
Bas had ook dat ragfijne positionele, ik weet nog hoe ik ooit totaal verbaasd was, omdat hij ooit a tempo c4-c5 speelde. Met als idee later een Paard op c4 te zetten en een toren langdurig aan a8 te binden. Wat de toren tot een toeschouwer maakte en dat paard, sja dat deed een hoop moois!

Lukas had dit ook , ik snapte zijn stijl niet. Als we een partij hadden gespeeld (tegen elkaar of extern) toonde hij zijn kijk op het spel en die kwam niet overeen met die van mij. Ik heb er wel veel van kunnen leren.
Lukas was ook de eerste die ik serieus zag roken tijdens het schaken.
Diepzeeduiken tot en met, weinig tijd op de klok, tegenstander even aan kijken zo van ik ga even roken. Wacht je even? Snel naar de kapstok om dat jasje even te pakken, nerveus buitenstaand, de behoefte aan een sigaret, niet weten of je daar de tijd voor hebt en dus maar snel rokend en weer naar binnen, niet op of omkijkend naar anderen, snel een blik in de zaal. Ben ik niet aan zet, jasje weghangen, ben ik wel aan zet speelzaal in en jasje op de dichtsbijzijnde tafel of zijn stoel leggen.

Schaaktechnisch had Lukas het schaakbegrip, hij hield van veldjes en kon  genieten van verkregen veldjes.
Lukas is ook een speler die me bij blijft omdat hij vaak goede stellingen weggaf. Hij was vaak als 1 van de laatste bezig, maar had zich rond de 40e vaak laten foppen, iets met weinig tijd en tegenstander met knuppel hoenderhok mentaliteit. Waar Lukas dan niet pragmatisch omging met het winnen van de stelling, maar bezig blijven met het zoeken naar een goede zet, tot de klok zei je moet nu een beslissing nemen en dat ging ook vaak minder goed.

Uit lang vervlogen tijd heb ik een potje van Lukas gevonden tegen Freddie van de Elburg die mijns inziens zijn stijl goedt typeert!

Let op hoe Lukas op velden blijft spelen, e5,d4, b6, de opmars op de koningsvleugel en uiteindelijk het cashen  via a6/a7.

Lukas van der Linden – Freddie van de Elburg

Dat nieuws hakte er in er stond echter wel een match op het programma en we waren favoriet dus laten we eens zien of het goed ging, nee dus zie titel aka spoileralert.

Daarom enkele interessante fragmenten van deze dag:

Bord 1 Jaap Houben tegen Max Warmerdam

Lekker chaotische pot omdat Max snel een pion offert (oftewel niet gezien gewoon kwijt) , het pionneneindspel was interessant, zie stelling

Jaap heeft zijn kansjes gemist en moet verdedigen, Max gaf aan vol op winst te spelen en wordt hier beloond! Jaap speelt a4?? a3 was de gewenste zet voor het halfje. a5! sterk gespeeld door Max, zie partij voor het resultaat. Het idee van Max was b4 Kd5 Kd3 b5!! Wat schaken zo mooi maakt? Dat ik (en jij lezer waarschijnlijk ook) denk in zo een ogenschijnlijk simpele stelling (zal wel remise zijn), zit zoveel in! Max won en maakte zo een mooi debuut!

Bord 2 Bram van den Berg tegen Jasper Bons

Mij leek dat ik hier een gezonde pion voor stond en de keuzes leken aantrekkelijk. Ik overwoog een hele tijd Lf4, maar vond het nadelig dat ik na Ph5 Lg3 mijn loperpaar kwijt was. Dus ik dacht we houden het simpel en speelde Pe4 waarna Jasper met PxPe4 LxPe4 Dh4 kwam. Ik dacht ff opletten dat ik niet via Dxf2+/Te1# getankt wordt, maar gelukkig zit er voorlopig niks in en speelde Lf3?? Waarna ik na Lf5 gewoon al verloren sta! Jasper speelde het knap uit.

Bord 3 Guido van Mierlo tegen Jordy Schouten

Strakke pot van Guido, ik dacht al snel die Jordy staat niet best na de opening, maar onze Jordy kwam met een leuk ideetje op de proppen (De7/La3), dat was ook zijn beste wapenfeit, want daarna ging het snel bergafwaarts

In deze stelling speelde Jordy De6??  en dat kost na 2x knorren op e6 en Lh7+ gewoon een kwaliteit en de partij

Bord 4 Bob Jansen tegen Anton van Rijn

Ik verwachtte veel van deze partij en dat kwam uit, speel deze partij zeker na!
Bob speelde Anton gewoon weg vanuit de opening, koos ergens niet de meest handige en toen met 50 sec op de klok na 29 zetten gingen de mannen los. Anton met een werkelijk briljante combinatie.

TxLe3!! Boem! KxTe3 Pxe5! fxe5 Dxe5+ Pe4! In de chat zaten we allemaal, waarom niet ‘gewoon’ Kf2? Dat wint toch gewoon? Dan heeft zwart echter het prachtige Df4!! met oa de dreiging Lxd4 en Txc2+ en die dame op h2 staat toch minder fraai dan gehoopt.
Bob knokte zich nog fraai naar een interessante maar praktisch lastig te spelen stelling, Bob besloot een toren weg te geven, dat maakte het snel minder interessant.

Bord 5 Roy van de Hatert tegen Justin Senders

Justin was al niet zo te spreken over zijn stelling, maar had hier toch gewoon moeten rokeren, na f6? La3! kwam hij er in ieder geval niet meer aan te pas en werd mooi opgerold

Bord 6 Cees Ijzermans tegen Hamoen Habibi

De andere partij waar ik veel van verwachtte en dat kwam volledig uit. Nog zo een partij die je zelf na moet spelen, want 1 fragment doet afbreuk aan het geheel, ik laat het bij dit fragment.

Cees was eerst en speelde TxPf6, de mannen hadden beiden meer dan een half uur op de klok, maar gingen nagenoeg a tempo aan de slag met TxPc3 Te6+ LxTe6 DxLg7+ Lf7 bxTc3 Tg8 Dh7 de computer evalueert deze rotzooi als een gelijke stelling, uiteindelijk haalde wit een dame op h8 die eraf ging en zwart 1 op a1 die er niet af ging en dan was het verschil.

Bord 7 Dennis Breuker tegen Mark Clijsen

Dennis kwam heel goed uit de opening en Mark dacht hier 9 van zijn laatste 12 minuten na en kwam met een pragmatsich maar niet goed dameoffer

Pc5?! Pxe6 PxPe6 TxDd8 TfxTd8 en op miraculeuze wijze won Mark dit nog.

Bord 8 Eric de Moor tegen Jeroen Clermonts

Eric speelde een leuk potje, wilde voor een snel halfje gaan maar kreeg een halfje meer. Hier had hij een trucje ingebouwd zei hij.

Na Lc8?! volgde Lxf7+ Sterker was overigens Pd4, aangezien je met KxLf7 Pxe5+ Kg8 Df7+ Kh7 PxPg6 DxPg6 DxLe7 Dxg3 verdomd in de buurt bent van een halfje, onze unitmanager besloot echter tot Kh7?? en verloor roemloos

Hierna hebben we nog even in een call gezeten met wat mannen van UVS en KiNG, nog even nagepraat en de nederlaag geaccepteerd, iedereen bedankt en wie weet in de toekomst een poging tot revanche?

 

Categorieën: KiNG 1

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.