NK Lightning: Vier maal is scheepsrecht

Geschreven door Erik Biemans op 2 juni 2024

Zaterdag 1 juni was het Willem II Stadion voor de zevende keer het decor van het snelste schaaktoernooi van Europa, het officiële Nederlands Kampioenschap Lightning Chess. 90 fanatiekelingen waren naar Tilburg afgereisd om zichzelf en de andere schakers in een dag compleet af te matten.

Ook dit jaar bestond het deelnemersveld uit vele 'snelschaakcracks' die allemaal klaar waren om in moordend tempo ruim 40 partijen af te werken van twee minuten per persoon. Oud-winnaars IM Hing Ting Lai en GM Liam Vrolijk waren op voorhand de favorieten, maar er waren meer kapers op de kust voor de felbegeerde titel én 'prachtige' wisselbeker.

Met het bekende concept van 28 ronden Amsterdams werd bepaald in welke finalegroep de schakers zich mochten meten met hun concurrentie. In de hoogste finalegroep kwamen inderdaad de oud-winnaars van het toernooi, aangevuld met veel IM's, FM's en andere sterke snelschakers die bij de beste 16 van de voorronden hadden geschaard.

In de finalepoule speelden alle 16 spelers één keer tegen elkaar. En er was één speler die op het juiste moment zijn klasse toonde. In de voorronden had hij zijn energie mogelijk nog gespaard, maar in de finalegroep was Hing Ting voor de vierde keer de sterkste. Hij liet al vrij snel de concurrentie achter zich en sloeg een gat met de nummer twee, IM Ilja Schneider uit Duitsland.

In de laatste ronde had Hing Ting aan een halfje genoeg tegen IM Mark Timmermans en Mark had genoeg aan een halfje om de derde plek veilig te stellen. Een snelle deling van de punten was het gevolg en daarmee was de top-3 bepaald. 

  1. Hing Ting Lai

  2. Ilja Schneider

  3. Mark Timmermans

Hing Ting won dus voor de vierde (!) keer het NK Lightning met 12,5/15 in de finalepoule. Hij is daarmee dé Lightning specialist van de afgelopen jaren. Wat een geweldige prestatie.

Bedankt aan LBV en Gemeente Tilburg om dit prachtige evenement mogelijk te maken. En uiteraard aan het team met Frans Peeters, JP Hendriks en de vrijwilligers die hebben gezorgd voor een geweldige dag waarin alles soepel verliep. Ondanks het snelle tempo en de vermoeidheid die gaande de dag toenam, is het hele toernooi in een geweldige sfeer verlopen. Tot 2025!

De eindstand van alle finalepoules is hier te vinden.

Frans Peeters heeft foto's gemaakt van de dag. Die zijn hier te vinden.

Foto door Frans Peeters
Foto door Frans Peeters