Gevoetbald? Nou, he nee, wel veel geslenterd. Heer, u heeft de gewrichten van een 70 jarige! Geen kraakbeen. Dank u wel dokter, ben blij dat ik van dat krakend geluid af ben, en “for the record” ik ben al 85.

Oudere jongeren worden ze genoemd, sinds Koot en Bie deze grijze koppen op die manier typeerden. Gebukt onder de kwaaltjes van het ouder worden en met een gemiddelde leeftijd van het onderste deel van het lichaam van 75, maar met een bovenste helft van datzelfde lijf van 25.

Schaken in buurthuis de Boomtak is heel goed om te doen. Parkeergelegenheid op 10 minuten lopen. Ruime, goed geïsoleerde speelruimtes, de toog, trap af links door de schuifdeur, uitkijken voor de knieën. Gezellige bediening en we hadden ook de lift kunnen nemen want het gebouw is van alle gemakken voorzien.

Over de partijen kunnen we kort zijn, ze deugen niet. 20 jaar correspondentieschaak gespeeld en na 8 zetten ( .,Dc8 KiNG), met een nieuwtje geconfronteerd worden, in het Spaans! Hoe is het mogelijk. Steinitz? Neo Steinitz? Waar zijn die helden wanneer je ze nodig hebt? Sidelines in the Matrix!

Na 11 zetten ( ., g5 KoNG) hopeloos staan is geen pretje en de gevoelsleeftijd van de bovenste helft van het lichaam stijgt naar ongekende hoogte. Achteloos en met een stalen gezicht een paard teruggespeeld naar g1, de tegenstander aangekeken en de doodklap maar afgewacht.

Maar die tegenstander deelt de doodklap niet uit.  Blijkt het probleem oplosbaar te zijn met een zeer speculatief pionoffertje en als dan die tegenstander wat mindere zetten doet loopt het in het eindspel nog goed af.

Een stuk voor of beter staan in een eindspel garandeert geen winst. Voor veel schakers en schaaksters is het weer wennen achter het bord, zoekend naar de goeie voortzetting, starend naar het plafond en vragend aan een medespeler of toevallige passant. De Lock down heeft iets te lang geduurd.

En wij als team King 3, we zijn veel te aardig voor onze tegenstanders. We zijn zo vrolijk dat we weer, met z’n allen, een potje kunnen schaken, dat we, bijna huppelend, door de speelzaal gaan. Hierdoor leden we een nederlaag. Onnodig gezien de kansen die we toch gekregen zouden hebben, als we voor de goede voortzetting hadden gekozen.

Dus Dame en Heren de knop omzetten en zorgen dat het hoofd fris op de romp staat. Het onderste deel van het lijf een gevoelsleeftijd heeft van 25, dan kunnen we bij winst met z’n allen in de polonaise.

 

Tot 22 oktober in de Boomtak, heb er nou al zin in.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.