Schaken met Warsteiner

Geschreven door Frank Lambregts op 26 augustus 2024

Warsteiner Bier komt uit het Duitse stadje Warstein, dat spreekt best voor zich, maar waarom begint een verslag over een schaaktoernooi met dat gegeven? Dat heeft een minder fraaie voorgeschiedenis. In 2013 brak een legionella-besmetting uit in dit stadje, de grootste in de recente Duitse geschiedenis. De vermoedelijke aanleiding was het verontreinigde afvalwater van de bierbrouwerij. Interessant om te weten, maar nog altijd de vraag, wat heeft dit met schaken te maken?

Niet heel veel, maar snelschaken in een café in Limburg heeft ook niet altijd met schaken te maken. Zeker als er veel Warsteiner wordt gedronken, zien we het schaakniveau kelderen. Zo ook op zaterdag 17 augustus. Het Brunssums Open SnelSchaak toernooi voor teams (BOSS). Het begon goed voor ons, Mark C. had 4-0 verloren van Koen en was daarna op dreef. Mark H. had zijn voorbereiding na een koffie op de wc voortgezet, en dat wierp ook zijn vruchten af. En voor mij was het vooral inspiratie opdoen voor een verslag toen we net aanwezig waren.

Toen waren we nog fris
Toen waren we nog fris

Even een stelling uit een partij van ondergetekende om het niveau aan te geven.

[Event "Brunssum Open Snelschaak toernooi voor teams"]
[Site "https://lichess.org/study/6MiyQRvo/BO79otcE"]
[Result "1-0"]
[Variant "Standard"]
[ECO "?"]
[Opening "?"]
[Annotator "https://lichess.org/@/Helikopter"]
[FEN "r4rk1/2qb1ppp/p3pn2/3pN3/1p1P4/2N3R1/PPPQ1PPP/R5K1 w - - 0 1"]
[SetUp "1"]
[UTCDate "2024.08.26"]
[UTCTime "05:01:56"]
1. Rxg7+ Kxg7 2. Qg5+ Kh8 3. Qxf6+ Kg8 4. Ng4 h5 5. Qg5+ Kh7 6. Nf6+ Kh8 7. Qh6# 1-0

Het verliep dus maar al te prima en daarmee wisten we na 8 rondes onszelf terug te vinden op de tweede plek. We hadden 15 matchpunten, evenveel als de nummer 1, we hadden alleen net iets minder bordpunten. De laatste ronde was een finale, nummer 1 tegen 2, 3 tegen 4, enzovoort. Dat gaf ons alsnog kans op de winst van het toernooi.

Het nummer 1-team was echter een team met een aantal sterke Duitsers. Ik keek naar wat wij vasthielden en wat onze tegenstanders vasthielden aan het begin van de match. U kunt vast raden wat het verschil was. Wij hielden een biertje vast, een Warsteiner, en onze tegenstanders? Niets, die waren geconcentreerd op het bord. En toch verloren we met slechts 5-3. Maar gezien het niveauverschil, was dat zeker geen schande.

De finale
De finale


Een tweede plek voor KiNG bij de eerste editie van dit toernooi, leverde in ieder geval een mooie avond op met ideeën om er volgend jaar een KiNG-weekend van te maken. Een brouwerijbezoek, waarbij de kans op legionella wat kleiner is, is een aanrader, begrepen wij van onder andere Sander Bachaus. Het café waar gespeeld werd heeft ook een hotelfunctie, dus slaapplekken konden ook al geregeld worden.

De 2e prijs en iets minder fris
De 2e prijs en iets minder fris

Bij de prijsuitreiking, bleek er naast een klassement voor het schaken, ook een klassement voor Warsteiner te zijn. Wij wisten het niet te winnen, dat waren de heren van Veldhoven, maar wij hebben wel het gecombineerde klassement gewonnen en daar hebben we nog een herinnering aan.

Categorieën