Zo Vader, Zo Zoon was ooit een Nederlands spelprogramma op de NCRV-televisie. Het programma liep met diverse tussenpozen van 1970 tot 2011. Het programma draaide om het raden van de vader van een zoon uit een groep van vier personen. Een vast panel moest door middel van het stellen van vragen en het voorleggen van situaties en vergelijkingen tussen de antwoorden van de mogelijke vaders en de zoon proberen te raden zijn echte vader was. De vaders waren aangeduid als vader A,B,C en D en hadden altijd een koptelefoon op zodat ze elkaars antwoorden niet konden horen.

Dan moesten de panelleden aangeven wie de vader was en stelde de presentator de vraag aan de zoon: “Wie is jouw echte vader”, waarop de zoon zijn echte vader bekendmaakte. Daarna werd ook bekend gemaakt wie de andere drie vaders waren en wat hun relatie was met de zoon. Er was geen sprake van grote prijzen. De zoon of dochter kreeg altijd een draagbare radiocassetterecorder en vanaf 2009 een mp3-speler. Het programma kende verschillende variaties. Gisterenavond in de match tegen de BSV B betrof het een aangepaste versie, te weten:  “Zo  Vaders, Zo Zonen”. Een unicum in de (inter)nationale schaaksport. Althans, nergens is in annalen van de NBSB, de KNSB én onze geliefde club SG KiNG, is daarover iets terug te vinden.

Het was overigens allemaal te doen op de dependance van ’t Rijks aan de Rijtuigweg in Bergen op Zoom oftewel Markiezaatstad, Bèrrege en in carnavalstijd Krabbegat! Bergen op Zoom ligt op de Brabantse Wal en het landschap rondom Bergen op Zoom kenmerkt zich door lichte beboste glooiingen, afgewisseld met open percelen waar kleinschalige land- en tuinbouw plaatsvindt. Vooral asperges en aardbeien zijn beroemde tuinbouwproducten van Bergen op Zoom. In de Oosterschelde wordt in de maanden mei en juni ansjovis gevangen. De restaurateurs in Bergen op Zoom presenteren in deze maanden het zogenaamde AAA-menu. In dit menu heeft ieder van de deelnemende restaurants op geheel eigen wijze de producten uit de directe omgeving (asperges, aardbeien en ansjovis) gecombineerd. Beslist een (culinaire) aanrader.

Een ander sterk punt van Bergen op Zoom wordt gevormd door de vele activiteiten en evenementen die er plaatsvinden. De stad kent een stevige stoet- en speltradities. Onder meer Carnaval, het Jazzweekend, de Maria Ommegang, de Bourgondische Krabbenfoor, Muziek op ’t Wilhelmina veld en de openluchtspelen van Stichting ‘de Vierschaar’ redenen genoeg om Bergen op Zoom eens te bezoeken.

Dan de match in chronologische volgorde! Ikzelf speelde op bord 4 met zwart tegen René Punt. Het werd Caro-Kann, een opening uit de halfopen spelen. Deze opening heeft het voordeel dat de witveldige loper van zwart niet ingesloten wordt. Ik slaagde er echter in toch mijn witveldige loper in te laten sluiten en daarna een licht stuk in de aanbieding te gooien . Punt, maakt geen fouten, scoorde een puntertje en ik kreeg een punthoofd! Slecht gespeeld. Bo de Veth, de eerste zoon speelde op bord 2 met zwart tegen Piet Bruijs.  Bo gaf een knappe demonstratie van zijn vaardigheden op het bord. De partij eindigde met een “Eindspelletje met Bo”. Hij gaf Piet zijn VETH! Tussenstand: 1-1.

Christ de Veth speelde op bord 3 met wit tegen Robert Kunst. Nadat de partij lange tijd gelijk op was gegaan, ontstond er langzamerhand een op zijn minst optisch voordeel voor Christ. De partij kantelde dankzij een fatale voortzetting. Zelfs zo erg dat Christ niets anders kon doen dan te capituleren. Achteraf had het weinig met Kunst uit te staan. Tussenstand: 1-2 in het voordeel van BSV B. Het kwam nu op Cees IJzermans aan, de tweede zoon. Cees nam het op bord 1 op tegen Martin de Smit. In het middenspel won hij een kwaliteit. Martin gaf zich niet zomaar gewonnen. De beste Smit slaat zich echter wel eens op zijn duim. Cees melkte de stelling in alle rust volledig uit, won een loper en daarmee de partij. Eindstand: 2-2.

Zowel Christ en ik zijn enorm trots op onze zonen, die het overigens niet alleen op het schaakbord goed doen. Waarschijnlijk komt er geen volgende keer meer om samen in hetzelfde team te spelen. Bedankt kanjers!

Categorieën: KiNG D

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.