KiNG A begint goed aan het nieuwe seizoen

Geschreven door Jordy Schouten op 6 oktober 2024

Geschreven door Cees IJzermans:

Op vrijdagavond 4 oktober vond een bijzondere schaakstrijd plaats in gemeenschapshuis In de Boomtak, Tilburg. KiNG A nam het op tegen Checkmate A uit Weert, en de sfeer was vanaf het begin geladen met spanning én humor. De partijen begonnen iets na achten, maar al snel werden er een aantal onverwachte wendingen ingezet – op en buiten het bord.

Als eerste was het Sjoerd van Roon die de toon zette op bord 2. Terwijl hij tegen Marco van der Linden in een Siciliaanse opening terechtkwam, leek hij volledig in zijn element. Het was alsof hij de zetten uit zijn mouw schudde, en Marco kon alleen maar toekijken hoe de stelling langzaam maar zeker uit zijn vingers gleed. Maar naast de strijd op het bord was er ook drama naast het bord: iemand in de zaal zat hardop te appen met zijn vrouw dat hij eerder die avond remise had gespeeld tegen Rob Haast van het B-team. Het storende geluid van binnenkomende berichten maakte Sjoerd zichtbaar geïrriteerd. Hij keek dreigend opzij en mompelde iets dat maar beter niet herhaald kan worden. Gelukkig bleef het bij woorden, en Sjoerd kon zijn focus weer op het bord richten om zijn partij overtuigend te winnen. Het eerste punt was binnen voor KiNG A.

Niet veel later volgde Cees IJzermans op bord 4 met een degelijke overwinning. Hij speelde tegen Raimund van Alphen in een Panov-variant van de Caro-Kann. Raimund kwam al snel in de problemen door wat passief spel, en Cees wikkelde de partij met een glimlach af naar een eenvoudig pionneneindspel. Het tweede punt was daarmee ook op het scorebord gezet. Terwijl Cees rustig zijn partij analyseerde, werden er op de andere borden nog stevige gevechten geleverd.

Op bord 3 was het de beurt aan Jordy Schouten. Hij kwam in een bijzondere opening terecht tegen Raymond Briels, maar wat vooral opviel was de interesse van de tegenstanders van het B-team. Terwijl hun eigen partijen net voorbij waren, stonden ze geboeid naar Jordy's spel te kijken, alsof er zich een meesterwerk voor hun ogen ontvouwde. Jordy hield echter zijn hoofd koel en speelde de stelling met precisie. Elke zet bracht hem dichter bij de overwinning, en uiteindelijk wist hij het derde bordpunt voor KiNG A binnen te halen, onder het toeziend oog van de gefascineerde toeschouwers.

Op dat moment was er nog maar één bord actief: bord 1, waar Alik Tikranian het met zwart opnam tegen Dirk Bergmans. Dirk speelde met wit en had besloten om een voorzichtige aanpak te kiezen. Ondanks enkele pogingen van Alik om het spel open te breken, wist Dirk stand te houden. Het was een partij waarin geen van beide spelers écht risico’s wilde nemen, en uiteindelijk werd er remise overeengekomen. Dirk had daarmee de eer van Checkmate A gered, maar het mocht niet baten tegen het overwicht van KiNG A.

Met een eindstand van 3½-½ kon KiNG A tevreden de avond afsluiten. Terwijl Alik en Dirk rustig hun remise analyseerden, was de sfeer luchtig en ontspannen. De tegenstanders van het B-team discussieerden nog steeds over Jordy’s openingskeuze, en Sjoerd had zich inmiddels hersteld van zijn bijna-uitbarsting. Het was een avond vol spannende schaakpartijen, maar ook met momenten van humor en verwarring die het geheel een luchtige toon gaven. KiNG A keerde met opgeheven hoofd terug naar huis, met een overtuigende overwinning op zak.

Categorieën