KiNG A is kampioen!

Geschreven door Mark Haast op 13 maart 2024
Categorieën

Een ronde voor het einde hebben de mannen van KiNG A definitief de felbegeerde avondcompetitie-titel binnengesleept. Na de cruciale overwinning op WLC A in ronde 5, stond er in ronde 6 de derby tegen De Drie Torens A op het programma. Dit Tilburgse team had alleen in ronde 2 verloren (van WLC), alle overige wedstrijden werden winnend afgesloten. Ook in de NBSB-beker wisten ze ons het leven zuur te maken. Kortom, we waren gewaarschuwd.

Voor de wedstrijd van start ging, werd er stilgestaan bij een trieste gebeurtenis. Paul van Duijnhoven, een zeer gewaardeerd lid van De Drie Torens en (voorganger) De Wolstad, is donderdag 7 maart 2024 onverwachts overleden. De huidige voorzitter, Wilbert Kocken, sprak mooie woorden over Paul. Op de website van De Drie Torens is een in-memoriam geplaatst door Dennis de Vroe, waarin Paul wordt getypeerd als een passievol bestuurslid met een sociaal hart. De moeite waard om te lezen. We wensen de dierbaren en clubgenoten van Paul veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.

Tja, en dan? Toch maar een potje schaken. In zijn toespraak vertelde Wilbert dat hij het mooi zou vinden als de witspelers hun partij beginnen met 1.c4, de lijfopening van Paul. Op enkele borden werd hier gehoor aan gegeven. Zo ook in mijn eigen partij, op bord 1 tegen Wilbert. De opening verliep voorspoedig en al snel verscheen er een witte pion op a7. In onderstaande stelling nam ik echter een verkeerde afslag.

M. Haast – Kocken, stelling na 31…Dxb4
M. Haast – Kocken, stelling na 31…Dxb4

Het gespeelde 32.Lb3?! geeft een groot deel van het witte voordeel weg. Na 32…Db6 33.Dc4 Txa7 34.Dxf7+ Kh6 had zwart het ergste achter de rug. De gevaarlijke a-pion is opgeruimd, en de koning staat relatief veilig op h6. In de diagramstelling was het beter om 32.Db3! te spelen. Zwart kan geen dames ruilen met 32…Dxb3 33.Lxb3, omdat de dreiging 34.Ld5 dodelijk is. De enige kans is 32…De1+ 33.Kg2 Lg5. Het idee is om na 34.Dd5 (er zijn andere zetten die winnen) verder te gaan met 34…Le3.

M. Haast – Kocken, analysestelling na 34…Le3
M. Haast – Kocken, analysestelling na 34…Le3

Nu is 35.fxe3? niet goed, vanwege 35…Txa7!. Na 36.Txa7 Dd2+ en 37…Dxd1+ is het eeuwig schaak. Wit kan echter winnen met 35.Dxf7+!. Na 35…Kxf7 36.Lb3+ Kg7 37.Txe1 heeft zwart een probleem. De loper op e3 staat aangevallen en wit dreigt zijn toren terug te spelen naar a1, gevolgd door Ld5. Helaas koos ik er dus voor het verkeerde stuk naar b3 te spelen. Toen Wilbert een zet of 10 later dacht zijn stelling geconsolideerd te hebben, bood hij remise aan. De gespeelde zet bleek echter een blunder. Wilbert verloor een stuk en gaf direct op. Een meevaller voor ons, al was de stelling ook na andere zetten niet makkelijk te verdedigen voor zwart.

Op de resterende drie borden werd er een stuk langer geschaakt. Pas in de tijdnoodfase werden de partijen beslist. De KiNG-speler met de (naar mijn mening) beste partij van de avond zat op bord 2. Helaas wel aan de overkant van de tafel. Joost van den Bighelaar speelde met wit een sterke partij tegen Sjoerd van Roon. Al van begin af aan was het duidelijk dat er eigenlijk maar twee resultaten mogelijk waren, waarbij een halfje het maximaal haalbare was voor Sjoerd. Op het moment dat de foto bovenaan dit artikel werd genomen, was de stelling als volgt:

Van den Bighelaar – Van Roon, zwart aan zet
Van den Bighelaar – Van Roon, zwart aan zet

Joost heeft een kwaliteit en een pion geofferd, in ruil voor een prachtige stelling. De koningsstelling van Sjoerd is onherstelbaar beschadigd en het zwarte tegenspel is ver te zoeken. Zetten als 1…hxg4 2.Dxg4 en 1…h6 2.g5 helpen wit alleen maar. Iets taaier is 1…Tg8, maar na 2.gxh5 h6 3.Db1! komt zwart niet meer los op de koningsvleugel. Sjoerd koos (als ik het me goed herinner) voor 1…h4. Een logische zet, om de stelling enigszins gesloten te houden. Hier had Joost kunnen toeslaan met 2.Db1! (opnieuw deze zet). De a-pion wordt verdedigd, en tegelijkertijd dreigt damewinst met Tc1. Na 2…Tec8 wordt nog maar eens duidelijk waarom de dame zo goed staat op b1. Er volgt namelijk 3.Kf2! met de dodelijke dreiging Th1 en Txh4. Dit lijkt wat traag, maar omdat zwart geen toegangsvelden heeft op de c-lijn is de stelling hopeloos voor Sjoerd.

In de partij bekommerde Joost zich niet om dat a-pionnetje. Hij ging achter de h-pion aan met Kg2 en Th1. In principe zou dat ook genoeg moeten zijn voor de winst. Sjoerd wist de stelling echter te compliceren met …Tec8, …b3 en het kwaliteitsoffer …Tc2. Terwijl de seconden wegtikten op de klok, raakte Joost de draad kwijt en liet hij eeuwig schaak toe. Een benauwde remise dus, al is het natuurlijk ook een kwaliteit om je tegenstander in slechte stellingen problemen voor te blijven schotelen.

Dat is iets wat Koen Haast, op bord 3 tegen Jaap Weel, ook lukte. Als Koen met wit speelt, weet je meestal wel hoe zijn stelling er na een zet of 10 uitziet. Jaap kreeg het echter voor elkaar om Koen te verleiden tot c2-c4 in plaats van c2-c3. Er ontstond een stelling met een geïsoleerde pion op d4, waarbij wit het moest hebben van zijn aanvalskansen.

K. Haast – Weel, stelling na 14…Ld5
K. Haast – Weel, stelling na 14…Ld5

De loper op c6 stond aangevallen. Jaap speelde de loper naar d5, waar b7 een beter veld was. In dat geval blijft d5 namelijk beschikbaar voor andere stukken, zoals de dame of het paard. In de diagramstelling heeft wit een typische manoeuvre waarmee hij in het voordeel had kunnen komen. Sterk is de rooklift 15.Te3!, met de dreiging Lxf6, …Lxf6 en Lxh7+. Zwart moet dus concessies doen op de koningsvleugel. 15…g6 verliest een kwaliteit vanwege 16.Lh6 Te8 en 17.Lb5. Blijft 15…h6 over, waarna wit rustig 16.Lf4 speelt. Wit wil vervolgens gebruik maken van de verzwakking op h6 door Th3 en Lxh6 te spelen. In plaats van 15.Te3, ging de partij verder met 15.Da4 Dd6 16.a3 Tfd8 17.Tad1 Lb7.

K. Haast – Weel, stelling na 17…Lb7
K. Haast – Weel, stelling na 17…Lb7

Jaap vindt het juiste idee, maar de timing is verkeerd. Er zijn boeken volgeschreven over stellingen met geïsoleerde pionnen. Deze stelling had je zomaar tegen kunnen komen in een van die boeken. Met het thematische 18.d5! had Koen in het voordeel kunnen komen. De pion kan op vier manieren geslagen worden, maar geen van deze zetten helpt zwart. Het is duidelijk dat 18…Dxd5 19.Lxh7+ verliest. Na 18…exd5 heeft wit 19.Dh4. De dreiging is Lxf6 en Dxh7+. Het grappige is dat wit zowel na 19…h6 als na 19…h5 verder kan gaan met 20.Pg4!. Zwart heeft eveneens problemen na 18…Lxd5 19.Dh4. Nu verliest 19…h6 vanwege 20.Lxh6 en op 19…h5 volgt 20.g4. De beste kans voor zwart is 18…Pxd5. Dan heeft wit 19.Lxh7+ Kxh7 20.Pxf7. Het eindspel na 20…Dd7 21.De4+ Kg8 22.Pxd8 Txd8 23.Lxe7 Dxe7 24.Dxe6 is niet makkelijk, maar biedt wit uitstekende winstkansen.

De partij ging verder met 18.Lb1, waarna zwart het overnam. Na 18…Pd5 19.Ld2 Lf6 20.Pg4 Le7 21.Dc2 g6 22.Dd3 Pf4 23.Lxf4 Dxf4 24.f3 greep Jaap zijn kans.

K. Haast – Weel, stelling na 24.f3
K. Haast – Weel, stelling na 24.f3

Zowel om positionele als tactische redenen is f2-f3 niet zo handig (beter was 24.Pe5). Jaap sloeg nu toe met 24…Txd4, waarna er niet veel overblijft van de witte stelling. Vrij snel hierna werden alle zware stukken geruild en bleef er een eindspel over met een extra pion voor zwart, plus het loperpaar. Dat zou genoeg moeten zijn voor de overwinning. Koen weerde zich echter kranig. In de tijdnoodfase won hij eerst een pion terug en daarna won hij met een paardvork een loper. Niet veel later moest Jaap capituleren en was de overwinning binnen (tussenstand 0,5 – 2,5).

Dan komen we terecht bij het vierde bord (de partijen eindigden op chronologische volgorde), waar Eric de Moor het met zwart opnam tegen Huub Leemans. Dit was de meest correcte partij van de avond. Het evenwicht werd zowel in de opening als in het middenspel eigenlijk niet verbroken, waardoor een (hoe kan het ook anders) gelijk eindspel ontstond. Huub bood remise aan, maar Eric wilde het graag nog even proberen. Het team had al gewonnen en Eric wilde zijn 100 procent-score behouden. Huub gaf echter geen krimp en won zelfs een pion. Het eindspel van dame en vier pionnen tegen dame en drie pionnen bleek, met weinig tijd op de klok, uiteindelijk niet te winnen. De vrede werd alsnog getekend waardoor de wedstrijd eindigde in een 1 – 3 overwinning voor KiNG.

Na afloop waren spelers van beide teams het erover eens dat de uitslag een tikkeltje geflatteerd was. In plaats van 1 – 3 had het ook zomaar een 3 – 1 overwinning voor De Drie Torens kunnen worden. Hebben we dan geluk gehad? Zo zou ik het niet noemen, want schaken is geen geluksspel. Maar het is wel zo dat De Drie Torens genoeg kansen heeft gehad om meer dan 1 bordpunt te scoren.

Een dag na deze wedstrijd werd bekend dat het kampioenschap ook definitief een feit was. Concurrent WLC A had nog een (vooral mathematische) kans om ons in te halen, indien ze met 3,5 – 0,5 of 4 – 0 zouden winnen van EGS A. Het werd een 2,5 – 1,5 overwinning. Daardoor kunnen we in de laatste ronde vrijuit spelen tegen de mannen van DSC A. Een situatie die zich vorig seizoen overigens ook voordeed, waarna de punten mee terug gingen naar Dongen. Op 12 april gaan we zien of de geschiedenis zich zal herhalen.