Bekerteam ontsnapt en mag zich opmaken voor finale

Geschreven door Jordy Schouten op 8 april 2024
Categorieën

Afgelopen vrijdag 5 april was het bekerteam weer bijeen gekomen om ditmaal op te treden tegen WLC in de halve finale van de NBSB beker. 

Nadat eerder dit seizoen al de avondcompetitie werd gewonnen door KiNG A, was ook het bekerteam van plan er vol voor te gaan om dit jaar te kunnen afsluiten met 'de dubbel'. 

Een week eerder werd echter al het droevige nieuws naar buiten gebracht dat EGS in de halve finale had verloren van Eindhoven. Gezien wij vorig jaar nog de finale van EGS verloren, hadden we graag revanche genomen in een nieuwe finale tegen EGS. Gekscherend werd er nog gezegd, laat die beker dan maar zitten, we willen die finale tegen EGS spelen! 

Waar wij juist hoopten op een derby tegen EGS, was het WLC die de uitslag wel mooi vond. Zij stonden al te trappelen om in de finale de Eindhovense derby te gaan spelen. Al die mooie gedachtes vooraf van elk speler, maar eerst maar eens kijken wie überhaupt als 2e team zich gaat plaatsen voor de finale.

WLC leek dit seizoen redelijk vast te spelen qua spelers voor het bekerteam, maar niks was minder waar in de strijd tegen ons. Wilden zij wellicht ook revanche voor de avondcompetitie? Hoe dan ook, ze kwamen sterker opdagen dan verwacht en al snel hadden we in de gaten dat het een taaie avond zou gaan worden. 

Al snel ging het bij Jordy fout in de opening. Een bekende variant hoorden ze hem nog zeggen, 20 zetten theorie een dame geofferd en vervolgens een gecompliceerde stelling over. Leuk idee, voortaan misschien toch iets beter bekijken als je zoiets in wilt gaan. Tegenstander Bas van Dooren zag zijn kans schoon toen hij de gecompliceerde stelling een stuk minder gecompliceerder kon maken. Een dame werd terug geofferd en zowaar had Jordy een eindspel met een pion minder en met name een passief paard op a3. Een valse start..

Zowel Mark H als Mark C leken de stelling redelijk in evenwicht te houden. Mark H had een loperpaar, maar wel een pion minder tegen Chiel Koster. Theoretisch bekende stelling, waar Mark genoeg potentie zag om nog wat druk uit te oefenen, maar het is wat aan de dunne kant om op meer te rekenen dan een halfje. Mark C, solide als hij is liet Thomas Kools niet binnen komen en bleef vooralsnog stabiel staan, remise leek een goede tussentijdse voorspelling. 

Maar wie gaat dan de slechte stelling van Jordy goed maken? Frank natuurlijk! Die stond ondertussen wel prettig tegen Berend Ruben. Een oude bekende van Frank, waar hij zo'n 20 jaar geleden nog geregeld tegen moest spelen. Na een lange afwezigheid is hij terug achter het bord en doet dit ook nog eens naar behoren. Frank was echter vol zelfvertrouwen aan het werk gegaan en leek wel een prettige plus te hebben. Nog zeker niet duidelijk, maar een plus mocht genoteerd worden. 

Prognose halverwege de avond, 2-2. Echter... Bij een 2-2 valt bord 4 weg en laat nou net daar het enige potentiële punt op het bord te staan. Prognose was dus spullen pakken en volgend jaar maar weer een nieuwe kans. 

Maar bij de avondwedstrijden weet je het maar nooit. Het wordt laat, mensen worden minder scherp, een snel speeltempo en ja dan kan er wel eens wat gebeuren.

Thomas Kools kwam er tegen Mark C niet langs en gaf aan niks meer te kunnen. Elke poging tot meer zou juist resulteren in het tegenovergestelde. Met niks doen zat er echter ook voor Mark weinig potentie meer in en dus was remise een logisch gevolg. Een solide partij, prima halfje. 0,5-0,5

Vervolgens was het Jordy die klaar was. Na een aantal uur tegen een hopeloze stelling aan te kijken kreeg hij toch nog een reddingsboei toegeworpen. Wat lichte stukken werden geruild en zowaar resteerde er een toreneindspel (met nog steeds een pion minder). Dit werd echter nauwkeurig gespeeld waardoor er toch een half punt in de horizon verscheen. Jordy probeerde zelfs nog wat trucs in te bouwen om te kijken of er nog meer in zat, maar dat was natuurlijk te veel geweest van het goede. Bij toren vs toren werd de vrede getekend. 1-1. 

Dan maar eens kijken of Frank zijn punt al mocht gaan bijschrijven, want hij kwam alsmaar beter te staan. Een loper had gewonnen kunnen worden, gezien de loper niet weg mocht. Frank miste echter dat de vijandige loper een mat motief van hem tegenhield. In plaats van de winnende zet uit te voeren, deed Frank een opzichtig mindere zet. Een gewonnen stelling werd zowaar een slechte stelling en niet heel veel later volgde een tweede blunder wat resulteerde in stukverlies. Frank had alles, maar liet het helaas ook uit zijn handen glippen. Erg zonde.. 1-2 voor WLC. 

Dan maar hopen dat Mark H de op het oog remise stelling weet te winnen. Niet veel eerder dacht Chiel het halfje ook al binnen te hebben en bood zodoende dan ook remise aan. Buiten het feit dat Mark H dit nooit zou aannemen uit teamoverwegingen, zag hij ook nog wel wat ruimte om te spelen. Verliezen was onmogelijk in zijn ogen en dan blijft wel het feit dat Mark H (op papier) een betere speler is. Proberen kan dus altijd. 

Zijn teamgenoten zagen weinig aanknopingspunten om dit naar een punt te krijgen, maar Mark leek juist na het remise aanbod met niks minder genoegen te nemen dan een punt. Alle krachten werden bij gezet en Mark wist een pion door te laten marcheren naar de 7e rij. Ook Chiel ging echter aan de wandel in het toren + loper eindspel. Toen Mark echter de enige pion over van Chiel wist te winnen, was het meteen klaar. Geen tegenspel meer over en zodoende werd er meteen opgegeven. 

En zo wist Mark ons team te behoeden van een nederlaag. De prognose van halverwege de avond kwam uit, een 2-2 eindstand. Gelukkig voor ons was hierbij het resultaat per bord in ons voordeel gedraaid. Bord 4 valt weg, en hier hadden wij onze enige nederlaag. Hierdoor werd de match met 2-1 gewonnen en mogen we ons opmaken voor de finale tegen Eindhoven!  

Het gaat dan geen revanche worden op EGS, maar vastberaden om de beker dit jaar wel te winnen zijn we zeker!