Beerdsen wint het drukbezochte Frans Konings Snelschaakkampioenschap met overmacht

Geschreven door Eric De Moor op 21 oktober 2024

Afgelopen vrijdag, 18 oktober, vond het tweede Frans Konings Memorial Schaaktoernooi plaats, een prachtig eerbetoon aan onze geliefde en veel te vroeg overleden schaakvriend Frans Konings. Het was een bijzonder en emotioneel moment voor ons allen, vooral door de aanwezigheid van Frans’ vrouw, Anita. We waren ontzettend blij dat ze erbij kon zijn om deze speciale dag met ons te delen.

De dag begon met een indrukwekkende openingsspeech door onze voorzitter, Bart van den Berg. Hij sprak mooie woorden ter nagedachtenis aan Frans, waarbij hij stilstond bij de warme persoonlijkheid en de passie voor het schaakspel die Frans kenmerkte. Frans was een groot sympathisant binnen onze vereniging, en zijn gemis wordt nog dagelijks gevoeld.

Het toernooi zelf verliep voorspoedig, al moest onze nieuwe wedstrijdleider en kersvers bestuurslid Koen Haast in het begin even wennen aan het systeem. Er waren wat opstartproblemen, waardoor het schema iets uitliep. Met de hulp van oud bestuurslid Jordy Schouten, een microfoon en een strakke hand wist Koen het toernooi echter weer op schema te krijgen, en alles verliep uiteindelijk vlot en op tijd, waardoor alle deelnemers hun trein konden halen.

Op het schaakbord was het Thomas Beerdsen die huis hield als een ware storm. Met een ongekende score van 10 uit 10 (en TPR 3001) won hij het toernooi, wat bijzonder indrukwekkend was gezien het sterke deelnemersveld. 

We waren vereerd dat spelers zoals Bianca Muhren, Anne Haast , Jan Jaap Janse, Herman en Tommy Grooten speciaal voor deze gelegenheid meededen. Hun deelname werd enorm gewaardeerd door zowel de organisatie als de deelnemers en wij hopen hen vaker dit seizoen te mogen verwelkomen.

Stefan Kuijpers eindigde als tweede, terwijl Anne Haast en Sjoerd van Roon de derde plaats deelden. Op onderling resultaat werd Anne uiteindelijk derde.

Naast de hoofdprijzen werden er ook ratingprijzen uitgereikt. De ratingprijs onder de 2050 ging naar Carlos Preuter, die een ijzersterk toernooi speelde. De ratingprijs onder de 1750 werd gewonnen door de sympathieke Jurrian van de Graaf. Een speciale vermelding gaat uit naar Dominique Kroon, die met een TPR ver boven haar rating een bijzondere prestatie neerzette en daarvoor een fles bier in ontvangst mocht nemen.

De dag werd afgesloten met een mooie toespraak en prijsuitreiking door ons erelid Erik Biemans van SG King. Hij bedankte alle deelnemers voor hun inzet en enthousiasme, en prees de goede sfeer en de sportiviteit die gedurende het toernooi duidelijk aanwezig waren.

Al met al kijken we terug op een zeer geslaagd en gezellig toernooi, waar de nagedachtenis aan Frans Konings op een mooie manier is geëerd. We danken iedereen die heeft bijgedragen aan dit bijzondere evenement en kijken alvast uit naar de volgende editie.

Categorieën