1. Frans Konings. Volkomen Zen. Ik kan veel van die man leren. Wat een rust en wijsheid straalt hij uit. Niet alleen vanwege het toenemende grijs in zijn haardos, maar vooral vanwege zijn uitspraken. Bijvoorbeeld: ‘Het is mijn doel om schaken te gebruiken als meditatie’. Ik krijg in een gesprek met Frans een gevoel van acceptatie, compassie en contemplatie. Het lijkt Frans niks uit te maken hoe zijn partij verloopt, als hij maar geniet. En dat leverde hem een punt op op bord 1.

Alleen maar genieten

 

2. Bo de Veth. Tegendenker, creatieveling, man van breekpunten, vader van twee, avontuurlijke schaker. Bo zat zaterdag aan de spa rood. Ik denk dat hij er wel vijf op heeft tijdens zijn partij. Bo is net als Frans van het genieten, van een combinatie, van een offer en van aanvallen. Dit keer ‘offerde’ zijn tegenstander een kwaliteit. Bo raakte van zijn stuk en stond opeens veel beter. Dat is hij niet gewend. Hij is toch degene die dingen weggeeft voor dubieuze compensatie? Remise was het gevolg op bord 2.

Ik heb geen recentere foto kunnen vinden van deze knappe man

3. Erik Biemans. Snelschaker, pragmaticus, realist en underdog. Hij vindt zichzelf een 2100 speler en daarom legt hij zichzelf de druk op van het winnen. Hij moet van elke 1800 of 1900 speler winnen. Niet dat het terug te zien is in zijn spel, want hij heeft het openingsrepertoire van een bejaarde man, maar daar werkt hij aan. Erik zou iets kunnen leren van Frans en Bo. Geniet maar van het spel, denk niet aan het resultaat en dan komt het vanzelf allemaal goed. Ach, toch een puntje op bord 3.

Waar is onze verloren zoon als je hem nodig hebt?

4. Bjorn Fokker. Sympathiek, sociaal,. Hij speelt pas sinds dit jaar bij KiNG en is weer begonnen met schaken nadat hij lang gestopt was, maar het lijkt alsof hij al jaren voor ons speelt. Hij bereidt zich tenminste nog voor. Deelt welke tegenstander welke opening speelt en zorgt voor een goede sfeer in de groep. Bjorn had zich zo goed voorbereid dat de tegenstander dit doorhad en een andere speler op bord 4 zette dan Bjorn had verwacht. Bjorn raakte in de war, zette zijn tegenstander zowat pat met alle stukken op het bord, miste de winst, overleefde mat in 4 en pakte soepel een halfje.

Zoek Bjorn.

5. Toon Mentink. Samen met Christ de nestor van de groep. Ontspannend, vrolijk, ietwat flegmatiek. Toon bereidt zich al heel zijn leven voor om bijzondere openingen op het bord te krijgen. En dat lukte zaterdag ook weer prima. In zijn analyse was hij net zo realistisch als nuchter. Het zat er vandaag gewoon even niet in. Ach, de Chinese pizza’s en spareribs smaakten er niet minder om.

Ik kon geen foto vinden van onze Toon. Deze man schijnt ook Toon te heten.

6. Ruben Hooghwerff. Uitstraling van een eeuwige student, recht voor zijn raap, altijd in voor een praatje en een discussie. Ruben is net als Bjorn dit jaar weer begonnen met ‘echt’ schaken. Na zijn optreden vorig jaar als de Kerstman bij KiNG kan hij niet meer stuk en veroverde hij een basisplaats in KiNG 2. Ruben wil graag wit, ‘omdat hij geen repertoire met zwart heeft’. Met wit lukte het hem om deze keer een sterkere tegenstander (op papier dan) op remise te houden.

Hoe oud ben jij hier, Ruben?!

7. Christ de Veth. Samen met Toon de nestor van de groep. Bon-vivant, optimist, gezelligheidsdier. Wat een geweldige man is Christ om in je team te hebben. Hij zorgt voor sfeer, imponeert de tegenstander en zorgt voor prachtige notitieboekjes voor KiNG. Ze zijn overigens te koop voor een paar euro, 2 volgens mij. Christ is te herkennen aan de legendarische uitspraak: ‘KUT, nie gezien!’ Afijn, het schaken zat even niet mee zaterdag.

Staat z’n telefoonnummer nou op z’n das?

8. Bram van de Vrande. Jonkie, altijd een kater. Hij geeft aan dat ie beter schaakt met een kater dan zonder. Ik ken meer van dat soort types en vaak hebben ze gelijk. Bram houdt van gezelligheid, een biertje op zijn tijd en neemt het schaken toch serieus. Hij wil zo graag beter worden en speelt daarom voor KiNG. Omdat hij dan wordt omgeven met spelers die hem willen en kunnen helpen. Laten we zijn partij binnenkort collectief analyseren, want dat was nodig…

Een foto zegt meer dan 1000 woorden

 

Ach, het seizoen is nog lang. Er zijn 64 vakjes en 32 houtjes. Alles kan nog gebeuren. En alles gáát ook nog gebeuren!