Parkschaaktoernooi 2024: Luuk Baselmans wint (van het) weer

Geschreven door Eric De Moor op 14 juli 2024
Categorieën

Het Tilburgs parkschaaktoernooi was weer een groot succes. Dit jaar wist het toernooi 64 deelnemers te verwelkomen voor weer een leuk dagje snelschaken midden in het Tilburgs Spoorpark. Met dank aan Stichting Schaakpromotie konden wij dit jaar geldprijzen aanbieden en parasols huren om ons wat te beschermen tegen de zon. Het beloofde een droge dag te zijn na dagelijkse verandering van wel regen, niet regen, wel regen, etc. Buienradar gaf aan dat het toch droog zou blijven de hele dag. We kwamen er al snel achter dat buienradar een off-day had, want na de 1ste ronde begon het ineens behoorlijk te regenen. De parasols hielden wat tegen maar de wind zorgde ervoor dat alles toch zeiknat werd. Wat doe je dan als organisatie? Een pauze inlassen en extra vaatdoekjes halen. Na 20 minuten stopte het dan eindelijk met regenen en hielp iedereen mee alle tafels, stoelen en speelstukken snel schoon te maken. Het toernooi kon nu echt beginnen. Buiten wat stevige windvlagen waardoor de parasols toch ingeklapt moesten worden was het een mooie dag met wat zonnige momenten.

Het toernooi begon met 12 groepen van 5/6 personen die 2x tegen elkaar speelden. De winnaar zou in groep 1 komen, de nr. 2 in groep 2 etc. Zo kregen wij uiteindelijk 5 finalegroepen van 12 personen en 1 groep van 6. Zoals verwacht zaten de meeste snelschaakkannonnen in de hoogste groep, zoals Luuk Baselmans, Tommy Grooten, Jordy Schouten, Koen Haast en  Sam Baselmans. Grote verrassing in de hoofdgroep was Jurrian de Graaf, die als ‘huisschaker’ tussen alle toppers voor de toernooiwinst mocht strijden. Helaas is het hem niet gelukt om ook in de finalegroep te verrassen. Wie wel een erg goed toernooi speelde was Koen Haast. Hij houdt wel van een ‘vluggertje’ en liet dat vandaag zien door tot in de laatste ronde nog om de toernooiwinst te strijden. Met 9 uit 11(!) wist hij net geen kampioen te worden, maar wist wel de 2de plek te veroveren en de kampioen als enige te verslaan. Wie werd kampioen? Alweer die dekselse Luuk Baselmans. Geweldige speler en liet met 9,5 uit 11 zien dat hij ook dit jaar weer de terechte winnaar is. 3de keer op rij. Volgend jaar zal er een extra prijs te winnen zijn voor iedereen die hem kan verslaan. De 3de plaats was voor Tommy Grooten, die met zijn 13 jaar al een rating van 2236 heeft. Hij eindigde met 8 uit 11.

Groep 2 werd prooi voor onze Utrechtse schaakvriend Raimon Bach. Hij won met overmacht deze groep met 10,5 uit 11. Pim Blijlevens werd 2de en Frank Lambregts 3de. De overige uitslagen vind je in onderstaande foto’s (als het te lezen is).

Wij willen iedereen bedanken voor de geweldige dag en het geduld tijdens de regenval. Wij hopen jullie volgend jaar weer te kunnen verwelkomen. Voor nu is het tijd voor de zomervakantie en zal het schaken weer in september hervat worden (KiNGs Night).