King B wint na marathon zit tegen DSC A!

Geschreven door Rob Haast op 16 maart 2024
Categorie├źn

King B was al dood en begraven, en eigenlijk ging men er al vanuit dat degradatie een feit was. Een van de tegenstanders van King B mompelde ook al zoiets, en ik knikte instemmend. Maar wat we niet wisten toen, was dat het een hele spannende match zou worden. 

Op bord 1 hadden we onze Bram van de Vrande zitten, die het mocht opnemen tegen de kopman van DSC A. De teamleider dacht ze zo een beetje te overbluffen, en hoopte op een spannende pot. En dat werd het ook! Bram had zich al goed voorbereid, en dat kwam ook in uiting in de stelling. Nadat de rookgordijnen van de opening waren opgetrokken, kwam er een remise aanbod van Jan-Pieter. Dit werd door Bram aangenomen, en tijdens de analyse bleek dat hij er heel goed voor had gestaan. Al met al een goed begin voor King B en een knappe remise van Bram!

Op bord 2 was de andere Bram (van den Berg) al snel klaar. Nadat hij de tegenstander al naar 8 zetten had verrast, ging Roelant al snel in de denktank, en is hier niet meer uit gekomen. Er werd ergens nog geopperd dat Bram zo een kwaliteit had kunnen winnen, maar dit was volgens Bram niet nodig. De stelling was al gewonnen. En dit bleek ook, de partij werd met ijzeren hand uitgespeeld. En de stukken konden al snel weer in het doosje.

Op bord 3 en 4 ging het nog gelijk op. Rob was op bord 4 na Bram klaar. In de opening ging het gelijk op en in het middenspel gebeurde er ook nog niet zoveel. Op een gegeven moment kwam Rob steeds beter te staan, en ging er een pion richting de overkant. Mark probeerde voor wat tegenspel te zorgen, en dat lukte zeer goed. De waarderingen schommelden daarna de gehele tijd, en na een eeuwig schaak van wit werd de vredespijp gerookt. We stonden nu met 2-1 voor, en hadden de eerst twee matchpunten van het seizoen bijna binnen.

Maarten op bord 3 speelden een gecompliceerde pot. Vanaf de zijkant zag het er chaotisch uit, maar Maarten speelden het heel erg sterk tegen Philippe. Maarten moest ergens in de wedstrijd een kwaliteit geven, en kwam in een eindspel met 2 pionnen met een loper tegen een toren met 2 pionnen terecht. Dit had door Philippe gewonnen kunnen worden, maar Maarten verdedigde het heel sterk. Wat wel bleek was dat er iets niet klopte met de klok. In plaats van 15 seconden per zet, kwamen er 30 seconden per zet bij. Vandaar de marathon zit, de stukken gingen naar een hele leuke pot om half 1 het doosje in.

Wat niemand had verwacht, en wij ook nog niet hadden kunnen dromen, is toch werkelijkheid geworden. King B heeft nog kans op handhaving! Mochten we de laatste wedstrijd winnen, en King A wint van DSC A (hopelijke dit jaar wel), dan kunnen we er nog in blijven!

Komt dat zien, komt dat zien! (12 april in de Boomtak)