De Zware Jongens winnen de eerste slag

Geschreven door Frank Lambregts op 28 september 2024

In november van het jaar 1951, bedacht Carl Barks de ‘Beagle Boys’. In Nederland zijn deze bandieten, die het vaak gemunt hebben op het Geldpakhuis van Dagobert Duck, beter bekend als ‘De Zware Jongens’. Ze hebben natuurlijk gewone namen, maar toch zijn ze vaker te herkennen aan het nummer op hun trui, als teken dat ze ontsnapt zijn uit de gevangenis. Je krijgt nummers als 176-167, 671-761, enzovoort. Dit seizoen hebben wij bij KiNG 2 ook zulk soort codes (die niet al te willekeurig zijn uitgedeeld).

Speler 20-96 speelde op bord 7 tegen Bastiaan van Gestel. 20-96 gebruikte een techniek om een verzwakking uit te lokken van het geluksmuntje. De verzwakking die op het bord kwam, was een stukoffer van Bastiaan, dat ondanks een leuke aanval op de koningsvleugel, 20-96 er niet van weerhield om met een pion op de damevleugel, en dus een stuk meer, het verschil te maken. 1 muntje binnen!

Speler 02-96 kreeg als tegenstander iemand die goed op de centjes kan letten. Immers Rick van Loy is penningmeester bij SV Oisterwijk. Hij bleek ook goed genoeg te kunnen schaken. Met wat kleine strubbelingen in het centrum en nog een leuke tactische wending die doorzien werd door de onze, werd even later zonder overleg remise aangeboden. 

Heel erg? Nee, want ondertussen was er op het laatste bord iets gebeurd, waar Loebas geen brood van lust.

Speler 96-20 speelde op het laatste bord tegen Ton van den Heuvel. Het Geldpakhuis staat op een heuvel, midden in Duckstad, is dat een teken, wie zal het zeggen. Het leek lang op iets van remise af te stevenen, maar halverwege de middag stond er een interessante stelling op het bord. 96-20 had twee pionnen neergezet aan de linkerkant van de heuvel, terwijl zijn tegenstander actief was met dame en paard op de rechterkant van het slagveld. Daar oefenden ze druk uit op de koning van 96-20. Hoe het precies gebeurde, weten we niet, maar dat paard van de tegenstander ging verloren en wij wonnen ook hier.

Zo komt het geluksdubbeltje steeds dichterbij. 02-69 kon dat allemaal niet goed zien vanaf het eerste bord, maar of dat lag aan dat hij op afstand zat of dat hij een ontsteking had aan zijn ogen, durf ik niet te zeggen. En fin, een vroeg remise-aanbod bleek achteraf een goed masker om zand te strooien in de ogen van zijn tegenstander, Roel Romanesco. Nooit heel veel strijd en met beide slecht zicht, werd berust in remise.

Op het zesde bord was 96-02 gepositioneerd. Een merkwaardige notatie waarover nog steeds geruchten gaan dat zet 1 en 2 zijn omgedraaid, gaf in ieder geval aan hoe hij in de strijd zat. Lekker wild zoals we hem kende, en al snel had hij met wit er voor gezorgd dat de koning van Richard van Zon op f7 stond. 96-02 was dusdanig in zijn element, dat hij na de gewonnen strijd vergat wat zijn boevencode was.

Tactisch meesterbrein en onze aanvoerder, 69-20, had zichzelf op het derde bord gezet. Hij moest compenseren voor een slechte middag inloopschaak van de dag ervoor en dat mocht tegen Sjef van Gestel gebeuren. Slechter kon het niet gaan, maar soms is dat een vreemde uitdrukking. Dat bewees 69-20 ook weer. Tegenovergestelde rokades en zwakte op de damevleugel, terwijl je lang gerokeerd bent, is vaak geen goed teken. Sjef wist het keurig af te straffen.

Als u ondertussen heeft meegeteld, is het drie van onze boeven gelukt om dichter bij het geluksdubbeltje te komen en hebben er twee een compromis bereikt. Een boef is teruggestuurd naar de gevangenis. We staan dus al op een matchpunt. Maar halen we die felbegeerde twee matchpunten in de eerste ronde?

69-02 was bezig op het vijfde bord tegen Stefan Hess. Hess had geen KiNG-hoodie aan, in een eerdere thuismatch tegen KiNG had hij die wel aan (2022). Hij was nog meer aan de kant van Oisterwijk en had geen genade met 69-02. Wij verloren kwaliteit en daar kon, ondanks verwoede pogingen, niks meer aangedaan worden.

All eyes on 20-69! Er werd veel geruild tussen hem en Ron Steeksma. Lekker veel ruilen was gunstig voor ons, want met een halfje punt hadden we ons al een weg weten te banen naar het geluksdubbeltje. Maar het werd meer! Was er hulp van Zwarte Magica? 20-69 had een lekker actieve koning en een pionnetje meer in een eindspel. Met soepel spel werd dat een punt.

Eindstand: 5-3, twee matchpunten en het geluksdubbeltje!

Op naar nog meer geluk, uit in Goirle over twee weken! Bent u er bij?

KiNG 2

Rating

SVO Oisterwijk 1

Rating

Ronde 1

Colijn, E.J. (Erik-Jan)

1992

Romanesco, R. (Roel)

1922

½ - ½

Lambregts, F.J.J. (Frank)

1923

Loy van, H.G.M. (Rick)

1930

½ - ½

Kaufmann, T.F.C. (Thomas)

1971

Gestel van, S. (Sjef)

1850

0 - 1

Haast, R. (Rob)

1913

Steeksma, R. (Ron)

1952

1 - 0

Hooghwerff, R.L. (Ruben)

1850

Hess, F.J.W. (Stefan)

1970

0 - 1

Berg van den, B. (Bart)

1794

Zon van, R.C.M. (Richard)

1846

1 - 0

Dongen van, E.A.W.M. (Eric)

1933

Gestel van, B. (Bastiaan)

0

1 - 0

Vennix, F.A. (Frank)

1827

Heuvel van den, T. (Ton)

1593

1 - 0

Gemiddelde Rating:

1900

Gemiddelde Rating:

1866

5-3